2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İnfertilitede Ruhsal Süreçler
MAKALE #14103 © Yazan Uzm.Psk.Asena İrem AKIN | Yayın Şubat 2015 | 3,127 Okuyucu
İNFERTİLİTEDE RUHSAL SÜREÇLER

İnfertilitede hayatın önemli gayelerinden biri olan "ebeveyn olmak" belirsiz bir süre için gerçekleşememektedir. Hayatları boyunca belli bir konuda emek sarfedip gayret gösterirlerse başarılı olabileceklerini gören çiftler, infertilite sürecinde bunu sağlayamayarak zor bir deneyim ile karşı karşıya kalmaktadırlar.

Beden ve ruh sağlığı birbirine sıkıca kenetlenmiş iki olgudur. Bedende yaşanan sağlık sorunları ruhsal durumumuzu, ruhsal durumumuzda yaşanan sıkıntılar ise bedeni doğrudan ya da dolaylı yollarla etkilemektedir.

Nedeni daha çok fizyolojik kökenlere dayalı olan infertilite problemi, birtakım ruhsal süreçleri beraberinde getirir. İnfertil çiftlerin geçirdikleri bu süreçler, klinik ortamda görüşmelerle elde edilen verilerle de tutarlılık göstermektedir. Aşağıdaki maddeler, bu süreçleri daha yakından tanıyabilmek adına düzenlenmiştir.

İNFERTİLİTE HASTALARI OLARAK,


1) İlk başta durumu kabul etmek istemeyiz. Bu durumu laboratuar hatası, doktor hatası olarak nitelendirebiliriz. Ya da stresin, yorgunluğun, geçirilen basit rahatsızlıkların, yeterli sıklıkta ilişkiye girememenin buna sebep olduğunu düşünürüz.

2) Kendimizi eksik, kusurlu hissederek eşimizin sevgisini kaybedeceğimizi, onun bizi bırakacağını düşünebiliriz.

3) Bazı anlarda özgüvenimizi yitirdiğimizi hissedebiliriz.

4) Zaman zaman partnerimize ya da doktorlarımıza öfke duyabiliriz.

5) Kendimizi suçlayarak, partnerimizi çocuk duygusundan mahrum bıraktığımızı düşünüp çökkünlük yaşayabilir ya da boşanma önerisi getirebiliriz.

6) Doktor kontrolleri esnasında bedenimizin ve cinsel yaşamımızın ihlal edildiğini düşünerek kontrolü yitirdiğimizi hissedebiliriz.

7) Çocuğumuz olamadığı için hamile ya da çocuk sahibi olan arkadaşlarımızdan uzaklaşabiliriz.

8) Hamile kadınları gördüğümüzde, bu bize, eksiliğimizi hatırlattığı için aklımızdan zaman zaman kötü düşünceler geçebilir.

9) Bazı karamsar düşünceler etrafımızı sarabilir, şunlar gibi:

“Asla hamile kalamam ve çocuk sahibi olamam”
“Bir aile kuramam”
“Daha önce yapmış olduğum hatalar yüzünden bu durumdayım; hepsi benim hatam”
“Yıllar önce korunduğum ve çocuk istemediğim için bu durumdayım”
“Cezalandırılıyorum”
“Tedaviye geç başladım, daha önce başlamalıydım”
“Hem kadın/erkek hem de bir eş olarak tamamen başarısız ve kusurluyum”

10) Bizlere sık sık “Çocuğunuz hala yok mu?” diye sordukları için kalabalık ortamlardan, yakın çevremizden uzak durmak isteyebiliriz. Bu tür sorular, bize acı ve kayıplarımızı hatırlatır.

11) Zaman zaman hayattan zevk almamaya başladığımızı, zamanın çoğunu ağlayarak ve yas tutarak geçirdiğimizi fark edebiliriz. Özellikle bunları adet dönemlerinde daha sık hissederiz.

12) Adet gördüğümüzde dünya başımıza yıkılmış gibi hissedebiliriz.

13) Yalnızca bu sorunu kendimizin yaşadığını hissedip, başkalarına karşı yabancılaşma hissine kapılabiliriz.

14) Zaman zaman eskisinden kolay öfkelenebiliriz.

15) Uyku sorunları yaşayabiliriz.

16) Tüm bunları yaşarken bir kısmımız umutsuzluk duygusunu yavaşça kaybedip durumu kabullenerek problem ile baş etme yolları arar, bir kısmımız ise bununla baş edemeyip çökkünlük yaşayabilir.

Uzm. Psk. Asena İrem AKIN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İnfertilitede Ruhsal Süreçler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Asena İrem AKIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Asena İrem AKIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Asena İrem AKIN Fotoğraf
Uzm.Psk.Asena İrem AKIN
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Asena İrem AKIN'ın Makaleleri
► Ruhsal Travma Psk.Dnş.Esmanur BOLAT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'İnfertilitede Ruhsal Süreçler' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:11
Top