2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okula Başlıyoruz
MAKALE #14153 © Yazan Psk.Aslı KAYAALTI | Yayın Şubat 2015 | 3,392 Okuyucu
Okula başlamak sadece çocuklar için değil anne, baba ve yakın aile fertleri için de bir durum-düzen değişikliği demektir. Okula başlayan öğrenci ile beraber aile fertleri de heyecanlanır zaman zaman da kaygılanabilirler. Bazı çocuklar okula daha çabuk alışırken bazıları okula alışmakta zorlanabilirler. Uyum sürecinde gözlenen bu farklılıklar öğrencinin duygusal hazır oluşluluğundan, okula başlamadan önceki süreçte edinilen alışkanlıklarından ve taşınma, ebeveynlerden birisinin seyahati, kardeş doğumu, bir yakının kaybı gibi durum değişikliklerinden kaynaklanıyor olabilir.

Ebeveynlerine karşı güven duygusu pekişmiş olan, ebeveynlerinin kendisini belirli bir saatte gelip alacağına inanan öğrencilerin okula uyumu daha kolay olmaktadır. Çocuklar, başlangıçta anne-babalarından ayrılmak istemedikleri için tepki gösterirler. “Hiç bilmediğim bir yerde, tanımadığım çocuklar ve yetişkinlerle beni neden burada bırakmak istiyorlar, yoksa beni terk mi edecekler?”, yeni kardeşi doğan çocuklar ise; “annem ve kardeşim evde ne yapıyorlar? Annem kardeşimle yalnız kalmak için mi beni okula gönderiyor?”, “Ya gelip beni okuldan almazlarsa, ben okuldayken annemin ya da babamın başına bir şey gelirse” vb. düşüncelerle çocuklar ebeveynlerinden ayrılmak istemezler. Bu yüzden okulun güvenli bir yer olduğunu onlara anlatmanız gerekir. Ama öncelikle okulun güvenli bir yer olduğuna siz inanmalısınız ve ayrılık konusundaki endişelerinizi çocuğunuza yansıtmamalısınız. Aksi halde çocuklarınız bunu hisseder ve uyum süreci zorlaşır.

Okula başlamadan önce çocuğunuza okul hakkında açıklamalarda bulunmanız, okula gidip öğretmeni ile tanışmanız, nerede yemek yiyeceğini, tuvaleti geldiğinde kimden yardım isteyeceğini söylemeniz çocuğunuzun kaygılarını azaltmada etkili olur ve okula adaptasyonunu kolaylaştırır. Çocuğunuza okul hakkında bilgi verirken abartılmış ve yanlış açıklamalarda bulunmaktan kaçının. Çocuğunuz okul hakkında söyledikleriniz ile okulu arasında fark olduğunu görürse size ya da okuluna olan güveni azalır.
Okula başlamadan önce çocuğunuz ile okul alışverişine çıkmanız, gerekli olan malzemeleri alırken onun seçmesine izin vermeniz okula ısınmasını sağlayacaktır.
Okula uyum sürecinde bazı çocuklar ebeveynlerinin kendilerini okulda bırakıp gitmelerine tepki gösterebilirler, anne - babasının yanında kalmasını, beraber yemek yemeyi, beraber oyun oynamayı isteyebilirler, ağlayabilirler. Böyle durumlarda ebeveynlerin sabırlı ve kararlı olmaları gerekmektedir. Okulun kapısında vedalaşma kısmını mümkün olduğunca kısa tutmalı, akşam yine söylediğiniz saatte gelip onu okuldan alacağınızı belirtmelisiniz. Çocuğunuz okula servis ile gelip gidiyorsa evden ayrılırken vedalaşmalı ve akşam tekrar evde görüşeceğinizi ona hatırlatmalısınız.
Yaptığı olumsuz davranışların karşılığında onu cezalandırmak için hiçbir zaman “çok yaramazlık yaptığın için seni okula göndereceğim” gibi ifadelerde bulunmayın. Çocuğunuz okula gitmeyi bir tehdit olarak algılamamalı. Bunun yerine kendi okul yaşantınızdan, okulda öğrendiklerinizden, arkadaşlarınız ve öğretmenleriniz ile okulda ne kadar güzel vakit geçirdiğinizden bahsederek ya da o dönemlerde çekilmiş olan fotoğraflarınıza birlikte bakarak çocuğunuzu okula gitmeye teşvik edebilirsiniz.
Son olarak okula uyum sürecinin ortalama 3–4 hafta gibi bir sürede tamamlandığını, okula uyum süresinde bireysel farklılıkların olabileceğini ve ülkemizde annelerin çocuklarına göre uyum sağlamada daha çok zorlandıklarını unutmayın. Anneden çocuğa geçen olumlu duygular okula uyum sürecini hızlandıracaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okula Başlıyoruz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Aslı KAYAALTI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Aslı KAYAALTI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Aslı KAYAALTI'nın Yazıları
► Okula Başlama ve Okula Uyum Süreci Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Okula Başlamak-Okula Merhaba Psk.Serap DUYGULU
► Okula Uyum Dr.Psk.Dnş.İlker KABA
► Okula Uyum Psk.Betül GÜNDÜZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Okula Başlıyoruz' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:26
Top