2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuzla Aranıza Karne Girmesin
MAKALE #14057 © Yazan Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ | Yayın Ocak 2015 | 3,453 Okuyucu
Karne günü hem neşe hem sevinç hem kaygı birarada yaşanır. Çocuklar mutlu olur çünkü onlar için karne demek tatile açılan kocaman bir kapı demek. Tek kaygıları anne babalarının tepkileridir. Anne babalarda karneyi görünce ne yapacakları konusunda kararsızlık yaşarlar. Her anne babanın duygusu ve tepkisi farklı olur. Karneyi görünce kimi anne babalar sevinir kimileri üzülür kimileri hayal kırıklığı yaşar. Ne olursa olsun tepkiler sert ve kırıcı olmasın. Karne iyi olduğunda nasıl ki sevinci paylaşıyorsak kötü olduğunda da üzüntüyü aile olarak paylaşmak normal ve gerekli bir durumdur. İyi karnede ve notlarda anne baba olarak hep bize düşen payları konuşuruz, önemli olan bu pay çıkarmayı kötü karne ve notlarda da yapalım. Suçlamadan önce durup bu karnedeki sorumluluklarımızı değerlendirelim.

İyi karne için çocuğu takdir etmek, sözel olarak övmek, eğer dönem başında anlaşma yapıldıysa ödülü almak çocuğu hem ikinci dönem için motive eder hem de ona başarma duygusunu yaşatır. Ancak hediye alırken abartıya kaçmamak gerekir. Yaş döneminin üstünde ve pahalı hediyeler sonraki süreçte daha fazlasını alma ihtiyacı oluşturur, çocuklarda doyumsuzluk oluşur ve ödül de motive edici unsur olmaktan çıkar.
Peki ya karne kötüyse? Öncelikli olarak unutmayın ki karne ve notlar düzelir ancak çocuğunuzun duygusal sorunları, kendine olan güveni ve değer duygusu çok daha zor düzelir. Bu nedenle suçlamadan ve yargılamadan başarısızlığın kaynağının ne olduğu ile ilgili konuşulmalıdır. Çocuğunuza olan sevginizin karneyle ve notlarla ilgili olmadığını, onun yanında ve destekçisi olduğunuzu göstermeniz hem aranızdaki ilişkiyi hem de çocuğunuzun güvenini sağlamlaştırır. Düşük not varsa ‘böyle olacağı belliydi’, ‘hiç çalışmadın zaten’, ‘bu notlar nasıl düzelir’ demek yerine, ‘sen gayret ettin ancak sanırım bazı derslerde eksiklerin, sen ne düşünüyorsun?’ demek hem çocuğa kendini değerli hissettirecek hem de ders başarısı noktasında çözüm üretecek yollar bulmanızı sağlayacaktır. Derslerdeki başarısızlığı ile ilgili kendi görüş ve önerilerini alın, başarılı olabileceği konusunda cesaretlendirin. İkinci dönem daha başarılı olabilmesi için neler yapabilir konuşun ve bir plan oluşturun.

Tatil sürecinde çocuğun zamanının çoğunu anne babasıyla geçirmesi, sosyal ve kültürel aktivitelere katılmaları, ders programı oluşturulması ve eksik konuların tekrar edilmesi, televizyon ve bilgisayar başında daha az zaman geçirmesi, daha çok anne baba ve çocuk aktiviteleri yapmaları, bol bol kitap okumaları hem tatili verimli geçirmelerini hem de ikinci dönem için güç toplamak adına dinlenmelerini sağlayacaktır.
Anne Babaların Tepkisi Nasıl Olmalı
• Başarısızlıklarından önce başarılı olduğu alanları konuşun,
• Suçlamayın,
• Başarısızlığın kaynağı ile ilgili çocuğunuzu sakince dinleyin,
• Başarılı olmak için neler yapılabilir düşünce ve önerilerini sorun, bir plan yapın,
• Ceza vermeyin, tehditkar konuşmalardan kaçının,
• Başkalarıyla kıyaslamayın,
• Sevginizin koşulsuz olduğunu hissettirin,
• Cesaretlendirin,
• Çocuğunuzu kendi yeteneğine göre değerlendirin,
• Başarıları için tebrik edin, övün ancak maliyetli hediyelerden kaçının,
• Anne baba olarak ikinci dönem çocuğunuzun okul başarısını arttırmak için neler yapabilirsiniz konuşun, çözüm yolu belirleyin,
• Beklentilerinizi çocuğunuzun kontrolünde ve gerçekçi olanlarla değiştirin.
Unutmayın karne çocuğunuzun değerini ya da zekasını gösteren bir belge değildir. Karne çocuğunuzun dönem boyunca okulda gösterdiği performansın karşılığı olarak ders başarısını gösteren bir belgedir. Bu nedenle sakın çocuğunuzla aranıza karne sokmayın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğunuzla Aranıza Karne Girmesin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem HÜNERLİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi33 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ'nin Yazıları
► Çocuğunuzla Oyun Oynamak Psk.İpek ÖRGÜT
► Çocuğunuzla Kaliteli Zaman Geçirebilmek Psk.Dnş.Ece AKIN BAKANAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuzla Aranıza Karne Girmesin' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bahar Yorgunluğuna Dikkat Ağustos 2016
► Sosyal Jet-Lag Sendromu Ağustos 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:39
Top