2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mutlu, Sağlıklı ve Başarılı Çocuklar Yetiştirmede Ailenin Rolü
MAKALE #14148 © Yazan Psk.Aslı KAYAALTI | Yayın Şubat 2015 | 3,942 Okuyucu
Çocuğun sağlıklı yetişmesi, düzenli bir eğitim alması ve hayatında başarılı olması için, huzurlu bir aile ortamına ihtiyacı vardır. Anne-babanın şefkati ve sevgisi, kardeşlerin desteği çocuğa doyumsuz bir huzur verir. Bu yüzden çocuğun en mutlu olduğu yer kendi ailesidir.

Anne, baba ve diğer aile fertlerinin tavır ve davranışları çocuk için ideal bir örnek teşkil etmektedir. Çocuk bu tavır ve davranışları gözleyip, model alarak benimsemeye çalışır. Bu nedenle anne - baba ve diğer aile fertlerinin, çocuğun kişilik gelişimine etkileri çok fazladır. Anne ve baba çocuğun nasıl olmasını istiyorlarsa, önce kendileri öyle olmak zorundadırlar.

Çocukların mutlu, sağlıklı ve başarılı olma yönünde yetiştirilmelerinde tüm aile fertlerinin ayrı ayrı sorumlulukları vardır. Bu sorumluluğun büyük bir kısmını anne ve baba üstlenir. Babaanne, anneanne ve dedeler ise zaman zaman bu sorumluluğa ortak olurlar. Ailedeki büyük kardeşler de, çocuğun eğitiminde bu sorumluluğu paylaşan diğer bireylerdir.
Mutlu, sağlıklı ve başarılı çocuklar yetiştirmek için aile içerisinde yapılması gerekenler ise şöyle sıralanabilir;

• Karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı aile içi iletişim ortamının yaratılması ve bunun gerçekleşebilmesi için de öncelikle ebeveynlerin çocuklara karşı böyle bir model teşkil etmelerini sağlamak gerekmektedir.
• Aile bireyleri arasında yüksek sesli tartışma ve fiziksel şiddete asla yer verilmemelidir.
• Tek bir ebeveynin her çeşit sorumluluğu üstlenmesi zaman içinde bitkinliğe yol açacağından çocuklarla ilgili olan her çeşit sorumluluğun üstlenilmesinde anne ve baba arasında eşit bir rol dağılımı olmalıdır.
• Çocuklara her konuda destek çıkılmalı, ilgi ve becerileri doğrultusunda imkânlar sunulmalı, fırsat tanınmalı ancak seçimleri konusunda aşırı müdahaleci ve yönlendirici davranılmamalıdır.
• Çocuğun ders çalışmasına teşvik edilmeli ancak başarı konusunda aşırı baskı uygulanmamalı ve bu açıdan diğer akranlarıyla kıyaslama yapılmamalıdır.
• Çocuğun hatalı davranışları karşısında fiziksel şiddet uygulama, yüksek sesle azarlama ve cezalandırmak yerine, çocuğun konuşma yoluyla uyarılması, ona uygun davranışın anlatılması, davranışını düzeltebilmesi için bir şans daha verilmesi, doğru davranırsa bu başarısının takdir edilmesi daha uygun bir yöntemdir.
• Çocuğun okuldaki hayatı veya özel hayatı konusunda bilgi sahibi olabilmek için aşırı sorgulayıcı olmaktansa, sohbet içinde bu bilgileri öğrenmek ve bu konuda gereken yönlendirmeyi yapmak en uygunudur.
• Çocuğun ruhsal gelişimini ve sıkıntılarını yakından takip edip, sorun olduğu takdirde önce okul psikolojik danışmanına danışıp gerek görüldüğü takdirde de bir çocuk ve genç psikiyatrından uzman görüşü almak çocuk ruh sağlığı açısından son derece önemlidir.
• Çocuğu dinlemesini öğrenin, sözünü yarıda kesmeyin, başka bir işle ilgileniyorsanız, bırakın ve ona konsantre olun Söylediği şeylerin önemli olduğunu onu dinleyerek gösterebilirsiniz Bırakın aynı şeyleri tekrar etsin, siz hep aynı dikkatle dinleyin.
• Mükemmeliyetçiliği bırakın Çocuğun yarıda bıraktığı bir işi bitirmeye veya düzeltmeye çalışmak onun kendine olan güvenini sarsar Masayı silerken silmeyi atladığı köşeyi tekrar silmek veya beraber çiçek dikilen saksıyı düzeltmek ona yaptığı işin iyi olmadığı hissini verecektir
• Çocuğa karşılaştığı güçlükleri kendi başına aşmasını öğretin Ayakkabı bağlarını yavaş da olsa kendi bağlasın, çamaşırları asmanızda yardım etmek istiyorsa beraber asın Merdivenlerden kendi inmek istiyorsa önünde yürümek şartıyla bırakın insin Üstünden gelemeyeceği bir problemle karşılaştığında size problemi anlatmasını söyleyin ve çözümüne beraber karar verin
• Sevdiği şeyleri yapmasına izin verin, gereksiz kısıtlama enerjisini ve heyecanını dışa atmasını engeller, bu da ona sıkıntı verir Unutmayın; oyuncaklarını toplamayı öğrenmesi için önce dağıtabilmesi gerekmektedir.

İlkeli, kararlı, her yönüyle çocuğunu tanıyıp onunla sağlıklı bir iletişim kurabilen anne-babalar; mutlu ve başarılı çocuklar yetiştirebilirler. Mutlu ve başarılı çocuklar; sorunlu değil, sorumlu bireyler olarak güçlü bir toplumun temelini oluştururlar. Önemli olan; çocuk sahibi olmak değil, onun bebeklik, çocukluk ve gençlik dönemlerinde, hangi şartlarda, nasıl yönlendirilip yetiştirileceğini bilmek ve maddi ihtiyaçlarının yanında duygusal ihtiyaçlarını da en iyi şekilde karşılamaktır.

KAYNAKÇA:
Farquharson, A. (2011). Mutlu ve Başarılı Çocuk Yetiştirmenin 10 Altın Kuralı.
Uslu, M. (2005). Mutlu ve Başarılı Çocuk Yetiştirmek İçin Anne Baba Eğitimi (Elit Yayınları).
Yavuzer, H. (2000). Çocuk Eğitimi El Kitabı (Remzi Kitapevi).
http://www.doksat.com/AVilla.aspx?sno=1521&d=1
http://kisiselbasari.com/cocuk-egitiminde-aile-fertlerinin-gorevleri-nelerdir.html
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mutlu, Sağlıklı ve Başarılı Çocuklar Yetiştirmede Ailenin Rolü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Aslı KAYAALTI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Aslı KAYAALTI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Aslı KAYAALTI'nın Yazıları
► Ailenin “başarılı Ol” Baskısı Dr.Psk.Hale Nur KILIÇ MEMUR
► Çocukta Özgüven ve Ailenin Rolü Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Okul Başarısında Ailenin Rolü Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA
► Çocuğun Eğitiminde Ailenin Rolü Fatih KILIÇARSLAN
► Eş Seçiminde Ailenin Rolü ve Nişanlılık Dönemi ÇOK OKUNUYOR Doç.Dr.Psk.Dnş.Bülent ŞEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Mutlu, Sağlıklı ve Başarılı Çocuklar Yetiştirmede Ailenin Rolü' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okula Başlıyoruz Şubat 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:31
Top