2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aldatmak ve Aldatılmak
MAKALE #13875 © Yazan Psk.Nihan DİKME | Yayın Aralık 2014 | 6,005 Okuyucu
ALDATMAK VE ÇEŞİTLERİ

Aldatmak ve aldatılmak tanımı kişiden kişiye çok değişiklik göstermektedir. Fiziksel olarak bir şey yaşamadıysa aldatmış sayılmaz, önemli olan duygusal açıdan aldatmaması, konuşup görüşebilir önemli olan sevmesin gibi bir çok düşünce hakimdir. Kişinin yaşadığı durumu nasıl algıladığı aldatmanın tanımlanmasını değiştirir. Bu değişik tanımları bir düzlemde topladığımızda şöyle bir genel tanım ortaya çıkıyor; fiziksel ve duygusal anlamda birlikte olduğu kişi dışında biriyle yapılan tüm özel paylaşımlar aldatma sayılabilir.

Kadının ilişkide önceliği, paylaşmak ve yakınlık hissetmektir. Erkeğin önceliği ise yetenekli, yeterli ve güçlü olduğunu hissetmektir.

Erkekler doyumu başarıda ve sonuç almada bulurken, kadınlar paylaşma, değer verilme ve önemsemede yaşarlar. Erkek kendisi yeterli, iyi ve kontrol bende olarak hissetmek ister.

Kadının doyumunu destek görmek ve destek vermek, paylaşmak yardımcı olmak hisleri sağlar. Bu bağlamda Kadın ve erkeğin aldatmalarının altında yatan faktörler birbirinden değişiklik gösterebilir.

Duygusal Aldatma

İlişkideki duygusal eksikliklerden kaynaklanan aldatmadır.
İlgi azlığı, dinlendiğini hissetmeme, karşıdakinin onu anlamaya çalışmadığını düşünme, uzaklık, motivasyon bulamama ve monotonluk duygusal açıdan aldatma sebepleri arasındadır.

Bu tür aldatmalar kadınlarda daha yaygındır. İlişkideki eksikliği ya da yanlış seçimlerinin eksikliğini bir başka ilişkiyle doyurma çabasıdır.

Aynı zamanda merak, heyecan arayışı, hayranlık ve monotonluktan kurtulma, sürekli yeni şeyler deneme isteği de bu tür aldatmalara sebep olabilir. Bu daha çok erkeklerde görünen bir doyum arayışıdır. Kişiler bu duygusal isteklerini fiziksel olarak bir aldatma ile değil de internet üzerinden bir başkasıyla konuşarak da gerçekleştirebilmektedir. Karşılıklı beğenilme isteği, sosyal ortamlarda bir takım sözlü ya da davranışsal flörtlere dönüşmektedir bu bir aldatma olmasa da kişiler tarafından risk faktörü olarak kabul edilmektedir.

Cinsel Aldatma:

İnsan için cinsellikte şehveti ile şevkati bütünleştirmek kolay değildir. Kişi, Eşi ve çocuklarının ebeveyni olan kişi ile cinselliğin açıkça ve tatmin edici düzeyde yaşanamayacağını hissedebilir. Böyle durumlar cinsel doyumun evlilik dışı ilişkilerde aranmasına neden olabilir.

Eşiyle doyurucu düzeyde bir cinsellik yaşayabilen kişilerde eşlerini aldatabilmektedir.

Kişinin eşini sadece cinsel olarak aldatmasının altında intikam duyguları daha ağırlıklı olarak görülmektedir. Bir diğer boyutta bağımlı yapıdaki kişilerin ayrılmak istediği eşinden ayrılamadığı zaman bir geçiş dönemi çabası olarak cinsel aldatmasını görebiliriz. Bazen ilişkiler bitmekte ama evlilikler bitirilememektedir.

Psikolojik Nedenler

Her birey güven, sevgi, yakınlık, beğenilmek, onaylanmak ihtiyacı içindedir. Bu ihtiyaçlarını ilişkisi içinde bulamayan birey bir arayışa girebilir. Mutsuzluk, değersizlik, önemsizlik hislerini daha zor olan içsel bir arayışla değil de başka birilerinin ona değer vermesinde arayabilir. Değer görmek ve ilgi çektiğini görmek mutsuz kişide olumlu etki yaratmaktadır. Bu kısa süreli bir çözüm yaratır.

Bazı kişilik bozukluğuna sahip kişilerde psikolojik olarak aldatmaya yatkındır. Bu yapılanmalar çok karmaşık bir düzlemde olduğu için burada pek fazla yer vermeyeceğim.

Eşler arasındaki çözülmemiş çatışmaların yarattığı uzun süreli kırgınlığın doğurduğu psikolojik boşluk kişileri aldatmaya sürükleyebilir.
Hamilelik sonrası depresyon durumu, bebeğin çok fazla zaman alması ve çiftlerin birbirine ayırdığı vakitteki değişiklik, alışmış olduğu ve beklediği ilgiyi bulamayan eşte aldatmaya neden olabilir.
Yaşanılan durum aslında kişinin içsel çatışmasıdır. Fakat kişi bu içsel çatışmayı bir eylemle kapatmaya ve ertelemeye çalışıyordur. Bu süreçte iç çatışmalar daha fazlalaşır.

Vicdani rahatsızlık, suçluluk yaşanır. Kişi bir savunma tepkisi ve kendini haklı çıkarma iç güdüsü ile eşinin hatalarına daha fazla odaklanabilir.
Aldatmanın nedenlerini kendisi dışındaki nedenlerden dayandırmak kişiyi sorumluluk duygusundan kurtarır. Partnerinin ona iyi davranması da kişide huzursuzluk yaratır.

Eşlerin cinselliği bir değişken(silah) olarak ilişkide kullanılması da aldatmaya sebebiyet verebilir. Göremediği sevgi ve ilgiyi kazanmak adına eşini kıskandırmak için aldatabilir. Eşlerden biri ceza olarak cinsellik yaşamamayı kullanırsa diğer eş kendini ona muhtaç hissetmemek ya da reddedildiği duygusuna bir karşıt tepki olarak aldatmayı kendine hak görebilir.

Menopoz-antropoz döneminde kişiler psikolojik olarak yaşlanma etkisi ile kendilerinden genç insanlarla birlikte olarak hala genç ve dinamik, beğenilen olduklarını kanıtlama ihtiyacı ile aldatabilirler.

Partnerini para, kariyer, dış görünüş gibi nedenlerle seçmiş olmak, cinsel tepkiler, reddetme, ilgisizlik, güç savaşları, karşıdakini kontrol altına almaya çalışmak, sürekli kısıtlamak, çocuk sahibi olduktan sonra yaşanılan sıkıntılar, aldatan anne-baba ile büyümek, psikolojik sorunlar ve kişilik yapıları, eşin sosyo-ekonomik düzeyinin yükselmesine duyulan öfke, çok büyük beklentiler ile evlenmek, ekonomik durumun bozulması gibi birçok neden aldatmaya sebep olabilir.

Her ilişki içinde yaşananlar kişilere özeldir. Çatışmanın çözümleri, yaşanılan duygular ile baş edebilme ilişkilerde rol oynayan faktörlerdir. İlişkideki mutsuzluklar iki kişinin arasında çözüme ulaştırabileceği sorunlardır. Önemli olan ilişkiyi koruma ve kurtarma çabasını birlikte gösterebilmektir. Sorunun çözümünü birlikte aramak kişinin kendisi için yapacağı en uygun davranıştır.

Birlikte arandığı zaman bitirmek ya da devam etmek kararı birlikte alınacağından, aldatanın ve aldatılanın yaşadığı travmalar çok daha az yıkımla gerçekleşecektir.

ALDATILMAK

Aldatılmak oldukça büyük bir travmadır. Kişi o an bir sürü duyguyu ve düşünceyi aynı anda yaşar. Partneri ile ilk günden son güne kadar yaşanan her şeyi gözden geçirir. Pişmanlık, öfke, suçluluk, kızgınlık, kırgınlık, intikam duygularının hepsi aynı anda bireyde belirebilir. Burada önemli olan bir tepki vermeden önce beklemektir. Böyle bir durumun 3. Kişilerle paylaşılması ileride bazı sorunlara neden olabilir. İki kişinin arasında yaşanan bir sorunu 3. Kişilerin bilmesiyle çözüm sürecine bir başka değişkeni daha eklemektir. Bir başkasına öğüt vermek uygulamaktan daha kolay olduğu için etraftan, inanmıyorum bunu da mı yaptı, onunla devam etmeyi düşünmüyorsun heralde, bunu affetmek çok büyük gurursuzluk, bir kere yapan bir daha yapar ve benzeri tepkiler almak sizi o an içinde bulunduğunuz durumda olumlu yönde etkilemeyecektir. Herkesin yaşadığı durum kendine özgüdür ve profesyonel dışında birinden aldığınız öğüt muhakkak o kişilerin kendi yaşantılarındaki deneyimleri, ön yargıları, kalıp düşünceleri ve beraberinde sorunları yansıtacaktır.

Eşinizi o an terk etmek ve bu konu üzerine konuşmamakta bu duygularınıza ve içinde yaşadıklarınıza yardımcı olmayacaktır. Aklınızdaki sorular cevapsız kaldığı için yaşayacağınız yas süreci daha uzayacaktır. Böyle bir durumda sakinliğinizi koruyup partnerinizle bunun sebeplerini konuşmak çözüm ve iyileşme süreci için size en iyi gelecek davranıştır.

Bitirmek ve bitirmemek burada insanın aklına takılan ilk sorudur. Önemli olan bu değil durumu anlayıp çözüm yolunu nasıl geliştireceğinizdir. Aldatmak ve aldatılmak her zaman ilişkinin sonu demek değildir. Belki bir sorunun sinyalidir ve bir tamir etme süreci başlatılması gerekiyordur. Yaşanan durum karşıdakinin özel bir psikolojik durumundan kaynaklanıyorsa burada karşı tarafın çözüm yoluna gidip gitmeyeceği öncelikli konudur. Karşıdaki kişi hatasını anlaması önemlidir çünkü sorunu kabul etmek çözmek için ilk adımdır. Eğer böyle olumlu ve çaba serfedilen bir ortam sağlanabilmişse burada çiftlerin birbirinin hatalarını söylemeleri ve suçlamaları karşı tarafta bir savunmaya neden olur. Burada kişilerin önce durumu tanımlamaları gerekir, daha sonra bu durum onlar üzerindeki etkisini ve akbinde neler hissettiklerini. Örneğin seni aldattım, çünkü uzun zamandır çok kavga ediyorduk, buda beni sevgisiz hissettirdi biri tarafından sevilmek, anlaşılmak istedim. İşler tabikide bukadar kolay ve acısız ilerlemeyecektir ama bu konuşma şekli iletişimi kuvvetlendirip yaşanan sorunun çözümü için en sağlıklı yol olacaktır.

Her aldatma evlilik ve ilişki içindeki sorunlar nedeniyle olmayabilir. Sorun sadece bireyin kendi iç dünyasından kaynaklanabilir. Bu durumda da bunun anlaşılması aldatılan partnerin kendini suçlamaması ve eksik hissetmemesi açısından önemlidir. Bir kere aldatanın her zaman aldatacağı görüşü doğru değildir ama eşiniz sizi sürekli aldatıyorsa burada profesyonel bir yardım almanın gerekliliği kaçınılmazdır.

Eşler aldatıldıkları gerçeğini görmezden de gelebilirler. Bu uzun vadede öfke ve daha büyük yıkımlara neden olabilir. Eşler aldatıldıkları için mutlu da olabilirler bu daha büyük bir psikolojik rahatsızlığa işarettir ve derinde değersiz duyguları ile bağlantılıdır. Aldatılan eş, eşiyle cinsel ilişkiye girerek bu eksikliği kapatmaya, örtmeye, yeniden elinde tutmaya çalışabilir ama bu durum ileride kişide değersizlik hissine sebep olabilir.

Eğer çözüm sürecine girdiyseniz herkesin burada hassas ve sabırlı davranması gerekir. Aldatılan eş güven duymakta zorlanacaktır ve aldatan kişi davranışları ve sözleriyle bunu sürekli desteklemesi gerekir. Cinsellik bir süre askıya alınabilir. Bunu aldatılan eş talep edebilir. Bağlar kuvetlendiğinde kendiliğinden gerçekleşecek bir süreçtir. Aldatılan eş, aldatmanın detaylarını bilmek isteyebilir. Bunun her iki tarafında çözüm sürecini olumsuz etkileyeceğini bilmelisiniz. Önemli olan 3. Kişiyle ne yaşandığı değil sizin aranızda neler yaşandığıdır.

Eğer ki çocuklarınız varsa bu durumu asla onlara aksettirmeyin. Eşler intikam duyguları ile ya da kendilerini tutamayıp bunu çocuklara hissettirebilir. Çocuğunuzun babası ve annesiyle kurduğu bağın zedelenmesinden çok onun iç dünyasının zedeleneceği gerçeğini unutmayın. Ayrılsanız dahi bunun sebebini ondan saklamanız ve aradaki dargınlığı ona hissettirmemeniz çocuğunuz için en iyisi olacaktır.

Her iki tarafta, evliliğindeki ve kişiliğindeki zayıf ve sorunlu kısımları fark etmeli, çözmeyi seçmelidir. Çünkü nedenler değişmedikçe sonuçlar da değişmez.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aldatmak ve Aldatılmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Nihan DİKME'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Nihan DİKME'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nihan DİKME Fotoğraf
Psk.Nihan DİKME
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nihan DİKME'nin Makaleleri
► Aldatmak - Aldatılmak! Psk.Serap DUYGULU
► Aldatmak Dr.Selen DAĞISTAN
► A Dan Z Ye Aldatmak Psk.Çisem İLHAN
► Aldatmak Psk.Eylem AYRANCI
► Nedenleri ve Çözümleriyle Aldatmak Psk.Ebru ÖZKARDAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Aldatmak ve Aldatılmak' başlığıyla benzeşen toplam 9 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aşk Hakkında Herşey Şubat 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:30
Top