2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismusun Üstesinden Gelmek
MAKALE #14194 © Yazan Uzm.Psk.Alpaslan KESKİN | Yayın Şubat 2015 | 3,897 Okuyucu
VAJİNİSMUSUN ÜSTESİNDEN GELMEK

Vajinismus, aşk kaslarının istem dışı aşırı kasılıp penisi içine almaması olarak tanımlanan bir cinsel bozukluk problemidir.

Vajinismus yaşayan kadınlarda " içime penis girerse ağrı olur" veya "cinsel birleşmenin nasıl bir şey olduğunu bilmiyorum" veya " ya kanamadan ölürsem" gibi düşünceler oluşur genelde.

Vajinismus sadece kadının değil çiftin ortak sorunudur ve paylaşılan bir rahatsızlıktır. Problemin üstesinden gelebilmek için çiftin birlikte sorumluluk alması ve katkı vermesi çok önemlidir.

Cinsel terapide problem ne olursa olsun en uygun tedavi yaklaşımını bulabilmek için çiftin ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi ve ona göre şekillendirilmesi gerekir.

Cinsel problemlerden konuşmak birçok kişi için aşağılayıcı hissedilmekte ve bundan dolayı da problemle uzun yıllar yaşamaktadırlar.

Sebepleri arasında bir çok durum olmakla birlikte ağrılı bir travma yaşamış olma ve tacize maruz kalma durumlarında daha çoğunlukla görülmektedir.

Vajinismus cinsel problem olmakla birlikte psikosomatik rahatsızlıklarda olduğu gibi istem dışı oluşan korku reaksiyonudur. Tıpkı ellerimizi birbirine çarptığımızda karşıdaki kişinin gözlerini istem dışı kırpması gibi.

Vajinismus yaşayan kadınlar cinsel birleşme olacağı zaman panik atak benzeri bir durum yaşarlar. Bilinçli oldukları halde kontrolü yitirirler. Bir nevi negatif hipnotik trans geçirirler.
Vajinismus yaşayan kadınlarda duygularda ortaktır. Genelde yalnızlık, utanma, ayıplanma ve soyutlanma duyguları yaşarlar.

TEDAVİ

Vajinismus tedavisi cinsel terapi ile kolaylıkla tedavi edilebilir. Terapinin süreci ve içeriği problemin ağırlığına göre değişiklik gösterebilir. Terapi süreci terapist ile kararlaştırılır.

Vajinismus probleminde 3 çeşit terapiden bahsetmek mümkün. Hipnozun teknik olarak yoğun kullanıldığı terapi, bilişsel yapılandırma ve davranışçı tekniklerin kullanıldığı terapi ve dinamik olarak yapılandırılmış terapileri sayabiliriz. Ancak daha çoğunlukla bilişsel yapılandırma ve davranışçı tekniklerin kullanıldığı "bilişsel davranışçı terapi" kullanılmaktadır. Terapi seansları ortalama 12 seans sürer. Ancak bilinçdışı çatışmalara bağlı olarak daha derin ve ağır iç çatışmaları olanlara arka planda yatan bataklığın kurutulması için dinamik ve bilişsel terapilerin birlikte bütüncül olarak uygulanması daha yararlı olacaktır.

TEDAVİYE BÜTÜNCÜL OLARAK BAKMAK

Terapiye düzenli olarak devam etmek, verilen ödevleri çift olarak birlikte uygulamaya çalışmak ve çiftlerin birbirlerine karşı samimi ve dürüst olmaları tedavinin olmazsa olmaz parçalarıdır.

Tedaviye başlarken cinsel birleşme yasak hale getirilir. Yani belirli aşamaya kadar cinsel birleşme için hiçbir girişimde bulunulmaması gerekir.

Tedaviye gevşeme egzersizleri ile başlanır. Kas gerginliklerini azaltmak ve vücudu kontrol etmeyi öğrenmek en başta yapılması gereken çalışmadır. Bunun için hazırlanmış gevşeme CD leri var. Bunları dinleyerek rahatlıkla gevşeme egzersizini yapabilirsiniz. Bir çiçeği koklar gibi nefes alıp bir mumu üfler gibi yavaşça nefesinizi verin ve bu gevşeme, tüm vücudunuza yaymaya çalışın. Doğru nefes alma başarılırsa amaca ulaşılmış olacaktır.

Doğru nefes almak uyurken alınan nefestir. Bunun için de uyuma taklidi yaparak egzersiz yapılırsa doğru nefes almaya ulaşılmış olur.

Kişinin ilk cinsel deneyim, cinsellik ve cinsel işlevler hakkındaki değerlendirmeleri, varsayımları ve beklentileri, onun kaçınma ve erteleme davranışları ve ağrı, acı, korkma gibi duygusal tepkilerinde önemli rol oynamaktadır. Kişi tehlikeli olarak yorumladığı durum ile emniyetli olarak yorumladığı durumda farklı davranışsal ve duygusal tepkilerde bulunur. Ancak asıl önemli olan bunlardan çok yorumlama sürecinin eksiksiz ve yanlışsız yapılmasıdır. Çünkü durum hakkında yanlış yorumlama yapıldığında fizyolojik reaksiyonla, davranışlar ve duygular bu yanlış yoruma uygun olarak belirlenir. Dolayısı ile burada yapılması gereken şey duruma verilen tepkilerden Ziyade yorumlama sürecini değiştirmektir. Düşünce-duygu bağlantısını açık bir şekilde gösterebilmek için pasif cümleler aktif cümlelerle yer değiştirilerek işleme başlanabilir. Örneğin "vajinismus beni çok kaygılandırıyor" cümlesi yerine "penisin vajinaya girmesi karşısında çok kaygılanıyorum. Aynı şekilde niçin soruIarı nasıl soruları ile yer değiştirmelidir. Örneğin "niçin kaygılanıyorum" yerine " kendimi nasıl kaygılandırıyorum" sorusunu sormak kişinin düşüncelerinin farkına varmasını kolaylaştıracaktır. Ayrıca kişinin kendisinden bahsederken 3. tekil şahıs dilini kullanarak konuşması duruma karşı daha objektif bir bakış açısı kazanmasında yardımcı olacaktır.

Şemaların açığa çıkması ve bu şemaları oluşturan temel varsayımlardaki yanlış görüş ve yorumların daha gerçekçi ve uyumlu olanlarla değiştirilmesine "Bilişsel yeniden yapılandırma" denir. Bilişsel yeniden yapılandırma 5 basamak altında incelenebilir.

1-Danışanın kaygılı olmasına yol açan, gerçekçi olmayan varsayımları belirlemek
2- Düşüncelerin duyguları ortaya çıkardığı varsayımları açıklamak.
3- Hatalı ve yanlış inanışları doğruları ile yer değiştirmek için tam bir değerlendirme yapmak.
4-Danışanın durumlara gerçekçi bir bakış açısı getirmesini sağlamak.
5-Danışanın gerçekçi olmayan varsayımlarını yeniden değerlendirmesine yardımcı olmak
şeklinde aşamaları açıklamak mümkündür.

Bilişsel yeniden yapılandırma aşamasında genelde hastalarda ortaya çıkan şu tür düşüncelerin değiştirilmesine çalışılır;

"Vajinanın gerilime dayanamayacak bir organ olduğu, Vajinanın dış dünyaya karşı korumalı olduğu, benim vajinam asla bir erkeğin penisi için uygun değildir" gibi düşünceler değiştirilmeye çalışılır. Bunun yanında kültürel yanlış öğretilen, tabular, çarpıtılmış dinsel baskılara vajinismusa neden olabildiğince bunların da değiştirilmesine çalışılır.

Diğer bir aşama " bedeni keşfetme ve mastürbasyon" aşamasıdır. Bu aşamada ayna karşısında bedeninizi keşfetme egzersizi uygulanır. Ayna yardımı ile vajinanın tekrar izlenerek keşfedilmesi sağlandıktan sonra parmaklarla iç dudak, dış dudak ve klitorisinizi keşfetme aşamasına geçilir. Çoğu kadın cinsel organlarının çekici olmadığını ve oraya dokunulmaması gerektiğini düşünür. Vajinismuslu kadınlar kendi cinsel organları ile barışık hale gelmelidirler. Bunu başardıktan sonra “mastürbasyon egzersizine” geçilir. Bu aşamada kendinize şunu söylemeniz yararlı olacaktır;

“eğer geçmişimde olumsuz bir takım duygu, düşünce ve hatıralarım varsa, şuandan itibaren tüm bunları geride bırakacağım. Hiç birinin gelecekteki cinsel yaşamımı ve sağlığımı engellemesine izin vermeyeceğim.”

Bu aşamadan sonra vajinanın girişindeki aşk kasları denen kaslarını kontrol etmek için “ Aşk kaslarını kontrol altına alma” aşamasına geçilir. Bunun için çeşitli yöntemler olduğu gibi “idrar tutup bırakma egzersizi” yapılabilir. Bu egzersiz için aşağıdaki yönerge takip edilebilir.

Klozete oturun ve bacaklarınızı açabildiğiniz kadar açın. İdrarınızı yapmaya hazırlanın. Bu pozisyonda iken idrarınızın akmasını durdurmak ve yavaşlatmak sadece aşk kaslarının bilinçli kontrolü ile gerçekleştirilebilir. Bacaklarınızı açmış bir şekilde normal olarak idrarınızı yapın. Bir saniye kadar normal akmasını ve birkaç saniye kadar yavaş akmasını kontrol ederek kasık çevresindeki kasların büzülmesini sağlayın. İdrarınızı tamamen durdurduğunuzda aşk kaslarınızı kullandığınızı bilin ve sakın bacaklarınızı oynatmayın. Tekrar bir saniye kadar akıtıp birkaç saniye kadar durdurun. İdrarınız tamamen bitene kadar sıkıştırıp gevşetin.”

Bu egzersiz sonucunda aşk kasları üzerindeki kontrolünüz artacaktır.

Bu aşamadan sonra aşk oyunlarının olacağı “ideal ortamın hazırlanması” aşamasına geçilir. İdeal ortam, tüm kaynakların en ideal egzersizi yapmayı sağlayacak şekilde düzenlenmesini içerir. Bunu çiftler uzlaşarak oluşturmalıdır. Bu ortamın nasıl oluşturulacağına ve çiftlerin bir birinden beklentilerine beraber karar verilir.

Daha sonra “duygusal odaklanma” dediğimiz okşama egzersizlerinin olduğu aşamaya geçilir. Bu aşamada çiftler birbirlerini okşayarak rahatlatma ve vajinismus yaşayan kadının da eşinin dokunuşlarını kabul etmesinin sağlandığı ve karşılıklı duygusal olarak yakınlaşmanın olduğu bir aşamadır. Bu aşamada özellikle danışanın eşini yönlendirmesi ve nasıl okşanmak istediğini belirtmesi önemlidir. Örneğin “öyle yapma gıdıklanıyorum” demek yerine “ daha güçlü okşayabilir misin, belki o zaman bu kadar gıdıklanmam” diyerek yönlendirici olmalıdır. Okşama sırasında yalnızca tanınan ve bilinen şeyler denenmemeli, yeni bir çok şey de denenmelidir. Gerek okşayanda, gerekse okşananda arada sırada rahatsız edici duygular olabilir. Bunlara biraz tahammül edilmelidir.

Birinci aşamada cinsel tahrik ve orgazm kesinlikle hedeflenmemelidir. Genital bölgeler ve göğüsler okşamaya dahil edilmemelidir. Bu aşamanın hedefi cinsel tahrik değil kendi bedenini ve partnerinin bedenini tekrar keşfetmektir. İkinci aşamada genital bölgeler okşamaya dahil edilir ama yalnızca yüzeysel olarak okşanır. Bu uygulamanın amacı sevgi gösterilerinde bulunabilmek ve bunların tadını çıkarmaktır. Üçüncü aşamada bütün vücut okşamaya dahil edilerek cinsel bilgi eksikliğinin giderilmesi ve performans baskısı olmadan cinsel duyguları bilinçli bir şekilde yaşamaya çalışılır. Dördüncü aşamada tüm vücut uyarıcı bir şekilde okşanarak cinsel tahrik hedeflenir. Başlangıçta 5 dakika olarak başlanır ve daha sonra 10 dakikaya çıkarılır.

Daha sonra “zihinde canlandırma” aşamasına geçilir. Yani hayal ederek yaşamak. Hayalin gerçekmiş gibi yaşanması önemlidir. Kendi bedeninizdeki duyumlara odaklanarak cinsel uyarılmayı öğrenmek ve aşk kaslarını kontrol etmek haz almanız için gereklidir.
Önce düşünceyi nefese odaklama aşaması yapıldıktan sonra planlı bir şekilde aşk kaslarını kasıp gevşetme egzersizi uygulanır. Bu sırada olumlu bir hayal kurulmalı ve hayal içinde hayalinizde kendinize iradenizi güçlendirici telkinlerde bulunmalısınız. Korktuğunuz durumla yüzleşerek korkulan öğrenin kontrol edilebilirliğini kendinize göstermelisiniz.

Sonraki aşamaları daha detaylı bir şekilde ele alma adına daha sonraki yazımızda ele alınacaktır.
Sağlıcakla kalın.

kaynakça: cem KEÇE-Serap Güngör, 2012, 10 adımda Vajinismus tedavisi, pusula yayınları, ikinci basım.
Alpaslan KESKİN
Uzman Psk. Dan.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismusun Üstesinden Gelmek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Alpaslan KESKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Alpaslan KESKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Alpaslan KESKİN Fotoğraf
Uzm.Psk.Alpaslan KESKİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Alpaslan KESKİN'in Makaleleri
► Aldatma ve Aldatılmanın Üstesinden Gelmek ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Cem Batuhan AKINCIOĞLU
► Vajinismusun Psikolojik Tedavisi Psk.Feyzullah ALPMAN
► Vajinismusun Tuzağına Düşmeyin Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Vajinismusun Üstesinden Gelmek' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:48
Top