2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Tıkanıklığı Nedenleri Yeni Radyofrekans Tedavi Yöntemi.
MAKALE #13926 © Yazan Op.Dr.Ahmet ŞİRİN | Yayın Ocak 2015 | 7,182 Okuyucu
Burun tıkanıklıklarına neden olan durumlar:
• Özellikle çocuklarda geniz eti burnun arkasında tıkanıklık oluşturur.
• Burun içi yapılardan kıkırdak-kemik eğrilikleri (Septum deviasyonları)
• Burun iltihapları
• Burun içinde ekstra et oluşumu (poliler)
• Tümörler
• Doğumsal problemler: doğumsal anomaliler
• Travmalara ve darbelere bağlı burun şekil bozuklukları: Burun kırıkları veya cerrahi ,travmalar sonrasında burun şekil bozuklukları ve burun tıkanıklıkları olabilir.

Burun tıkanıklığı şikayetleri kişileri gerek uykularında gerekse gün içinde yaşantılarında sıkıntıya sokmaktadır. Genellikle mevsim geçişlerinde bu sıkıntıların artmaktadır. Geçiş mevsimlerinde yaşanan fazlaca burun için irritan tozlar ve hava kirliliği soğuk etkileri ve pek çok sebep burun tıkanıklığına yol açmaktadır. Bu günlerde hava değişimlerinin fazlaca olması nedeniyle sıcak kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçirmekte, dışarı ortama çıkıldığında birden 24-25 dereceli oda sıcaklıklarından çok daha farklı soğuk dış ortam burun tıkanıklığını provoke etmektedir. Kapalı ortamların yeterince havalandırılmaması kış nedeniyle daha az olmaktadır. Ayrıca Artan ısınma araçlarının dumanları , trafik egzoz gazları bu günlerde belli başlı tıkanıklığa neden olan nedenlerdir. Alerjik rahatsızlıklarınız varsa şikayetleriniz provoke olmaktadır. Burunda sorumlu olan mekanizma konka adı verilen burun etleridir. Şişmesi sonucunda tıkanıklıklar oluşmaktadır. Bu yapı burun içinden geçen havanın nemlenmesinden sorumludur. Aynı zamanda , toz , bakteri gibi mikro organizmaların geçişini önleyen bir mekanizmaya sahiptir. Aslında burun bu durumlarda fizyolojik korunma fonksiyonunu yerine getirmektedir.Bir yandan burundan geçen hava % 60-70 oranın da nemlenir,ısınır akciğerlere öyle geçer. Şayet burun tıkanıklığı fazla ise ağızdan alınan hava kuru ve soğuk olacaktır. Alınan yetersiz hava kalitesi nedeniyle pek çok hastalığa da neden olacaktır. Bakterilerin ve partikülerlerin süzülmesi sağlanamayacaktır. Bu da boğaz ve akciğer hastalıklarına daha yatkınlık demektir.

Burun iltihapları (rinitler, sinüzitle), burun kemik- kıkırdak eğrilikleri, konka denilen burun etlerinin irilikleri nedenleriyle tıkanma derecesini daha artırmakta yada sürekli hale getirmektedir. Bu gibi durumlarda Kulak burun boğaz uzmanı tarafından yapılacak ayrıntılı bir burun muayenesi size yol gösterecektir. Burun tıkanıklığının bilinen en sık nedeni kıkırdak-kemik eğrilikleri, diğer adıyla "deviasyon"dur. Cerrahi yolla tedavi edilmelidir.Bu ameliyata Septoplasti ameliyatı adı verilir. Bu operasyon KBB uzmanları tarafından yapılır. Sık karşılaşılan diğer neden, burun eti şişmesidir. Burun etlerindeki şişmeler ve tıkanıklığın alta yatan sebebine bakılarak tedavi sağlanmalıdır. Alerjik sebebe bağlı ise alerjiye yönelik tedaviler yapılmalıdır. Burun veya sinüslerin iltihabına bağlı ise ilaç tedavileri ve düzenli takiplerle tedavisi mümkündür. Burun içinde ekstra polip denilen et oluşumları mevcutsa, genellikle alerjiye bağlı gelişmektedir. İlaç tedavileri verilmeli, şayet ilaç tedavisi ile düzelmez ise cerrahi tedaviye müracaat edilmelidir. Fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi adı verilen bir operasyon planlanır

BURUN TIKANIKLIĞINDA RADYOFREKANS TEDAVİSİ

Burun tıkanıklığı, horlama, apne gibi rahatsızlıklar nedeniyle kişinin hayat kalitesi ve sağlığının bozulması artık sorun olmaktan çıkıyor.Klasik yöntemler özelliğini kaybediyor ve daha konforlu modern yöntemler tedavilerde yer alıyor.İşte radyofrekans yöntemi de bunlardan bir anesi.

Bipolar , düşük ısılı non travmatizan BİPOLAR ÖZELLİKTE RADYOFREKANS cihazla diğer RF cihazlarındaki tıbbi sorunlar artık söz konusu olmuyor. Teknik olarak bipolar yöntemiyle diğer cihazlarda açığa çıkan enerji 500-700 jul ısıya çıkarken Bipolar cihazında 40 jule düşmektedir. Buda işlemin yapıldığı bölgede daha az travma ve zararsız olmasını sağlamaktadır. Diğer cihazlarda ortaya çıkan yanık nekroz gibi komplikasyon yani yan etkilerin görülmesi önlenmektedir. Burun kullanımlarında kanamasız yöntem olup tampon kullanılmamaktadır. Uygulamanın yapıldığı yapıldığı ilk saatlerden itibaren ağır bir işiniz yoksa işinizin başına dönme imkânı sağlamaktadır.

Solunum durması ile (Apne) ile karakterize horlama ameliyatlarında klasik cerrahiye göre iyileşme sürecini yarıya düşürmektedir. Bunun yanı sıra klasik cerrahi yöntemlerde görülen yan Etkilerle RF te karşılaşılmamaktadır.

KULAK BURUN BOĞAZ HASTALIKLARINDA RADYOFREKANS YÖNTEMİ

Radyofrekans nedir?

Daha önceleri kardiyoloji, plastik cerrahi, nöroşirurji, onkoloji gibi branşlarda kullanılan radyofrekans yöntemi, 1998 yılından bu yana kulak burun boğaz hekimleri tarafından da kullanılmaya başlanmıştır.

Radyofrekans yönteminde, radyo dalgaları özel elektrotlar aracılığıyla belli frekanslarda uygulanacak bölgenin mukozası altına verilir ve burada kontrollü, lokal bir ısı artışı meydana getirilir. Bu ısı artışı dokuda bulunan proteinlerin denatürasyonuna neden olur. Yaklaşık 2-3 hafta sonra dokunun hacminde azalma meydana gelir.

Radyofrekans enerjisi ile dokuda oluşturulan ısı, mukoza altında yer alan salgı hücrelerinde sayıca azalmasına neden olur. Bu da örneğin alerjik nezleli (alerjik rinit) hastalarda istenmeyen aşırı burun akıntısının azaltılmasını sağlar.

Radyofrekansın en önemli avantajı kontrollü bir yöntem olduğu için, etkisini doku içinde gösterip, doku yüzeyine zarar vermemesidir.
Radyofrekans yöntemi nerelere uygulanabilir?
1. Alt konka ( burun etleri)
2. Yumuşak damak
3. Tonsil (bademcik)
4. Dil kökü

Radyofrekans hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?

1. Konka dediğimiz, halk arasında burun eti diye bilinen yapıların aşırı büyüyüp burundan havanın geçişine izin vermediği ve hastanın burun tıkanıklığından yakındığı ;

1. Burun etleri (konka) büyümelerinin tedavisinde,
2. Horlama tedavisinde,
3. Uyku apnesi tedavisinde,
4. Kronik tonsillit (kronik bademcik iltihabı) tedavisinde,
5. Ağız kokusu tedavisinde

Hastanede yatmam gerekiyor mu?

Hayır. Radyofrekans uygulanması çok kolay ve hasta açısından oldukça konforlu bir yöntemdir. Hastaneye yatmayı gerektirmez. Çoğunlukla genel anestezi almanıza gerek yoktur.

Radyofrekans nasıl yapılıyor?

Öncelikle uygulanacak bölgeye lokal anestezi yapıldıktan sonra özel elektrotlar yardımıyla radyofrekans enerjisi doku içine verilir. İşlem yaklaşık 10-15 dakika sürer.
İşlem bittikten sonra normal yaşantınıza hemen dönebilirsiniz. Yemede, içmede, günlük aktivitelerinizde herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir. İşinize hemen gidebilirsiniz. Genellikle antibiyotik, hatta ağrı kesici kullanmaya bile gerek kalmamaktadır.

Radyofrekans uygulandıktan sonra 4. ya da 5. günlerde hastalar kontrole çağrılır. Burun içinde yapışkan bir salgı meydana geleceği için bunun doktorunuz tarafından temizlenmesi rahat etmeniz açısından önemlidir. Bundan sonraki kontroller için doktorunuz sizi bilgilendirecektir.

Eğer radyofrekans burun etlerine yani alt konkalara uygulandıysa 2. günden itibaren burnunuzun tıkanıklığında artış meydana gelebilir. Bu, uygulama bölgesindeki şişlik yani ödeme bağlıdır. Beklenilen bir durumdur. 2-3 hafta boyunca dokudaki küçülmeye bağlı olarak tıkanıklığınız gittikçe azalacak ve 3. haftadan itibaren nefes almanın ne demek olduğunu anlayacaksınız. Burun tıkanıklığı için genellikle 1-2 seans radyfrekans yeterli olmaktadır.

Yumuşak damak ve bademcik bölgelerine radyofrekans uygulandıktan sonra ise ciddi ağrılarınız olmaz. Burada doku hacmi burun etlerine nazaran daha fazla olduğundan 2 seans radyofrekans uygulamak gerekebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Tıkanıklığı Nedenleri Yeni Radyofrekans Tedavi Yöntemi." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Ahmet ŞİRİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Ahmet ŞİRİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ahmet ŞİRİN Fotoğraf
Op.Dr.Ahmet ŞİRİN
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Ahmet ŞİRİN'in Makaleleri
► Burun Tıkanıklığı Op.Dr.Sinan YÜCEL
► Burun Tıkanıklığında Radyofrekans Kullanımı Op.Dr.Mehmet Ali TUNÇBİLEK
► Akupuntur Tedavi Yöntemi ve Doz Aşımı Dr.Mehmet Salih ÖZAYTÜRK
► Bobath Nörogelişimsel Tedavi Yöntemi Fzt.Erkan KARAKUŞOĞLU
► Burun Ameliyatlarında Yeni Yöntemler Op.Dr.Ahmet ŞİRİN
► Burun Estetiğinde Yeni Trendler Op.Dr.Süreyya ŞENELDİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Burun Tıkanıklığı Nedenleri Yeni Radyofrekans Tedavi Yöntemi.' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:32
Top