2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zayıflarken Yapılan Hatalar
MAKALE #13953 © Yazan Dyt.Hatice KARSLIOĞLU | Yayın Ocak 2015 | 7,097 Okuyucu
KİLO VERMEDE YAPILAN HATALAR

Kilo vermek,diyete başlamak,en önemlisi diyeti devam ettirmek çaba gerektiren ve önem verilmesi gereken bir konudur. Eğer ben çok diyet yaptım ama kilo veremedim ya da diyet yapıyorum ama hala kilo veremiyorum diyorsanız aşağıda sıraladığımız durumlardan birkaçını farkında olmadan yapıyor olabilirsiniz.

1.İLERİYİ PLANLAMAMAK: Eğer acıkma belirtileri başladıysa ve siz yemeğinizi hazırlamadıysanız bu sizi sağlıksız besinlere doğru iter.

2.KENDİNİZİ TUTUN: Dışarıdaki insanlara hayır diyebilmelisiniz. Onlara kilo vermeye çalıştığınız söyleyip, ikna edin ki size kalorili besinleri yemeniz için ısrar etmesinler.

3.FAZLA YA DA AZ PROTEİN TÜKETMEK: Son dönemlerde popüler olan yüksek proteinli diyetler, başta hızlı kilo verdirebilir ama sonrası için vücuda zarar verir. Yine yetersiz protein alımı da vücuda olumsuz etkiler yapar.

4.YEDİĞİNİZİ EGZERSİZLE ERİTMEYE ÇALIŞMAK: Egzersizle yediğinizi eritebilirsiz bu doğrudur evet,ama genel olarak yapılan egzersiz yediğiniz kaloriden daha az kalori yakımını sağlar. Mesela örnek verecek olursak; 30 dakikalık koşu yaklaşık 250 kalori yakımı sağlarken,siz 300 kalorilik bir tatlı yerseniz ve üzerine 30dk koşarsanız,ekstaradan hala kaloriniz vücudunuzda duruyor demektir.

5.ALKOL İÇİN AKŞAM YEMEĞİNDEN VAZGEÇMEK: Sadece birkaç kadeh içki içeceğim diye başlayıp devamını getirip sağlıklı seçimler yapma özelliğini kaybederseniz,bar menülerini sipariş etmeye başlayabilirsiniz. Ayrıca alkol için atladığınız akşam yemeği kan şekerinizi yükseltir.

6.TATLI TEHLİKESİ: Çok sevdiğiniz çikolata,dondurma yada şerbetli tatlıları bir anda kesmek size onları daha çok istedir. Bu nedenle diyette çok az miktarlarda düzenli aralıklarla bunları tüketin.

7.ARKADAŞLARLA YAPILAN DEDİKODULAR: Bir dedikodu günü sizin yaptığınız bir haftalık diyeti bozmaya yetebilir. Eğer kendinizi bir günlük yemek yemeye adarsanız hedefinizi başa sarmak zorunda kalırsınız.

8.DİZİ YA DA FİLM İZLEMEK: Gün boyunca bir şeyler izlemek kalori almanıza yol açar.

9.DİYET YEMEKLERİ YEMEK: Örneğin yağsız fıstık ezmesi düşük kalorilidir ama ekstra tuz ve su içerir. Buda dengesiz besin ögesi alımına yol açar.

10.KISA SÜRE KİLO VERMEK: Kilo verme hedefi her zaman gerçekçi olmalıdır.Kısa vadede mucize,şok diyetler size kısa zaman da kilo verdirir ancak kısa zaman da tekrar iki katını geri alırsınız.Zayıflamak uzun vadede ve yavaş yavaş olmalıdır.Yoksa her yaptığınız diyetin acısını vücudunuz sizde çıkartır.Vücut kilo almaya göre planlanmıştır.Kilo almanın sınırı yoktur.Ancak kilo verirken her zaman bir engel koyar.

11. MEDYA DİYETLERİ: Zayflamaya karar verdinizde ilk başvurulan yer internet,gazete,dergideki yada bir arkadaşınızın yaptığı diyettir.Oysaki sizin diyetiniz size özel olmalıdır.Öncelikle bir diyet hazırlanırken kişinin boyu,kilosu,yaşı,cinsiyeti,hastalık durumu ve aktivite bilgiler alındıktan sonra kişinin karbonhidrat,yağ ve proten ve vitamin ve mineral ihtiyacına göre ve hastalık durumu göz önne alınarak diyet listeleri hazırlanır.Kişinin vücudunun ihtiyacı belirlendikten sonra yaşadığı ortam,yemek yediği yerler ve sevdiği yada sevmediği besinlere göre bir beslenme programı hazırlanır.Bu yüzden kilo vermeye karar verdiğinizde bir beslenme uzmandan danışmanlık alın.

AZ SU İÇMENİN ZARARLARI

Susuzluk geri dönülemez hasarlara yol açabilir. Çünkü insan vücudunun %60’ı sudur. Suyun vücutta yüzeysel dağılımına bakıldığında ise; kemiklerde yüzde 25, kaslarda yüzde 75, kanda yüzde 90, yağların enerji vermek için depolandığı dokuda ise yüzde 10-30 oranındadır. Bu nedenle nasıl vücudun ihtiyaç duyduğu besin ögelerini almamız gerekiyorsa su ihtiyacını da karşılamamız gerekmektedir. Kilo verme sırasında gün içerisinde tükettiğimiz besinlerin vücutta oluşturdukları toksik ve metabolik artıkların vücuttan atılmasına yardımcı olan su, hücrelerin yapımında oynadığı rolden dolayı kilo almak için de mutlak surette tüketilmesi gereken bir maddedir.
Az su içme sonucunda oluşan rahatsızlıkları şu şekle sıralayabiliriz:
Yorgunluk; susuzluk vücudu yavaşlatarak yorgunluk ve halsizliğe yol açar.
Astım ve alerjiler; susuz kalan vücut, sudan tasarruf sağlamak için havayollarını daraltır.
Yüksek kan basıncı; susuz kalındığı zaman kan kalınlaşır ve direnç oluşur. Bu sebeple kan basıncı yükselir.
Yüksek kolesterol; hücreden daha fazla su kaybını önlemek adına vücut kolesterol seviyesini artırır.
Cilt problemleri; susuzluk deri yoluyla toksin atılımı bozar ve cilt problemlerine yol açar.
Kabızlık; su yetersizliğinde artık maddeler bağırsak içinde yavaş ilerler. Bu da kabızlığa yol açar.
Böbrek problemleri; toksin ve atık asit birikimi bakterilerin gelişmesine ortam hazırlar. Buda böbrek ve mesanede ağrı ve enfeksiyona yol açabilir.
Kilo alma; vücut etkin bir şekilde toksinleri atamaz ve yağ hücrelerinin içinde saklar.
Vakitsiz yaşlanma; kronik olarak vücut susuz kaldığında, organlar ve hatta vücudun en büyük organı olan deride kırışıklık başlar ve erken yaşlanma belirtileri verir.
Unutmayın; insanlar vücut suyunun %10’unu kaybettiklerinde yaşamları tehlikeye girer, yüzde 20’sini kaybettiklerinde ise ölüm kaçınılmaz olur.

ALKALİ DİYETE HAYIR!

Son günlerde popüler olan bir diyet türü daha ortaya çıktı: ‘alkali diyet’ . alkali diyetin başlangıcı vücuttaki asit-baz dengesine dayanmaktadır.
Alkali diyetin hiçbir bilimsel dayanağı bulunmamaktadır. Savunucularına göre; yoğunlukla asitli yiyeceklerle beslenmek vücut PH’sını asit tarafa kaydırıp, şişmanlık,kanser,diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıklardan korur???
Alkali diyet, öncelikle süt, et, deniz ürünleri, tuz, yağ ve sanayi ürünleri gibi yiyeceklerin günlük tüketimini kısıtlar veya ortadan kaldırırken, günlük beslenmeye organik yiyecekleri ekler. Temelde, kandaki ve idrardaki asit düzeyini özel olarak düzenlenmiş bir beslenme programı ile artırmayı amaçlar. PH dengesi vücut için çok önemlidir. Vücut ph(asit- baz) dengesini zaten kendi içinde kurmaktadır.
Çok fazla asit içeren besinlerin alımında vücutta baz oluşturan ögeler fazla asidi bağlamak için kullanılır. Her zaman nötr ortamın sürekliliği vücut tarafından denetlenir.
Görüldüğü gibi vücut asit- baz dengesini kendi mükemmel mekanizması ile kurmaktadır. Dolayısıyla alkali su içmek veya çeşitli yiyeceklerle bu denge üzerine yoğunlaşmak hayatı kendinize zehir etmekten başka bir işe yaramayacaktır.
Diğer bir açıdan baktığımızda hayvansal proteini sınırlamak demir, kalsiyum ve B-12 vitamini eksikliğine yol açar.

METABOLİZMANIZI HIZLANDIRIN!

Bazal metabolizma hızı(BMH) 24 saat boyunca organların çalışması için harcanan enerji miktarıdır. Metabolizmanın hızlı çalışması, gün boyu daha fazla kalori yakmanıza yardımcı olur. Bu da kilo kontrolünü sağlamakla doğru orantılıdır.
Erkekler kadınlara göre daha şanslıdır. Çünkü erkeklerin vücutlarındaki kas oranları, kadınlara oranla daha yüksektir. Bu nedenle, metabolizma hızları da daha yüksektir yani daha kolay kilo verirler. Kadınlar ise östrojen hormonun etkisiyle daha yağlıdırlar.
Yani kas kitlesini artırın. Bu da düzenli egzersiz yapmaktan geçmektedir.
Hafif susuz iseniz de metabolizmanız yavaşlayabilir. Yapılan bir çalışmada, günde 8 bardak su içenlerin 4 bardak su içenlere oranla metabolizmaları daha hızlı bulunmuştur. Unutmayın, su oksijen kadar gereklidir.
Proteinli besinleri diyetinizden çıkarmayın. Çünkü proteinli besinlerin diğer besinlere göre sindirilirken gerek duyduğu enerji daha fazladır. Bu da metabolizmanınız daha hızlı çalışmasına yardım eder.
Kahvaltıyı ihmal etmeyin. Kahvaltıyı atlamak metabolizmayı yavaşlatır. Çünkü gece uzun süre açlıktan sonra yapılan ilk öğün olan kahvaltı vücudunuzu uyandırır.
Az az sık sık beslenin. Böylece metabolizmanız sürekli uyarılacaktır. Bunu yaparken yüksek kalorili besinler değil, ara öğünlerde sağlıklı ve kalorisi düşük atıştırmalıklar tüketmeye özen gösterin.
Lifli(posalı) besinler tüketin. Çünkü lif, sindirim sırasında vücudun kullandığı enerjiyi artırarak metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Ayrıca sindirime yardımcı olur ve kabızlık ishal gibi sorunları önler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zayıflarken Yapılan Hatalar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Hatice KARSLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Hatice KARSLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hatice KARSLIOĞLU Fotoğraf
Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
Ankara
Diyetisyen
Diyabet ,Çocuk ve Yetişkin Obezite Diyetisyeni
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi144 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Hatice KARSLIOĞLU'nun Makaleleri
► Diyet Yaparken Yapılan Hatalar Dyt.Eda Canan EYGÖREN
► En Sık Yapılan 30 Diyet Hatası Dyt.Turgay KÖSE
► Kilo Verirken Yapılan 10 Yanlış Dyt.Zülal YALÇIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Zayıflarken Yapılan Hatalar' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► D Vitamini ve Obezite Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:08
Top