2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Başarısız Sınavlar
MAKALE #14011 © Yazan Psk.Serpil YILMAN KAYA | Yayın Ocak 2015 | 3,328 Okuyucu
Eğitim öğretimin temel koşullarından bir tanesi de her öğrencinin kendi koşullarında ve zekâsına uygun şekilde bir öğrenim görüp başarı göstermesidir. Ancak aynı koşullarda okula başlayan ve aynı zekâ puanına sahip bir kısım öğrencilerin sınavlarının ve başarılarının aynı doğrultuda ilerlemediğini çoğu zaman görmekteyiz. Burada bu başarısızlığın nedenleri arasında öğrencilerin kişilik özellikleri olduğu gibi öğrencilerin sınavlara yüklediği anlam da ve sınavlara çalışma şekilleri başarılarını etkilemektedir.
Nedir bu başarısız sınavların nedenleri? Sınavı hafife almak. Yetersiz ve amaca uygun olmayan hazırlık. Soruyu yeterince okumamak ve ne sorulduğuna dikkat etmemek. Bilgiyi iyi kullanamamak. Çalışma planı eksikliği. Yanlış materyal kullanımı. Ve sınavlarda öğrencilerin başarısının çok etkileyen Sınav kaygısı
Sınav öncesinde öğrenilen bilgilerin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygıya sınav kaygısı denir.
Sınav kaygısının nedenleri:
Yaşam tarzı (beslenme uyku düzeni…)
Bilgi ihtiyaçları
Çalışma tarzı (tv ve müzikle
Psikolojik faktörler (güven eksikliği aile beklentileri)
Sınav birçok öğrencide psikolojik olarak baskı oluşturan bir unsurdur. Sınav döneminde öğrenciler daha fazla gayret sarf etmek zorunda kalırlar. Uykusuz geceler sınav için duyulan endişe sınav başarısını olumsuz etkiler. Sınav öncesi konsantrasyonun zayıflaması endişe ve huzursuzluk başta sindirim sistemi olmak üzere birtakım bedensel şikayetleri de yanında getirir. Bunlar öğrencilerde görülen fiziksel belirtilerdir. Sınava çalışırken öğrencinin baş ağrıları başlayabilir halsizlik uykusuzluk ve yorgunluk kendisini gösterebilir. Sınav esnasında ise özellikle tuvaleti olmasa bile sürekli tuvaleti geldiğini düşünme mide bulantısı kusma okuduğunu anlayamama öğrencilerdeki kaygı ve ders çalışmamak istememenin psikolojik belirtilerinin fiziksel yansımalarıdır.
Öğrenmede belirsizlik olması psikolojik belirsizliği de beraberinde getirir. Bu da endişeyi doğurur. Kendine güvenme ve dikkati yoğunlaştıramama gibi psikolojik nitelikler bir gecede kazanılamaz. Bu bir süreçtir ve bu süreçte öğrencilerin yapmaları gereken birçok şey vardır. Öğrenci yapması gerekenleri yaptıktan sonra kendisine olan güven duygusu artar ve kabiliyetlerini ve yönelimlerinde ki farkındalığını da artırarak kişiliğini de yeni bir kıvama getirir.

Bu belirsizlikten kurtulmak için ne yapmalıdır.
Derslere düzenli olarak devam etmek. Ders kaçırmak ya da konu kaçırmak öğrencinin yeni bilgiyi öğrenmesini olumsuz etkileyen en önemli faktördür. Ders konular bir zincirin halkaları gibidir birbirleri arasında bağlantı vardır. Bu bağlantıyı kurabilmek için de devamlılık çok önemlidir. Ders kaçırıldıysa da muhakkak telafi edilip bir sonra ki konu öğrenilmelidir.

Ara sıra arkadaşlarla birlikte çalışmak. Grup çalışması birçok öğrencinin öğrenmesini çok olumlu etkilemektedir.

Çalışma isteğini ve öğrenme merakını canlı tutmak. Çalışma endişenin panzehridir. Ne kadar çok şey öğrenirseniz öğrenmeye karşıda o kadar istekli ve meraklı olursunuz. Bilgi başka bir bilgiyi açar. Öğrenme başka şeyi öğrenme merakını doğurur.
Hayata bakış açısını olumlu yönde değiştirmek. İnsanın sürekli kendisiyle meşgul olması her şeyin kendisinin değerini ölçmeye yönelik bir tehdit olarak algılaması yapacağı işlerini etkili bir şekilde yapmasını olumsuz etkileyecektir. Bu da kişinin bakış açısını olumsuz şekle dönüştürecektir. İlerlemenin en büyük engeli olaylara bakış açısının yanlışlığıdır işin güçlüğü değil.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Başarısız Sınavlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Serpil YILMAN KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Serpil YILMAN KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serpil YILMAN KAYA Fotoğraf
Psk.Serpil YILMAN KAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi102 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Serpil YILMAN KAYA'nın Makaleleri
► Sınavlar Sınavlar Öss-Sbs Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Her Amacın Başı Sınavlar Psk.Nihal UYAR
► Kendimi Başarısız Hissediyorum Psk.Berivan ŞENTÜRK
► İlişkiler Neden Başarısız? Psk.Bilge ÇAPOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Başarısız Sınavlar' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Otizm Aralık 2018
► Narsisizm Nisan 2018
► Depresyon..... Ekim 2017
► Üzüntü ve Çareleri Ocak 2016
► Okul Uyumu Problemi Ocak 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:57
Top