2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yüksek Kalan Dolgu Neden Ağrı Yapar?
MAKALE #13900 © Yazan Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK | Yayın Aralık 2014 | 15,430 Okuyucu
Diş tedavisi esnasında yüksek kalan dolgunun neden ağrı verir?

Dişinize daha önceden dolgu yaptırdıysanız, diş hekiminizin ağzınıza renkli bir kağıt parçası koyar ve bunu ısırmanızı söyler ve yükseklik hissedip hissetmediğinizi sorar.

Dişinize dolgu yapılırken genellikle ağzınız uyuşuk olduğu için, tedavi edilen dişin dolgusunun yüksek olduğunu söylemek genellikle zordur. Aynı zamanda hemen oradan çıkabilmek için genellikle her şeyin yolunda olduğunu söyleriz.
Bazen muayeneden sonraki birkaç gün içinde dolgunun diğer dişlere göre biraz yüksek olduğu dikkatimizi çeker. Bir şeyi ısırdığımız zaman, dolgu ve onun üzerindeki diş ilk olarak birbirine değer ve düzensiz bir kapanış oluşturur, bu da diğer dişlerinizin birbirine tam oturmasını engeller ama en kötüsü yüksek olan dolgunun hissettirdiği ağrıdır. Alışma süreci olarak da değerlendirebileceğimiz kısa süreli rahatsızlığın olması ve geçmesi durumunda bu problem ortadan kalkar ama devam ediyorsa düzeltilmesi gereklidir.

Yüksek kalan dolgu neden ağrı verir?

Diş, kemikteki periodontal bağ dokusu olarak adlandırılan ince bir doku tarafından desteklenir. Dolgunuz gereğinden fazla yüksek olduğunda, diş daha aşağıya bastırarak bu dokuya baskı yapar ve onu hassaslaştırır.

Vücuttaki tüm dokular stres altındayken hassaslaşır. Sonuç olarak vücut rahatsız olan bölgeye daha fazla miktarda kan gönderir ve iyileşmesine yardım eder. Yüksek dolgudan kaynaklanan karışıklıkta da aynı şey olur.

Bu Ağrıları Nasıl Geçer?


Acıyı durdurmak için bunun mutlaka düzeltilmesi gerekir. Yani diş hekiminizle irtibata geçerek dolgunun yüksek olduğunu belirtmelisiniz. Diş hekiminiz aşındırma işleminde dolguyu aşındırarak kapanışınızı yeniden kontrol eder. Bu işlem birkaç dakika sürer.

Ağrının Durması Uzun Sürer mi?


Diş hekimi işlem yaptıktan sonra , altta kalan doku yine de iyileşmek için biraz zamana ihtiyaç duyar. İyileşme süreci bir günden iki haftaya kadar değişkenlik gösterebilir. Eğer ağrı iki hafta sonunda hala devam ediyorsa, başka bir sorun olma ihtimaline karşı yeniden diş hekiminize görünmelisiniz.

Diş hekiminizi aramaktan çekinmeyin. Sorununuzu çözmek için en doğru yol budur ve ayrıca sorun dolgunun yüksekliği değil de başka bir sorunsa; bir enfeksiyon ya da kanal tedavisi gerekliliği gibi, bu durumda da geç kalmak sizi daha sıkıntılı bir sürece sokabilir.

Sorun yüksek kalan dolgudan kaynaklanmıyorsa?

Öncelikle ağrınız ilk baştan itibaren çok şiddetli ve geceleri de uykudan uyandıracak boyutta ise ya da apse vs yapacak şekilde bir şişme ise bu durumda sorununuz zaten yüksek kalan dolgu ile ilgili değildir. Sorun yukarda bahsedildiği gibi fakat 2 hafta geçmesine rağmen değişiklik yoksa bu durumda altta baskı gören dokular kendini onaramamış olabilir ya da dişin sinirlerini ilgilendiren geri dönüşü olmayan bir süreç olabilir. İlk aşamdada dolgunun değiştirilip geçici bir dolguyla bir süre beklemeniz vücudunuzun vereceği cevaba göre da sonuç olumlu olursa dolgunun dikkatli bir şekilde tekrarlanması gerekir, eğer ağrı geçmezse bu durumda tedavi gören dişe kanal tedavisi yapmak gerekecektir. Aynı durum daha önceden kanal tedavisi yapılmış diş için de geçerli olabilir yani dişin sinirleri daha önceden alınmış olsa da altta ilişkide bulunduğu periodontal dokular canlı kısımlardır ve bu kısımlar üstlerine gelen baskı azaldığında normale dönerler.

İlaç kullanmam gerekir mi?

Ağrınız olan süreçte diş hekiminiz size ödem azaltacak ağrı kesiciler tavsiye edebilir bunlar da sıkıntınızı rahatlatıp sorunun ekstra bir tedaviye gerek kalıp kalmayacağını beklerken süreci rahat geçirmenizi sağlayabilir. Antibiyotik gibi ilaçlar ise ancak enfeksiyondan kesin emin olunduğu zaman tavsiye edilmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yüksek Kalan Dolgu Neden Ağrı Yapar?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Onur ÖZTÜRK Fotoğraf
Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK'ün Yazıları
► Dolgu Dr.Dt. Nihat TANFER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yüksek Kalan Dolgu Neden Ağrı Yapar?' başlığıyla benzeşen toplam 97 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:57
Top