2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Kardeş Kıskançlığını Anlamak
MAKALE #14114 © Yazan Psk.Gözde ÖZÇİÇEK KALA | Yayın Şubat 2015 | 3,266 Okuyucu
Tüm hazırlıklar yapılsa da doğumun ardından büyük çocuk için yeni kardeşe alışma süreci oldukça zordur. Çünkü anne ve babasının sevgisini daha önce bu kadar uzun bir süre başka biri ile paylaşmak zorunda kalmamıştır. Sevgiyi paylaşmak o kadar zordur ki bu süreçte anne ve babasının kendisini eskisi kadar sevmediğini düşünen çocuk öfke duyar. Bu duygu, yaşanan değişimin sonucu olarak çok normal ve kabul edilebilir bir tepkidir. Amaç, bu kıskançlığın bastırılarak tamamen ortadan kaldırılması değil fark edilip tanınarak nasıl baş edilebileceğinin çocuğa öğretilmesi olmalıdır. Bu duygunun bastırılmasının ya da dolaylı yollarla ifade edilebilmesinin önüne geçebilmek için çocuğunuzun yargılanmadan ya da ayıplanmadan kendini ifade edebileceğini bilmesi çok önemlidir. Bu nedenle büyük çocuğunuzun yeni doğan kardeş ile ilgili negatif sözlerinin karşısında sakin ve kabul edici olup yargılayıcı ve engelleyici davranmamak önem taşımaktadır.

Çocuk Ne Yaşar?

Yeni kardeş ile tanışan çocuğu bu sürçte en çok zorlayan şey annenin zamanının, ilgisinin ve sevgisinin paylaşılmasıdır. Anne eve yeni bir bebekle geldiği zaman, çocuk kendisinin artık eskisi kadar sevilmediğini düşünür ve bu yeni bebeğin gitmesini ister. Kendisini bir süreliğine bırakıp ardından eve yeni bir bebekle gelen anneye öfke duyar. Sevgiyi kaybetme korkusu öfkeye sebep olur. Bu öfke sözel olarak ifade edilmezse ve negatif duyguların konuşulabilmesi için evde rahat ve uygun bir ortam yoksa sözel olarak ifade edilmemiş olan bu kızgınlık çocuğun davranışlarına yansır. Çocuğun öfkesinin azalması için her türlü negatif duygunun aile içinde kabul edilebilir olduğunu bilmesi ve ailesinin kendisine olan sevgisinin azalmadığını bilmesi gerekir. Bu nedenle ona sözel olarak ve davranışınızla bunu hissettirmeli ve bunu daha iyi hissedebilmesi için de ona zaman ayırmalısınız. Aksi durumda o sizin kendisine ayıramadığınız zamanı ve ilgiyi çeşitli yaramazlık ve inatlaşmalar ile sizden almanın yollarını bulacaktır.

Duyguları doğru şekilde ifade etmek çocuklar için her zaman kolay değildir. Bu nedenle ailenin, bu konuda çocuğun ifade edemediği duyguları dillendirmesine yardım etmesi gerekir. Çocuğunuzun “Keşke hiç doğmasaydı”, “Kardeşimi sevmiyorum, ne zaman gidecek?” şeklindeki cümleleri karşısında paniğe ya da öfkeye kapılmadan, bu cümlelerin altına yatan duyguları fark ederek ona yansıtmak faydalı olacaktır. Bu durumda ona, “Benimle eskisi kadar vakit geçirememek seni kızdırıyor olmalı” şeklindeki bir cümlenin ardından ona sarılıp sakinleştirmeniz ona kendini kabul edilmiş ve değerli hissettirecektir.

Ne zaman söylenmeli?

Ailenize ve arkadaşlarınıza yeni bir bebek beklediğinizi söylemeye hazır hissettiğinizde bunu çocuğunuza da açıklayabilirsiniz. Eğer çocuğunuz okul öncesi dönemdeyse karnınızın büyümeye başladığı zamanı da bekleyebilirsiniz. Çünkü çocuğunuz için beklemek sizin için olduğu kadar kolay olmayacaktır.Yeni bebeğin aileye katılması ile ilgili kitaplar okuyabilirsiniz. İlk etapta bunu kabul etmek onun için zor olabilir. Karnınız büyümeye başladıkça bebeğin tekmelerini hissedebilmesi için ona fırsat tanıyabilirsiniz ve onunla konuşması için teşvik edebilirsiniz.
Bebeğin eve gelme sürecini önceden planlayın ve neler olacağını çocuğunuza önceden açıklayın. Örneğin siz hastanedeyken onunla kimin ilgilenecekse bunu bilmek ona iyi gelecektir. Siz doğuma giderken ona kim bakacak? Hastaneye ne zaman kiminle birlikte gelecek? Bunları önceden belirleyerek ona anlatın. Bu açıklamaları yaparken onun sizin için ne kadar özel ve biricik olduğundan ve onu ne kadar çok sevdiğinizden de sık sık bahsedin.Hazırlık sürecine dahil olmasına izin verin. Bebeğiniz için alışveriş yaparken ona da fikrini sorun. Alacağınız tulumun beyaz mı yoksa yeşil mi olması gerektiği konusundaki fikrini sorabilirsiniz.

Bebek Eve Geldiğinde

• Bebeğinizle ilgilenirken büyük çocuğunuza yapmaktan keyif alacağını düşündüğünüz basit sorumluluklar verin. Bu görevler bebeğin havlusunu tutma ya da uyurken ona ninni söyleme şeklinde olabilir.

• Çocuğunuzun yardımını isteyin ve önerilerine kulak verin. “Şimdi kardeşini neşelendirmek için ne yapabiliriz?” “Ona hangi şapkayı takmalıyım?” şeklindeki sorular onun fikrine önem verdiğinizi gösterir. Çocuğunuz bu yardım çağrılarına kulak vermeyerek evdeki bebeğin varlığını inkar ederek sanki yokmuş gibi davranabilir. Böyle bir durumda ona zaman tanıyarak üstüne gitmemek daha doğru olacaktır.

• Yeni bebekle ilgilenirken diğer çocuğunuza vakit ayırmak çok zor olabilir ancak bebeğinizin uyuduğu zamanlarda diğer çocuğunuz ile birebir vakit geçirmeyi ihmal etmeyin. Ona onu anladığınızı hissettirecek cümlelerle durumu açıklayın. “Sürekli ağlıyor olması artık eskisi kadar zaman geçiremememize sebep oluyor ama sen de hiçbir şeyi tek başına yapamıyordun. O da senin gibi büyüyecek” şeklindeki açıklamalar ona iyi gelecektir. Bu açıklamaları yaparken bebeklik fotoğraflarına bakmak destekleyici olacaktır.

Nelere Dikkat Edilmeli?

• Ağabey ya da abla olmanın olumlu taraflarını vurgulayın. Yemek yemek istemeyen çocuğunuza; “Sen artık abla oldun yemeğini yemelisin” şeklindeki bir cümle onun bu rolden uzaklaşmak istemesine sebep olacaktır. Bunun yerine “Kardeşinin ablası olarak ona nasıl kaşık tutarak tek başına yemek yendiğini gösterebilirsin” şeklindeki bir açıklama daha doğru olacaktır.

• Yeni bebeğe dokunmasına izin verin. Ancak, bunu yapmadan önce nasıl yapması gerektiğini ve bebeğin hassasiyetini açıklayın. Böylece, daha az “hayır” cümlesine ihtiyaç duyacaksınız.

• Büyük çocuğunuzun çocukluk fotoğraflarını çıkararak ona bebeklik sürecinde nasıl ilgi gösterdiğinizi anlatın. Onun da tıpkı yeni doğan kardeşi gibi sürekli annesini emdiğini, hiçbir şeyi tek başına yapamadığı için bakım verilmiş olduğundan bahsedin.

• Sürekli eşitliği sağlamaya çalışmayın. Kardeşler arasında adaletli davranmak eşitliği sağlamaktan çok daha önemlidir. Unutmayın ki her çocuğun yaşı ve ihtiyacı farklıdır ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda hareket etmek gerekir. Çocuklara alacağınız eşyalar, mobilyalar ve oyuncaklar aynı değil her birinin ihtiyacına yönelik olmalıdır.

• Büyük çocuğun kıskançlığını önlemek adına bebeğe onun yanında ilgi göstermemek ya da onunla ilgili negatif şeyler söylemek gibi davranışlardan kaçının. “Sürekli ağlıyor zaten” “Tuvaletini altına yaptığı için çok pis kokuyor” şeklindeki açıklamalar çocuk açısından hem gerçekçi olmayacak, hem de kardeşi ile bağ kurmasına engel olacaktır. Bebeğinizi, büyük çocuğunuzun yanında severek aslında ona yol göstermiş olursunuz. İlgi ve sevginiz makul ve dengeli olduğu sürece çocuğunuz da bu samimi, dürüst ve dengeli aile ortamı içinde kendini rahat hissedecektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Kardeş Kıskançlığını Anlamak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gözde ÖZÇİÇEK KALA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gözde ÖZÇİÇEK KALA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gözde ÖZÇİÇEK KALA'nın Makaleleri
► Çocuklarda Kardeş Kıskançlığı Psk.Elif DEMİRCİ
► Çocuklarda Kardeş Kıskançlığı Psk.Cansu ZAKİROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Kardeş Kıskançlığını Anlamak' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Okul Fobisi Haziran 2014
► Anneden Ayrılamama Haziran 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:10
Top