2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Üniversite Kazanmak İçin Çok Değil Verimli Çalışmak
MAKALE #14035 © Yazan Uzm.Psk.Erdem AKGÜN | Yayın Ocak 2015 | 3,537 Okuyucu
İyi bir üniversite kazanmak ve insanın istediği bölümde okuya bilmesi çok düzenli ve disiplinli bir çalışma gerektiren iştir. Bir sınav düşünün ki 9. sınıftan gördüklerinizden sınav oluyorsunuz ve üstelik o konuları görmenizin üzerinden 3 yıl geçmiş. Tekrar ayni konulara dönüp çalışmak üstelik bunu okullar açıkken ve sürekli farklı konulardan sınav olurken yapmak çok zor bir iş. Bu yüzden zamanını verimli kullanıp verimli bir şekilde çalışmak çok önem kazanmaktadır.

Yıllardır birçok öğrenci takip etmekteyim öğrenciler kazanmak için özel ders alıyor, dershaneye gidiyor, okulda etüt alıyor ve ayni zamanda okulda verilen etütlerin dışında derslerde birçok konu tekrar ediliyor. Sonuç olarak baktığımız zaman öğrencilerin başarısı beklenen noktada olmuyor. Bunun sonucunu birçok insan öğrencilerin alışmamasına, tembelliğine veya kapasitesinin yeterli olmamasına bağlıyor. Kabul edilmeli ki bunlar da önemli birer etken fakat tek sebebin bu olduğunu söylemek günde ortalama 12 saat ders gören bir öğrenciye haksızlık olur.

Öğrencilerin bekledikleri başarıya ulaşamamalarındaki başlıca sebeplerden bir tanesi de eksik konularını doğru analiz edememeleridir. Öğrenciler dershaneye gittikleri zaman belli bir sınıfa yapılan seviye belirleme sınavı ile yerleştirilmekte ve kendi seviyesinde olduğu inanılan diğer öğrenciler ile birlikte konu görmektedir. Ama burada gözden kaçırılan bir nokta var her öğrencinin anlama şekli, hızı farklıdır. Öğrencilerin seviyelerinden çok kendilerine özel olan eksiklerinin belirlenmesi gerekmektedir. Öğrencinin durumunu gözlemlemek için her okulda, her dershanede deneme sınavları yapılmakta ve bu deneme sınavı sonuçları öğrencilere ve velilere puan olarak veya net adedi olarak verilmekte. Çıkarılan bu sonuçların aslında hiçbir önemi yoktur. Hiçbir sınav birbirinin dengi değildir ve her sınavda farklı bir puan alınabilir. Kaldı ki öğrencinin o anki durumu bile önemli bir etkendir. Yapılan denemelerde önemli olan kaç net yaptığı değil, hangi konulardan yanlış yaptığıdır kısacası konu analizlerinin bir önceki denemelerle karşılaştırılması, öğrencinin eksik konularının buradan belirlenip öğrenciye kendine özgü bir çalışma programı hazırlanması önemlidir. Birçoğumuz bunu gözden kaçırmakta ve guruba uyarak onun içinde kaybolmaktayız. Öğrenciler denemelerde sürekli yanlış yaptıkları konuları belirler ve o konulara yoğunlaştıkları taktirde daha verimli bir şekilde çalışmış olacaklardır. Deneme sınavlarının önemi ve ciddiyeti buradan gelmektedir. Bu yapılmadığı taktirde sadece gurubun içinde bir parça olup kalırsınız. Bir diğer önemli eksiklik ise konuların yetiştirilememesi endişesi ile hızlı bir şekilde işlenmesi. Konular hızlı bir şekilde ilerlediği için öğrenciler konuyu tam öğrenmeden ya da yeterince örnek çözmeden geçtikleri için faklı sorular gördükleri anda yapamamakta yada yanlış yapmaktalar. Önemli olan konuların hızlı bir şekilde bitirilmesi değil öğrenilmesidir.

Sonuç olarak bu kadar çok çalışıp çalışmanın karşılığı olan başarıyı elde edemememizin başlıca sebepleri kendimize özgü eksikleri belirlemeyip başkalarının yaptığı gibi yapmak ve çalışma temposunun hızına kapılıp neyi ne kadar öğrendiğimizi bilmeden sadece çalışmaktır.

Öğrencilerimizi ve çocuklarımızı anlayıp değerlendirebilmek son derece önemlidir. Ailelerin üzerine düşen başlıca görev önce anne baba olabilmektir. Her çocuğun birçok öğretmeni olur ama tek bir anne ve babası vardır. bu yazıyı okuyan siz değerli anne ve babalar veya adayları. bırakın dersler okulda yapılsın. şunu unutmayın çocuğunuzun ruhsal sağlığı sizin anne ve babalığınıza bağlıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Üniversite Kazanmak İçin Çok Değil Verimli Çalışmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Erdem AKGÜN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Erdem AKGÜN'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erdem AKGÜN Fotoğraf
Uzm.Psk.Erdem AKGÜN
Gaziantep
Uzman Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Erdem AKGÜN'ün Yazıları
► Etkin ve Verimli Ders Çalışmak Psk.Dnş.Şafak UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Üniversite Kazanmak İçin Çok Değil Verimli Çalışmak' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:37
Top