2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öfke Kontrolü
MAKALE #13970 © Yazan Uzm.Psk.Saadet ELEVLİ | Yayın Ocak 2015 | 3,315 Okuyucu
Her şeyden önce bilinmelidir ki, öfke normal ve sağlıklı bir duygudur. Sağlıksız olan öfkenin saldırganlığa dönüşmesidir. Engellemeler karşısında duyulan öfke sağlıklı bir şekilde dışarıya yansıtılabilir.

Aşağıda belirtilen dört basamaklı yaklaşım, öfkenizle nasıl daha iyi biçimde başa çıkabileceğiniz konusunda size ışık tutacaktır:
  • Öfkenizi kabul edin: Öfkeyle başa çıkmanın ilk şartı, öfkeli olduğunuzu kabul etmek ve bunu kendi kendinize itiraf etmektir. Çünkü kabul edilmeyen öfke, dolaylı yollardan ortaya çıkar.
  • Öfkenin kaynağını bulun: İkinci adım öfkenin nereden geldiğini bulmaktır. Bazen öfkenin sebebi çok güçlü ya da bize zarar verebilecek kişiler olabilir. Bu durumda öfkemizi o kişiye yöneltemeyiz, karşımızdakini suçlar ve öfkemizi yöneltecek başka bir kaynak (başka bir kişi) ararız. Çok kere biz bunu farkında olmadan yaparız. Bazı durumlarda yaşadığımız suçluluk duygusu öfkenin kaynağını bulmayı zorlaştırabilir. Örneğin suçluluk duygusu nedeniyle anne-babasına kızamayan kişi, öfkesini başka bir kişiden, örneğin eşinden çıkartabilir.
Öfkeyle sağlıklı biçimde başa çıkmanın diğer adımı;
  • Neden öfkeli olduğumuzu anlamaktır: Öfkeli olduğumuzu kabul edip kaynağını da bulduktan sonra, gerçekte sizi öfkelendirenin ne olduğunu anlamaya çalışın. Öfke buz dağının suyun üzerinde kalan bölümü gibidir. Dışarıya yansıyan öfkedir, ancak gerçek sebebini bulmak isteyen derinlere inmek zorundadır. Bu da öfkeyi yaşayan için de, öfkeye maruz kalan için de kolay değildir. Olaya verdiğiniz tepkiye sebep olan gerçek düşüncenizi yakalayabilirseniz öfkenin kaynağını bulmak için önemli bir adım atmış olursunuz. Ancak öfkenin kayağının çok açık gözüktüğü bazı durumlarda bile, öfkenin gerçek sebebini bulmak kolay olmaz. Örneğin, insanların polise duydukları kızgınlığın arkasında, çocukluklarından başlayarak otoriteye karşı biriktirdikleri öfke saklıdır.
Öfkenin sebebini anlamadaki en önemli nokta, öfkenin gerçekçi bir temele dayanıp dayanmadığıdır. Örneğin, asgari ücret 2.000 tl iken, patronunuz size 1.500 tl veriyorsa öfkeniz gerçekçidir. Ancak patronunuzdan özel sorunlarınıza çözüm bulmadığı için kızıyorsanız, öfkeniz gerçekçi değildir. Çünkü kişisel olmayan bir durumu kişiselleştirmek öfkeye neden olur.
  • Öfkeyle gerçekçi bir biçimde mücadele edin; Eğer öfkeli olduğunuzu kabul ettiyseniz, öfkenizin kaynağını biliyorsanız ve sebebinin gerçekçi bir temele dayandığına karar verdiyseniz, o zaman öfkenizle gerçekçi biçimde mücadele etmeniz zor olmayacaktır. Bir kuyrukta beklerken birisi önünüze geçerse, makul olan bu kişiye sıranın sonuna gitmesi gerektiğini hatırlatmaktır. Ne susup içinizde kabaran öfkeyi dizginlemeye çalışmak, ne de kavga etmeye hazır olmaktır.
Öfkenin doğrudan ifade edilmesi her zaman en doğru yol olmayabilir. Örneğin, öfkenizin sebebinin “size az para verdiği için” patronunuz olduğunuzu bulursanız, yapılacak olan, eve gidip bunlardan karınıza şikayetçi olmak değildir. Yapılacak iş, uygun ortamda, uygun bir dille patronunuzla bu konuyu konuşmaktır. Eğer bu mümkün değilse, öfke nedeniyle kişide biriken enerji mutlaka boşatılması gerekir. Bu durumda yapmaktan hoşlandığınız bir aktivite yapabilir ya da bir uzamandan yardım alabilirsiniz.
Ancak öfkenin sebebi bazen gerçekçi nedenler olmayabilir. Örneğin, Ahmet eşine kızgınlık duyabilir. Bunun temel sebebi, annesinden görmeye alıştığı ilgiyi eşinden görmemekse; durumu çözmek çoğu zaman güçleşir. Bu durumda Ahmet’in yapması gereken, eşinin annesi olmadığını kabul etmek ve bunu içine sindirmektir. Ayrıca böyle bir ilişkide Ahmet’in eşi Ayşe’de bu durumdan şikayetçi olacak, bu da ilişkide sorunların yaşanmasına neden olacaktır. İlişkilerde yaşanan sorunlar zamanında çözümlenmediğinde, zamanla sorunlar birikir ve çözmek güçleşir. Aynı şekilde bütün gün ev işlerinden ve çocuklardan bunalan Fatma, öfkesini akşam işten yorgun argın gelen eşinden çıkarmak isteyebilir.

İnsan hayatında bu durumlar her zaman yaşanır. Bu tür problemlerin çözülmesinde temel ilke, karşılıklı ve sağlıklı ilişkidir. Öfkenin doğrudan ifade dilmesi çok kere problemin çözümünü güçleştirebilir. Öfkenin bastırılması da aynı ölçüde zararlı olabilir. Önemi olan öfkenin uygun zamanda, uygun koşullarda, uygun bir biçimde dışarıya çıkarılması ve ifade edilmesidir.

Uzman Psikolog Saadet ELEVLİ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öfke Kontrolü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Saadet ELEVLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Saadet ELEVLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Saadet ELEVLİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Saadet ELEVLİ
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Saadet ELEVLİ'nin Makaleleri
► Öfke Nedir? Öfke Kontrolü Mümkün mü? Uzm.Psk.Dnş.Yalçın YILMAZ
► Öfke Kontrolü (Öfke Yönetimi) Psk.Seda BOYACIOĞLU
► Öfke ve Kontrolü Psk.Mesut KARTAL
► Öfke Kontrolü Psk.Namık ACAR
► Öfke Kontrolü Psk.Dnş.İsa Ozan GÜN
► Öfke Kontrolü Pdg.Sedat BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Öfke Kontrolü' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Coronafobi Mart 2020
► Okul Korkusu Kasım 2015
► Somatizasyon Bozukluğu Kasım 2015
► Yeme Bozukluğu Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:44
Top