2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Menopoz Döneminde Nasıl Beslenilmelidir?
MAKALE #14034 © Yazan Dyt.Ece ALTINEL | Yayın Ocak 2015 | 3,123 Okuyucu
Menopoz Döneminde Nasıl Beslenmeliyiz ?

Menopoz, kadında doğurganlık yeteneğinin kaybolduğu dönemdir. Menopozun bir hastalık olmadığı, sağlıklı kadının yaşamının doğal bir parçası olduğu unutulmamalıdır. Ancak östrojen hormonunun düzeyindeki azalma nedeniyle oluşabilecek şişmanlık, osteoporoz (kemiğin zayıflaması), kalp-damar hastalıkları gibi sağlık sorunlarına dikkat edilmesi gereklidir. Genellikle menopoz yaşı 48-55 olarak belirtilmektedir. Şişman kadınlarda daha erken görülebilmektedir.
Kadınlarda menopozdan sonra östrojen düzeyindeki azalmaya bağlı olarak neler değişmekte?
Kemik kayıp hızı önemli ölçüde artar,
Besin tüketme isteği artar,
Vücut şekli değişir; karın bölgesinde yağlanma artar,
Meme kanseri, kalp damar hastalıkları ve tip 2 diyabete yakalanma riski artar.
Peki bu dönemde nasıl beslenmeliyiz?
• Kafein tüketimini azaltın!
Kafein, sadece kahvede değil; kola, çay, yeşil çay ve bir miktar çikolatada da bulunmaktadır. Aşırı kafein tüketminin, kemik yoğunluğunu azaltıcı etkisi bulunmakta; bu da menopoz döneminde kemik yıkımını artırmaktadır. Çayı çok tüketiyorsanız açık ve limonlu tüketmeli, türk kahvesini günde 1 defa ile sınırlandırmalı ve granül kahveyi, kafeinsiz olarak tercih etmelisiniz.
• Doğal bitkisel hormonlar;
Bazı bitkilerin yapısında, hormon etkisi gösteren doğal bileşenler bulunmaktadır. Bunların, menopoz döneminde boy gösteren, sıcak basması, gece terlemeleri, uykusuzluk, bitkinlik, cinsel isteğin azalması gibi şikayetlerin hafiflemesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Örneğin, keten tohumu, susam, mercimek, soya fasulyesi, badem, fındık, ceviz, elma, muz, kivi, ıspanak, brokoli, roka, turunçgiller, zencefil, adaçayı, ısırgan otu ve rezene, bu doğal hormonlar grubuna girmektedir.
• Sebze ve meyve tüketimini artırın!
Bildiğiniz üzere, menopoz ile beraber, östrojen salımının azalması ile, vücutta birçok zararlı bileşene karşı savaşma yetisi azalmakta; bununla beraber, kanser, kalp damar hastalıkları, diyabet ve obezite gibi kronik hastalık gelişimi artmakta ve yaşlanma hızlanmaktadır. Bunun tersine çevrilmesinde en etkili bileşenler ise “antioksidanlar”dır. Değişik renkte tüketeceğiniz her çeşit sebze ve meyve ile, farklı türlerde antioksidanlardan aldığınızı unutmamalısınız. Gün içinde portakal, yeşil elma, kakao, mor lahana, havuç, kırmızı biber, domates, çekirdekli kuru üzüm gibi renkli sebze ve meyveleri tüketmeyi ihmal etmemelisiniz.
• Sigarayı hayatınızdan çıkarın;
Sigara içen bireylerin, menopoza girme yaşının 1 ile 2 yıl daha erken olduğu bilinmektedir. Nedeni ise, sigara dumanındaki bazı maddelerin, östrojen salımını bozmasıdır. Menopoza erken yaşta girmek, kemik erimesi riskini artırmakta; sigara içilmesi ise bu dönemde, kemik kırıklarını artırmaktadır.
• Tuzu azaltın!
Tuz tüketimi, günlük 5 gramı geçmemeli; menopoz döneminde, günlük tuz tüketiminin 9 gramın üzerinde çıktığında, kemik yıkımının arttığı görülmüştür. Yine bu dönemde artmaya meyilli olan kan basıncının da kontrolü açısından, kadınların tuz tüketimlerini azaltmaları gerekmektedir.
• Süt ve süt ürünleri tüketiminizi artırın;
Menopozdan önce önerdiğimiz günlük 2 porsiyon süt ve süt ürünü tüketimi, menopoz ile beraber 3 porsiyona çıkmaktadır. Bunun nedeni yine sürekli artmakta olan kemik yıkımının engellenmesidir. Aynı zamanda, süt ve süt ürünlerinde bulunan yağ asidinin, obezite karşıtı etki göstermesinden ötürü, bu dönemde boy gösteren kilo artışına da faydalı olduğu bilinmektedir.
• Trans yağ ve doymuş yağ tüketiminizi azaltın;
Bilindiği üzere, menopozdan sonra kronik hastalık görülme sıklığında artış olmaktadır. Özellikle, hazır gıdalarda, poğaça, tereyağı, margarin, salam, sucuk vb. ürünlerde, fazla miktarda bulunan trans yağ ve doymuş yağ asitleri, bu tür hastalıkların gelişimini hızlandırmaktadır. Bu nedenle bu tür ürünler yerine, sıvı yağlar, yarım yağlı süt ürünleri, az yağlı peynirler; lor, çökelek vb. tercih edilmelidir.

BESLENME ve DİYET UZMANI ECE ALTINEL
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Menopoz Döneminde Nasıl Beslenilmelidir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ece ALTINEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ece ALTINEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ece ALTINEL Fotoğraf
Dyt.Ece ALTINEL
Ankara
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ece ALTINEL'in Makaleleri
► Menopoz Döneminde Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Menopoz ve Beslenme Dyt.Nevra DEMİREL
► Menopoz ve Beslenme Dyt.Aslı İÇİNGÜR
► Menopoz ve Beslenme İlişkisi Dyt.Şeyma SARAY
► Menopoz Dönemi ve Beslenme Dyt.Merve KAYALI
► Menopoz Dönemi Beslenme Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
► Fitoöstrojenlerin Menopoz Semptomlarına Etkileri Dyt.Asuman AKÇAY KEPEZLİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Menopoz Döneminde Nasıl Beslenilmelidir?' başlığıyla benzeşen toplam 65 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:09
Top