2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yılbaşı İçin Beslenme Önerileri
MAKALE #14080 © Yazan Dyt.Yelda ÖZEL DAĞCI | Yayın Ocak 2015 | 3,249 Okuyucu
YENI YILA KILO ALMADAN GİRİN: SAĞLIKLI BİR BAŞLANGIC YAPIN!

Yılbaşı gecesi sofralar genelde daha çok çeşit bulunur dolayısıyla tüketim artar bu da fazla kalori almaya sebep olur. Alkol fazla alınır, daha yağlı ve zararlı besinler tüketilir. Ancak yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesi nasıl olsa akşam fazla yiyeceğim diyerek bütün gün aç kalmaktır. Bu davranış akşama kadar çok fazla acıkmamızı ve dolayısıyla kontrolsüz bir şekilde yemek yememizi sağlar. Aç kalan bir vücut besinleri yakmak yerine bir sonra ki açlık döneminde kullanmak için depolar, metabolizma yavaşlar. Bu yüzden güne güzel bir kahvaltı ile başlamak gerekir. Akşam et tüketilecekse öğlen daha hafif ve sebze ağırlıklı beslenmek gerekir. Mutlaka ara öğünleri atlamamaya özen göstermeli. Ara öğünlerde meyve veya yoğurt tercih edilmelidir. Gün boyunca bisküvi, poğaça, şekerli içeceklerden uzak durmak gerekir.
YILBAŞINDA DIKKAT EDILMESİ GEREKENLER:
· Yılbaşı sofralarında sucuk, salam ve pastırma gibi şarküteri ürünlerini tüketmemeye özen gösterin. Bu besinlerin içeriğindeki doymuş yağ asitleri özellikle kalp damar sağlığını olumsuz etkiler. Eğer tüketmekten kaçınamıyor iseniz miktarı bir yumurta büyüklüğünü geçmesin. Şarküteri ürünlerinin içeriğindeki nitrit ve nitratın etkilerini minimuma indirmek için C vitamininden zengin yiyecekleri ile beraber tüketin. Domates, yeşil biber bol maydanoz ve limon ilave edilmiş bir salata en uygun seçenek olacaktır.

· Kırmızı et yerine balık, tavuk ve hindiyi tercih edin. Beyaz etin kolesterol oranı çok düşüktür ve kırmızı ete göre sindirimi daha kolaydır. Yılbaşı hindisini fırında az yağlı pişirmek iyi bir seçenek olacaktır.

· Pişirdiğiniz yemeklerde tereyağı ve margarin gibi katı yağlar yerine sıvı yağları, özellikle zeytinyağı kullanın.
· Az yağ kullanmaya özen gösterin!

· Azar azar ve yavaş yiyin. Hızlı yerken daha çok insülin salgılanır, bu da hem yağın vücutta depolanmasına, hem de karaciğerde kolesterol yapımının artmasına neden olur.

· Kuruyemişler özellikle kalp hastalıklarının önlenmesinde önemli etkilere sahip besin maddeleridir. Kuru yemişlerde bulunan doymamış yağ asitleri ile bitkisel steroller kolesterolü düşürür. Ama aşırı tüketilmemelidir.

· Antidoksan etkisi bulunan meyve ve sebzeye ağırlık verin.
  • Alkol kullanıyorsanız kırmızı şarabı tercih edin; bir iki kadeh tüketin.Kırmızı şarap iyi huylu HDL kolesterolü yükseltmeye faydalıdır. Yılbaşı gecesinde yemekler kadar alkol tüketiminde de aşırıya kaçılmaktadır. Alkolün ve yemeğin fazla tüketilmesiyle hem alınan enerji artacak hem de bir gün sonra baş ağrısı, yorgunluk, mide ağrıları, bulantı, kusma, ağırlık hissi ortaya çıkacaktır.
  • Yemeklerinize 2-3 diş sarımsak ekleyin. Sarımsak bol miktarda potasyum, fosfor, selenyum, A ve C vitaminleri içerir. Kan damarlarını genişletir, kanın pıhtılaşma oranını azaltıp damar tıkanmasını önler.
  • Kuru fasülye, barbunya, nohut, mercimek gibi kuru baklagilleri menünüze ekleyin Kurubaklagiller çok besleyicidir, kal kalp hastalıkları ve kanserden koruyucu maddeler içerir. Diyet lif deposudur. Diyet lifi, yüksek tansiyonu ve kötü kolesterolü düşürür; kan şekerinin yükselmesini, kabızlığı ve kalınbağırsak kanserini önler.

Akşam yemeğinden sonra ise; 1 küçük kase probiyotik yoğurt ve 1 dilim ananas içeren bir ara öğün; hem sindirim sorunlarına hem de ödeme iyi gelecektir.

Yılbaşı ertesinde aldığınız fazla kalorileri harcamak için günlük fiziksel aktivite arttırılmalıdır. Mümkünse açık havada 1-1,5 saatlik bir yürüyüş yeni yıla güzel başlamanızı sağlar

MUTLU YILLAR!

Diyetisyen Yelda Özel Dağcı


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yılbaşı İçin Beslenme Önerileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yelda ÖZEL DAĞCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yelda ÖZEL DAĞCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yelda ÖZEL DAĞCI'nın Makaleleri
► Okulda Başarı İçin; Beslenme Önerileri Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN
► Kilo Almak İçin Beslenme Önerileri Dyt.Yunus Emre UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Yılbaşı İçin Beslenme Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Şeker Hastalığı Ocak 2015
► Çocuk Obezitesi Ocak 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:53
Top