2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Balon Kateter Kalpten Sonra; Kulak Hastalıklarının Tedavisinde
MAKALE #14126 © Yazan Op.Dr.Ahmet ŞİRİN | Yayın Şubat 2015 | 3,933 Okuyucu
BALON KATETER KALPTEN SONRA; KULAK HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE

Günümüzde tıpta mikro cerrahi ve endoskopik teknikleri gelişmesi devrim kabul edilmektedir. Bu tekniklerle beraber bu yenilikler tıpta pek çok yeni yöntemler ve buluşların yapılmasını sağlamıştır.

Bu gelişimlerden bir tanesi de tıpta Balon kateter gelişimidir tıkalı kalp damarlarının açılmasını sağlayan bu yöntem kulak burun boğaz alanında da günümüzde kullanılmaya başlamıştır.

Bu teknolojiyi son aylarda Avrupa’da yaygınlaşmıştır. Pek çok kulak hastalığının ana sebebi olan Kulak kanalı olarak adlandırılan östaki tüpünün tıkanıklıkların açılmasında artık, balon kateter kullanılmakta tıkanan kanal açılarak dilate edilmektedir. Bizlerde bu yeni yöntemi kulak hastalıklarının tedavisinde kullanmaya başladık.

Kulak kanalı olarak adlandırılan östaki tüpü veya kanalı burunun arka kısmı olan genizde (nasofarenks) yer alır. Bu kanalın diğer ucu orta kulak adı verilen kulak kemikçiklerinin de içinde yer aldığı bir boşluğa açılır. Bu kanalın önemli fonksiyonu vardır. Bu kanalın tıkanması veya çalışmaması durumunda kişide çok ciddi kulak sorunları oluşur. Normalde dış hava ortamında belirli bir atmosfer basıncı vardır. Östaki kanalından geçen hava ile dış kulak yolundan geçen hava basıncı kulak zarının orta kulaktan ve dış ortamdan eşit olmasını sağlayarak zarı gergin tutar. Bu durumu bir davulun derisine benzetebiliriz. Davul derisi yeterince gergin olursa seste o derece iyi olacaktır. Östaki kanalında tek taraflı bir tıkanıklık oluştuğunda hava orta kulağa yeterince gelmeyecektir. Bu havalanma bozukluğuna bağlı önce orta kulakta hava olmayacaktır. Buda bu bölgede hava basıncının olmayışı anlamına gelir. Dış kulak yolundan gelen hava ve basıncı bu sefer kulak zarının gerginliğinin bozulmasına ve içeriye doğru (Orta kulak yapılarına doğru) çökmesine neden olacaktır. İşte bu nokta da tedavi sağlanmaz ise kişiyi ciddi işitme kayıpları ve müzmin kulak rahatsızlıkları bekler. Bu kanalın çalışmamasına bağlı orta kulakta sıvı toplanması olabilir. Genellikle çocuklarda gelişen bu durum ilaç tedavileriyle düzelmez ise kulak zarına tüp takılması işlemine kadar gidebilir. Bunun dışında zarda ileri derecede çökmeler sonucu Adeziv otit adı verilen kulak zarının ileri derecede çökmesine ve ortakulak yapılarına yapışmasına neden olarak, orta kulakta havanın kalmamasına ve işitme kayıplarına neden olur. Ayrıca kronikleşmiş sürekli kulak rahatsızlıkları, kulakta işitme kayıplarının neden olan pek çok duruma östaki kanal tıkanıklıkları neden olmaktadır.
Önceden östaki kanalındaki bu tıkanıklıkların (Obstrüktif tüp disfonksiyonu ) kulak rahatsızlıklarının ana nedeni olabileceğini biliyorduk. Ve bu duruma bağlı gelişen veya ilerlemiş olan hastalıklarda ilaç tedavileri veya hastalıkların durumuna göre değişik tedaviler uyguluyorduk.
Son birkaç aya kadar, İlaç tedavisinin dışında östaki kanalını açıcı bir tedavi şeklimiz yoktu. İlaç tedavileri dahi yeterli olamadığı durumlar sıklıkla yaşanmaktaydı. Bu gibi durumlarda ilaç tedavilerinin sürelerini uzatıyor ve yoğun ilaç tedavileri yapmak zorunda kalıyorduk. Bazen de bu kanaldaki sorun geçici kalkıyordu. Sorun sık sık tekrar ediyordu. Örnekle; çocukların sık sık kulak iltihabı geçirmesi gibi.

Hangi kulak hastalıklarında balon dilatasyon yapılır:

• Tekrarlayan orta kulak iltihapları ( kulak zarı perforasyonları, kolestatomlar, gibi)
• Kulak zarında ileri derecede çökmeler (atelektazi)
• Orta kulakta sıvı toplanması ve bu durumun kronik hale gelmesi
• Kurallara uygun yapılan Kulak zarı ameliyatlarına rağmen, ameliyat sonrası başarısızlıklarda.
• Uçak yolculuklarında sık sık yaşanan kulak tıkanıklıklarında
• Kulak tıkanıklıklarında kulağı hava basıncı ile (valsalva) açmaya çalışılmasına rağmen başarısız olma.
• Kulakta basınç ve tıkanma sık olan meslek grupları; pilotlar, dalgıçlar, yüksek irtifa veya deniz dibinde çalışan işçiler

Yeni gelişimlerden bir tanesi de tıpta Balon kateter gelişimidir tıkalı kalp damarlarının açılmasını sağlayan bu yöntem kulak burun boğaz alanında da günümüzde kullanılmaya başlamıştır.

Bu teknolojiyi son aylarda Avrupa’da yaygınlaşmıştır. Pek çok kulak hastalığının ana sebebi olan Kulak kanalı olarak adlandırılan östaki tüpünün tıkanıklıkların açılmasında artık, balon kateter kullanılmakta tıkanan kanal açılarak dilate edilmektedir.

Avrupa’da Prof.Dr. Holger Sudhoff tarafından geliştirilen bu yöntemle, Binlerce sorunu olan hastada bu girişimler uygulanarak, östaki kanalı balon yöntemiyle açılmıştır. Yapılan bilimsel çalışmalarda kanal açıklıkları ameliyat öncesi ve sonrası ve ilerleyen aylarda test edilerek, bu yöntemin başarısı kanıtlanmıştır. Yapılan çalışmalarda kişilerde hiçbir yan etki ile karşılaşılmamıştır. Yöntem genel anestezi altında yapılan, çok kısa süreli bir işlemdir.

Kişilerde sık oluşan kulak hastalıklarının tedavisinde yeni yöntem olan kulak kanalı olan östaki kanalının balon yöntemiyle açılmasını yapmaya başladık. Pek çok Kulak hastalığına neden olan kanal problemlerinin tedavisi, artık mümkün kılmaktadır. Unutmayın… Geç kalmak ileride ciddi kulak hastalıklarına davetiye çıkararak, kulak işitmesini bozar ve telafisi mümkün olmayan kronik kulak hastalıklarına neden olabilir.

Op.Dr.Ahmet Şirin
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Balon Kateter Kalpten Sonra; Kulak Hastalıklarının Tedavisinde" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Ahmet ŞİRİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Ahmet ŞİRİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ahmet ŞİRİN Fotoğraf
Op.Dr.Ahmet ŞİRİN
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Ahmet ŞİRİN'in Makaleleri
► Kulak Estetiği ve Kepçe Kulak Ameliyatı Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Kalp Damar Hastalıklarının Tanısında Kullanılan Metodlar ÇOK OKUNUYOR Dr.Farşid FARŞİDFAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Balon Kateter Kalpten Sonra; Kulak Hastalıklarının Tedavisinde' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:42
Top