2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Nişanlılık Sürecinde Dikkat
MAKALE #14055 © Yazan Nazlı ÇALIŞKAN | Yayın Ocak 2015 | 10,002 Okuyucu
NİŞANLILIK SÜRECİNDE DİKKAT

Söz veya nişanlılık süreci çiftler için yeni bir hayata geçişin güzel bir başlangıç dönemidir. Peki gerçekten güzel toz pembe hayallerin kurulduğu bir dönem midir ya da gençlerin canlarının yandığı bir dönem midir ? Bazı çiftlere göre bu dönem çok çabuk geçmektedir bazı çiftler ise bu süreç bitse kurtulsak denilecek hale gelmektedir. Bu dönemi bitse de kurtulsak haline getiren şartlar sadece çiftler arasında uyum anlayış nezaket olmaması değil bazen gençlerin aileleri bazen çevresel etmenler bazen de gelenek ve göreneklerdir.

Toplumumuza hakim olan kültür gençlere bu süreçte bir takım sorumluluklar yüklemektedir. Erkek nişanlısının bir kahramanı olmak zorunda hissettirilmekte ve bu dönemde bu unvanı kazanmak için mücadeleler vermektedir. Bir genç kızın kahramanı veya o dönemde ki beyaz atlı prensi olmanın belli şartları mı vardır. Tabiî ki hayır her genç kızın ruhuna duygularına düşüncelerine hitap eden davranışlar farklıdır. Bazı erkekler yetiştiği çevredeki prensliği nişanlısını çevresinden koruyarak kıyafet kısıtlamaları getirerek gittiği ortamlara karışarak müdahale ederek nişanlısının prensi olacağını düşünür. Bazı erkekler ise sadece para ihtiyacını gidererek her istediğini almasını sağlayarak prens olacağını kimileri de duygusal anlamda onu anlayarak konuşarak hatta onun yerine düşünerek nişanlısının prensi olmayı hedefler. Bunlardan hangisi doğru hangisi yapılmalı ? Burada da kişilik yapısından kaynaklanan farklılıklar ön plana çıkmaktadır. Bireyler birbirlerinden farklı aile yapılarında kültürlerde gelenek ve göreneklerde yetişmesinden dolayı evlenecekleri kişilerden de beklentileri farklı olacaktır. Bundan dolayı karşısındaki eş adayını öncelikle tanımaya çalışmalı onu keşfe çıkmalı ve nelerden etkilendiğini hangi durumlarda kendini değerli hissettiğini fark etmeli ve ona göre adımlar atmalıdır. Erkek bunu başardığında karşısından alacağı ‘sen benim prensim’ mesajıyla ilişkisinde daha mutlu hissedecek ve daha çok nişanlısını mutlu etmek için çaba sarf edecektir.

Peki genç kızlar nişanlılık sürecinde neler yaşamakta nişanlısından neler beklemektedir. Genç kızlar nişanlısından duygusal bir yönde doyurulmayı beklediği kadar nişanlısı ve ailesinden değer görmeye de ihtiyaç duymaktadır. Sadece nişanlısının prensesi olmak değil ailesinde de itibar görmeyi fikirlerine özelliklede hayatında belki de bir kez yaşayacağı düğünüyle ilgili durumlarda saygı görmeyi beklemektedir. İşte burada hem aile üyelerine hem de erkeğe büyük görev düşmektedir. Anne babalar bunun çocuklarının düğünü olduğunu kabullenmeli ve onların istek ve hayallerine saygı duymayı başarabilmelidir. Bu şekilde gelinleriyle daha baştan sağlam bir ilişki oturtmayı başarabilmektedir. Erkek ise bu durumda annesinin fikirlerini önemsediğini fikirlerin bizim için değerli annecim ya da babacım mesajını verip ama bizimde hayalimizde bunu bu şekide yapmak vardı diyerek kendini ve nişanlısını ailesini kırmadan ifade etmeyi başarabilirse kendi hayatındaki iki önemli kadın arasında kalmaktan kurtulacaktır. Kendimizi ifade etmeyi karşımızdakini kırmadan başardığımız zaman nişanlılık süreci hem yıpranmadan hem de mutlu bir şekilde devam edecektir.

Nişanlılık dönemindeki tehlikelerden biri de dini nikahtır. Gençler bu dönemde dini nikahımız var artık helalimsin psikolojisiyle birbirlerini tanımaktan daha çok birbirlerine yakın davranışlarla geçirmektedirler. Birbirini tanıma dönemi olan nişanlılıktan uzaklaşıp birbirleriyle her şeyi yaşamaya başlıyorlar ve ilişkide yaşanan bu yatırımlar nişanlılığı evlenmeye zorunlu hale getirmektedir

Bu süreçte dikkat edilmesi gereken bir nokta da nişanlılık dönemi çok uzun sürmemelidir. Yıllarca süren nişanlılık dönemlerin de çiftler ayrıldıklarında büyük bir yıpranmışla kalmaktadır. Yıllarca devam eden nişanlılıklarda bir evlilikte yaşanması gereken bir çok şey yaşanmakta gençler bir dizi deneyimi arkalarında bırakmaktadırlar. Bu durumda gençlerin kişiliğini olumsuz yönde zarar vermektedir. İdeal olan 5-6 ay süren nişanlılık dönemidir. Bu dönemde evliliğin gizemi bozulmaz ve evlilik çiftler için daha heyecan veren daha değerli bir kurum olarak varlığını koruyacaktır.

NAZLI ÇALIŞKAN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Nişanlılık Sürecinde Dikkat" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Nazlı ÇALIŞKAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Nazlı ÇALIŞKAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nazlı ÇALIŞKAN Fotoğraf
Nazlı ÇALIŞKAN
Konya (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışmanlık Yüksek Lisans Mezunu
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi50 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Nazlı ÇALIŞKAN'ın Yazıları
► Eş Seçiminde Ailenin Rolü ve Nişanlılık Dönemi ÇOK OKUNUYOR Doç.Dr.Psk.Dnş.Bülent ŞEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Nişanlılık Sürecinde Dikkat' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Erken Boşalma Nisan 2015
◊ Çocuklarla İletişim Nisan 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:10
Top