2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Estetik Diş Hekimliği Kapsayan Protez Uygulamalar
MAKALE #14178 © Yazan Dr.Dt. Sedat ZİNCİRKIRAN | Yayın Şubat 2015 | 3,078 Okuyucu
Estetik Diş Hekimliği Kapsayan Protez Uygulamalar

Porselen kaplamalara ihtiyacınız olduğunda,diş eksikliğinizde,çarpraşıklık şikayetiniz olduğunda, kliniğimizde ücretsiz muayene olup tedavileriniz hakkında bilgi alabilirsiniz.
Dişlerinizin renginden şeklinden veya boyutlarından memnun değil ve güzel bir gülüşe sahip olmak istiyorsanız sizi estetik diş hekimliğinin sizin için neler yapabileceğini keşfetmeye davet ediyoruz.

Gülümseme insanların sosyal yaşamını etkilediği gibi iş yaşamlarında da daha başarılı olmaları için gerekli görülmektedir.

Kuron: Çürük kırık veya başka bir nedenle aşırı madde kaybı olan dişlerin küçültülüp kaplanması işlemidir. Tek bir diş üzerine yapılan protez tipidir.

Köprü :Ağızda çekilen dişlerin oluşturdukları boşlukları doldurmak üzere komşu dişlerin küçültülüp her iki taraftan da destek alınarak özel kaplamalardan yararlanılan ve ara boşlukların doldurulması işlemidir.

Kron ve Köprü her ikisi de sabit protezlerdir. Mevcut diş veya implantların üzerine yapıştırılarak uygulanır.

Diş protezleri Sabit Protezler,Hareketli protezler,İmplant protezleri olmak üzere 3 gruba ayrılırlar.

1.Sabit Protezler : Diş kaybı az ise çekilen diş yerine konulan diştir. Sabit protezler çeneye kron-köprü gibi yapıştırılarak uygulanan protez çeşididir. Bu protezleri hastalar kendileri istedikleri zaman çıkarıp takamazlar.Diş hekimi tarafından çıkarılabilirler.

2.Hareketli Protezler : Hastanın istedikler zaman takıp çıkarabilecekleri protez çeşididir.Genellikle birden çok diş eksikliğinin olduğunu durumlarda ve sonu serbest biten durumlarda uygulanır.Hareketli protezler tamamen akrilikten olabildiği gibi metal destekli protezler de bulunmaktadır.Bunlar genellikle hassas tutucular aracılıyla öndeki dişlere bağlantı olur.

3.İmplant Protezleri : Yapay diş kökü dediğimiz diş kayıplarına kaşın bir veya birden daha fazla olmak üzere o bölgeye herhangi bir dişi aşındırmadan yerleştirilen yapay metal diş köküdür.Implant ile normal protezler arasında köprü protez yada bölümlü protez arasında net farklılıklar mevcuttur.Hiç bir çevre dokuya zarar vermez.

Porselen Kaplama

Özellikle kişinin görüntüsünden memnun olmayan,gülümseye çekinen ve buna bağlı olarak kişinin özgüven sorununun oluşması gibi nedenlerden kurtulmanın en güvenli yolu Porselen kaplamalardır.

Kişinin ağız yapısında meydana gelen problemler ve çekilen dişlerin ortaya çıkardığı boşlukların giderilmesinde uygulanır. Kaplama veya takma diş olarak adlandırılan protezler çeşitli nedenlerle kaybedilmiş dişlerin yerine ya da estetik bozuklukların giderilmesi için, kişinin çiğneme, konuşma fonksiyonlarını gerçekleştirebilmesi için yapılan yapay dişlerdir.

UYGULAMA

Yapılan diş kaplaması kısmı yada tamamı yapılacaksa,kaplanacak dişlerinin belli oranda küçültülerek üstünden ölçü alınır ve laboratuvara gönderilir. Laboratuvarda hazırlanan üst yapı yapılan provalardan sonra yapıştırılarak sabitlenir.

Günümüz diş hekimliğinde dişlerin restorasyonları için 5 çeşit kaplama seçeneği sunuyoruz;

1 - Lamina Kaplamalar
2 - Metal Destekli Kaplamalar
3 - Zirkonyum Kaplamalar
4 - Full Porselen Kaplamalar
5 – Empress (sıkıştırılmış / güçlendirilmiş porselen)

1-Lamina /Yaprak Kaplamalar

Tedavisi genel olarak, renk ve şekil bozuklukları olan dişlerin sağlıklı bir görüntüye kavuşturulması amacıyla kullanılan bir protez tedavisi şekli olup, diş yüzeyinin porselen veya akrilik malzemeden yapılmış Yaprak porselen de denilen, dişlerin ön yüzlerine yapıştırılması ile yapılan estetik bir uygulamadır. Çürük, aşınma, kırık veya yapısal anomalilerden dolayı, kendinizden emin bir şekilde gülümseyemediğiniz durumlarda dişlerinize bu metotla doğal bir güzellik kazandırmak mümkündür.

Lamina kaplamalar porselen yada kompozitten yapılabilir.İşleme başlamadan önce kapsamlı bir değerlendirme yapılmalıdır.Her hastaya uygun olmayabilir. Örneğin diş eksikliklerinde kesinlikle yapılamaz.

2-Metal Destekli Kaplamalar

Metal destekli porselenlerde üste konulan ve ağızda diş renginde görünen porselen, metal bir altyapı ile desteklenir. Diş dokusuna uygun, gerekli dayanıklılığa sahip Krom-Kobalt ya da Krom-Nikel alaşım kullanılarak yapılan metal destekli kaplamalarda, metal üzerine yerleştirilen porselen altında bulunan metalden etkilenir. Dişiniz ve çevre dokular lokal anestezi ile işleme hazırlanır. Dişiniz küçültülerek varsa çürük kısımlar restore edilir. Kronun hazırlanması için özel ölçüler alınarak laboratuvara gönderilir. Bu süreçte hastaya geçici kron hazırlanır.

3-Zirkonyum Alt Yapalı Kaplamalar

Günümüzde Zirkonyum en çok tercih edilen uygulama türüdür.
Zirkonyum; yüksek ısılara, darbelere dayanıklı, hafif, ısı ve elektrik iletmeyen, ışık geçirebilen bir elementtir. Ayrıca ağızda tat bozukluğuna, diş eti problemlerine ve ağız kokusuna yol açmayan sağlıklı bir materyaldir.Zirkonyum tek başına başka malzeme kullanılmadan estetik bir görünüş verir. Zirkonyum diş yapılmadan önce diş eti sağlığı ve diş kökü sağlığı kontrol edilmeli ve ondan sonra zirkonyum diş yapılmalıdır.
Zirkonyum Diş kaplama vücüdunuz ile 0′e yakın uyum göstermektedir. Özellikle sağlığı ve estetiği bir arada isteyen hastaların tercihi ol an metal desteksiz zirkonyum uzun ömürlü bir uygulamadır.

4-Full Porselen Kaplamalar

Dişlerdeki yıkımın fazla olduğunda dişin tamamının porselen kron ile kaplanmasıdır. Diş üzerine direk porselen kaplama hazırlanır.Porselen Kaplama özel yapıştırıcılar sayesinde dişe kuvvetli bir şekilde yapışır. Full Porselenin estetik başarısı ışık geçirme ve yansıtma özelliklerinden gelir. Çok fazla diş eksiği bulunan hastalarda tercih edilmezler.

5-Empress (sıkıştırılmış / güçlendirilmiş porselen)

Bu sistemde empress adı verilen çekirdek kullanılır.Estetik diş hekimliğinde önemli bir yeri olan empress kaplamalarda zirkonyum veya metal alt yapı yerine cam destekli güçlendirilmiş porselen kullanılır. Empresslerin en büyük özellikleri ışığı doğal diş gibi yansıtmalarıdır.Işık geçirgenliği mükemmeldir.

Metal bulunmaması nedeniyle herhangi bir alerjik reaksiyona yol açmaz. Tamamen insan vücuduna en uyumlu materyallerden biri olan Empress porselenden yapılır.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Estetik Diş Hekimliği Kapsayan Protez Uygulamalar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Sedat ZİNCİRKIRAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Sedat ZİNCİRKIRAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Sedat ZİNCİRKIRAN'ın Makaleleri
► Estetik Diş Hekimliği Dr.Dt. Itır Şebnem BİLİCİ
► Estetik Diş Hekimliği Dt.Şule ÜNAL
► Estetik Diş Hekimliği Dr.Dt. Cenap ADAŞ
► Estetik Diş Hekimliği Dt.Kurtul Ali KAPTANOĞLU
► Sabit Protez Dr.Dt. Nihat TANFER
► Radyasyon ve Diş Hekimliği Dr.Dt. Itır Şebnem BİLİCİ
► Koruyucu Diş Hekimliği Dt.Medet BENLİ
► Total ve Parsiyel Protez Nedir? Dr.Dt. Halil Murat TAŞCI
► Total Protez Ölçüsünde Püf Noktalar ÇOK OKUNUYOR Dt.Ersoy ALICI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Estetik Diş Hekimliği Kapsayan Protez Uygulamalar' başlığıyla benzeşen toplam 79 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:32
Top