2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlişki Yaşamak Ne Kadar Zor!
MAKALE #14176 © Yazan Psk.Dnş.Serap ALTU | Yayın Şubat 2015 | 6,012 Okuyucu
İlişki nedir ?
İlişki kurmak için mutlaka olgun mu olmak gerekir ?
İlişki kurmayı isteyip bir türlü yürütememek neden kaynaklıdır ?
Ben de ilişki kurabilir miyim ?
İlişkide olan insanlar benzer özellikte mi olmalı zıt mı ?
Hem ilişkiyi yürütemiyor hem de ayrılamıyorsanız
İlişki nedir ?
İlişki kelime anlamıyla temas demektir. Psikolojide de aynı anlamı daha derinleştirerek kişilerin güven, bağlılık, tutarlılık, sevgi, saygı,hoşgörü ile ortak paylaşımlarda bulundukları , gönüllük esasıyla kurulan bir yaşantı ürünüdür diye tanımlayabiliriz. İlişki her insanın ihtiyacıdır. Çünkü insan sosyal bir varlıktır. Günümüzde her ne kadar yalnız yaşayan insan sayısı çoğalsa da, bu tamamen ilişkisiz kaldıkları anlamına gelmemektedir. İnsanlar için yalnızlık tercih ettiklerini söyleyenler dahi olsa dayanılması güç bir duygudur. Bu yüzden her insanın bebekliğinden itibaren ölüme kadar ilişki ihtiyacı vardır.
İlişki kurmak için mutlaka olgun mu olmak gerekir ?
Sağlıklı bir insan olgunlaştığında hangi özelliklere sahip olur onlara bakalım:
Kişinin kendisini tanıması, duygu ,düşüncelerinin, dürtülerinin farkında olması,
Farkında olduğu duygu, düşünce ve dürtülerini yerine göre tutmak, ertelemek veya beklemek gibi sabır gösterebilmesi, yeri geldiğinde bu ihtiyaçlarını karşılaması,
Kendini, insanları, doğayı, dünyayı ve evreni anlamaya çalışması , ve bu sayılanlarla barışık olması sevgi , saygı, güven ve şefkat duygularını içten hissedebilmesi,
Haset, açgözlülük, kıskançlık duygularını aşması ve şükran duygusuyla etrafına bakabilen,
Hedefleri olan ,şimdiye kadar yaptıklarıyla gurur duyan, olumsuzluklarını da kabul edip daha iyi nasıl olunabilir mantığıyla fikir üreten,
Dostluk ve aile gibi yakın ilişkilerde güven , bağlılık, sadakat, samimiyet, dürüstlük gibi değerleri yaşayan ve yaşatan,
Yardım etmeyi , paylaşmayı seven, aynı zamanda payına düşeni de alabilen , verebilen ,
Hedefleri olan fakat bu hedeflere giderken bencil davranmayan, empati kurabilen ,
Sert katı kurallar yerine daha naif esnek kurallarla yaşayan,
Uyum sağlayan fakat kendi kişiliğinin sınırları olan
Vefa , merhamet ve vicdanı gelişmiş insanlar olgun insanlardır.
Bu kadar aranan özelliği bir arada okuduktan sonra ne ilişkisi, ah nerde bize böylesi gelmez, böyle adam ya da böyle kadın var da biz mi bulamıyoruz dediğinizi duyar gibiyim .  ne masal ne rüya siz bu özellikleri zihninizin bir köşesine kaydedin, siz olgunlaştıkça kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.
İlişki yaşamak için olgun mu olmak gerekir , hayır gerekmez. İlişki yaşandıkça süreç zaten bunu getirmelidir. Hiç ilişki yaşamayan kişi tecrübesizdir diye düşünüyoruz. Halbuki doğup büyüdüğümüz aileilerimiz bizim ilk ilişkilerimizdi. İlk ilişkilerimizde ne gördüysek aile dışında yaşadığımız ilişkilere öğrendiğimiz , bildiğimiz tarda ilişkiler geliştiriyoruz. Annesi tarafından sevilen ve onay gören çocuk, başkası tarafından sevilmeyi onay görmeyi , dövülen, istenmeyen, ya da varlığı görülmemiş çocuk da bildiği şeyleri karşısındakinin uygulaması için zemin hazırlar. Geçmişlerinin kokusunu duyan kişiler genellikle o ilişkide kalma, onarılmamış şeyleri onarma veya tatlı anıların canlanması gibi o haliyle ilişkiye devam etmek isteyebilirler.
Olgunlaşma ne zaman gereklidir? Nasıl olur?
Olgunlaşma küçük problemlerin büyüdüğü, ilişkinin gerçekleri yerine kişinin kendi problemlerini ilişki problemi gibi yansıttığı ve kişilerin birbirlerini suçlamalarının yoğun olduğu birbirlerini anlamakta zorlandıkları zaman gerekli olduğu anlaşılır. Huzurlu bir çocukluk geçirememiş, fiziksel veya duygusal ihtiyaçları karşılanmamış, bu yüzden psikolojik düğümleri olan kişilerin kendilerini iyi gözlemlemeleri, yanlış anlaşılmalar, duygusal ani çıkışlarda neyi neden yaptığını, nasıl anladığı, nasıl alındığı , kendisine batan ve acıtan şeyin ne olduğunu ilişkideki kişiyle konuşarak içgörü sahibi olabilir. Tabii ki ilişkide olduğu kişi sağlıklı bir psikolojiye sahipse. Zamanında duygusal İhtiyaçları karşılanmayan kişiler bu durumlarda ne kadar durmaya birbirlerine ayna olmaya çalışsalar da kendi ihtiyaçları daha baskın gelebilir. Böyle bir durumda ilişkide gelinen tıkanıklık noktasında, ilişki terapisi veya bireysel psikoterapi ile düğümlerin çözülmesine yardımcı olunabilir.
Bunların dışında öyle zamanlar vardır ki kişilerin idrak etmesine neden olan olaylar yaşanır. Doğal afetler, savaşlar, ölümler gibi. Hayatın bu acı beklenmedik gerçekleri de büyümek ve olgunlaşmak için zemin hazırlayabilir.
İlişki kurmayı isteyip bir türlü yürütememek neden kaynaklıdır ?
İlişki yürümesi için motivasyon kaynağı nelerden alınıyor? Fiziksel beğeni, çekim, heyecanlanma, birbirini dinlemeyi anlamak,saygı….vb. ilişki tıkanmışsa ilişki yürümüyor diye adlandırılır . İletişim kanalları birbirini tutmuyor, motivasyon sağlanamıyordur. Kişilerde değişik benlik algıları olabilir; hak edilmişlik duygusu, daha iyilerini bulabilirim düşüncesi veya kendini küçük gören ve istenilmediği düşüncesi gibi. Çocukluğunda yaşadığı kardeşleri arasındaki konumu, anne babanın tutumları çocuğun kendilik algısını oluşturur. İlişkide olumsuz duygular yaşanmadığı halde, her an geçmişindeki kötü anıları yaşayacağım düşüncesiyle tetikte duran kişi, gün gelir korktuğu şeyle karşılaşır. Bunun adı da ben ilişki yürütemiyorumdur. Eğer ilişki esnasında gerçekler görülebilirse ve kabul edilebilirse,Tıkandığı anlar ilişki içinde çözülmesi için çok sabırlı şekilde durulması ve bize ne oluyor diye dışarıdan bakmaları gerekir. Eğer halledilemiyor ve kurtarılmak isteniyorsa psikoterapiye başvurulabilir.
İlişkide olan insanlar benzer özellikte mi olmalı zıt mı ?
Sağlıklı insan duygularını yerinde ve yeterince yaşayan insandır. Bu konuda en önemli şey aşırılığa kaçılmamasıdır. Bu yüzden zıt karakterler eğer aşırı uçlarda değillerse anlaşmaları mümkündür ve sağlıklıdır. Fakat aşırı uçlarda geçindiklerini gördüğümüz çiftler de mevcuttur. Her iki kişi de kendini ifade edebilen, kendi isteklerini yerine getirebilen, hedefleri olan ve kendisiyle barışıklarsa bu konuda problem yoktur. Benzer kişilik özelliklerinde kendini aşırı seven , kendini her zaman en ler arasında hisseden kişilerse sıkıntı yaşamaları muhtemeldir. Her ikisi de benim dediğim olsun deme durumunda sürekli çatışma halinde olabilirler. Orta noktayı bulmaları durumunda çatışma çözülmüş ve problem ortadan kalkmıştır.
Hem ilişkiyi yürütemiyor hem de ayrılamıyorsanız:
Uzun zaman ilişkinin ne olacağı ile ilgili beklemek yerine, hayata dair sizin kendi beklentilerinizi, isteklerinizi, hedeflerinizi belirleyebilirsiniz. Birlikte yapmak istediklerinizi konuşmanız hem sizin netleşmenizi sağlayacaktır hem de ilişkide olduğunuz kişiyi. Netleşmek, ne istediğine karar vermek çok önemlidir. Eğer uyum sağlamanın size zor geleceği bir durum olursa bunu net olarak konuşun yapamayacağınız şeylere sadece uyum sağlamak için evet denmemelidir. Bu kez kişilik sınırlarının aşılması sizi yaralayacak ve bu durum yine ilişkinize yansıyacaktır.
Özetle ; ilişki yaşamak çok zor değil , kendinizi tanıyın , duygu ve düşüncelerinizi anlayın, hayattan ne beklediğinizi netleştirin, uyum sağlamak zor dediğiniz noktada yine bir orta nokta bulmak için bir uzmandan yardım almanız işe yarayacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İlişki Yaşamak Ne Kadar Zor!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Serap ALTU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Serap ALTU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serap ALTU Fotoğraf
Psk.Dnş.Serap ALTU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Serap ALTU'nun Yazıları
► İdeal İlişki ve İlişki Terapisi Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'İlişki Yaşamak Ne Kadar Zor!' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okul Fobisi Eylül 2014
◊ Döngülerin Oyunu Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:02
Top