2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dişlerimizi Fırçalamak İçin En Doğru Zaman Hangisidir? Yemeklerden Önce mi Sonra mı?
MAKALE #14224 © Yazan Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK | Yayın Şubat 2015 | 3,337 Okuyucu
DİŞLERİMİZİ FIRÇALAMAK İÇİN EN DOĞRU ZAMAN HANGİSİDİR? YEMEKLERDEN ÖNCE Mİ SONRA MI?

Pek çok kişi dişlerini yemekten sonra fırçalaması gerektiği bilgisine sahiptir. Ancak dişlerinizi en sağlıklı haliyle korumak istiyorsanız onları yemekten sonra değil önce fırçalamanız daha doğrudur. Şekerli bir şey yediğiniz ya da içtiğiniz zaman ağzınızdaki bakteriler asit üretmek için bu şekerlerden beslenir. Ağzınızdaki pH (bir çözeltinin asitlik ya da bazlık derecesini tarif eden ölçü birimi) değerinin normal seviyenin altına düşmesine yol açan bu bakteriyel asitler, diş minenizin aşınmaya karşı daha yumuşak ve daha kırılgan olmasına neden olur. Çoğu insan için diş minesinin mineralini giderdiği pH seviyesi yaklaşık olarak 5,5’tir. Ağız pH’ınızı normale geri getirmek hızlı olmaz, en az 30 dakika sürer. Bu nedenle bu pH düşüşlerini tersine çevirmek için sadece tükürüğünüze bel bağlamamalısınız.

Yemekten sonra dişlerinizi fırçalamanız halinde, diş fırçası diş minelerinizdeki tabakayı aşındırabilir ki bu, dişlerinizin sağlığı için hiç de iyi değildir. Bunun yanı sıra zaten asidik olan ve çok miktarda şeker içeren bir şey yediğiniz veya içtiğiniz zaman dişleriniz daha büyük risk altına girer. Bu nedenlerle her zaman aşındırma seviyesi düşük diş macunları kullanmaya özen gösterin. Bunlar için diş macunlarının RDA değerlerini kontrol edebilirsiniz ve mutlaka diş hekiminizin önerdiği veya FDA onayı almış olmasına dikkat edin. Ayrıca raf ömrü geçen ya da sonuna yaklaşan diş macunlarından da aşındırma etiklerinin artmasından dolayı uzak durmak gerekir.

Fırçalamaya başlamak için yemek yedikten sonra en az 30 -60 dakika bekleyebilir ya da ağzınızdaki pH seviyesini tekrar dengelemek için ağzınızı hızlıca alkalik bir ağız çalkalayıcısı ile çalkalayabilirsiniz. Ancak yemeden ya da içmeden önce fırçalamanız daha etkili olacaktır. Çünkü bakterileri “beslemeden” önce mümkün olduğu kadar bakteriyi dişinizden uzaklaştırmanız gerekir. Yatmadan önce fırçalamak önemli bir istisna! Asit üretebilecek bakterilerin sayısını yemek yemeden önce azaltmak, ağız pH’ınızın ne kadar asidik olacağını sınırlar ve bakterilerin dişlerinize vereceği toplam zararı azaltır. Bazı çalışmalar bakterilerin bulunduğu ve bir kaç gün fırçalanmamış bölgelerde pH’ın saatlerce asidik kalabileceğini gösteriyor. Bu nedenle dişlerinizi düzenli bir şekilde temizlemeniz oldukça önemlidir.

DİŞ MACUNU TADI SİZİ RAHATSIZ EDİYORSA
Eğer yemek yerken ağzınızda diş macunu tadının kalmasını sevmiyorsanız diş fırçanızı ıslatın ve diş macunu olmadan fırçalayın. Diş macununa gerçekte yalnızca florür içerik ve bazı temizleyiciler açısından ihtiyacınız olduğunu ve sadece diş fırçasının kıllarıyla mekanik temizliğin dişlerinizi fırçalamada en önemli faktör olduğunu unutmayın. Flor takviyesi konusunda ayrı seanslarda kullanacağınız florürlü ağız gargaraları ve yatmadan önce diş macunu ile fırçalamak bu açığınızı kapatacaktır.

İyi bir ağız hijyeni, düşünüldüğünden çok daha önemlidir. Hastalık mikrobu taşıyan mikroorganizmalar ve onların toksinleri, kan dolaşımınızda gezindiği zaman sadece ağzınıza değil daha fazla bölgeye olumsuz etki edip, vücudunuzda ikincil enfeksiyonlara ve kronik iltihaplanmalara sebebiyet verebilirler.
Ağız mikroplarının sadece ağız bölgesine değil tüm vücudumuza etki edebildiği ve ciddi problemlere yol açtığı gerçeği yıllardır biliniyor. Diş hekimleri de ağızda bulunan bakterilerin diş etlerinizden kan dolaşımınıza ve oradan da kalbinize geçebildiği konusunda hemfikirdir. Bu nedenle diş eti iltihabı olan ve yüksek oranda kalp kapakçığı iltihabı riski taşıyan hastalara antibiyotik yazıyorlar.
Ancak görünen o ki nadir görülen kalple ilgili oluşabilecek problemler ve ilişkilendirme, buzdağının yalnızca görünen yüzüdür. Bazı araştırmalar, bu ağız mikroplarının (virüsler ve bakteriler) belli kanser türleriyle bağlantılı olabileceğini, dişlerin ve diş etlerinin sağlıklı kalmasının ne kadar önemli olduğunu gösteriyorlar.Bu açıdan doğru ağız bakımı çok önemlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dişlerimizi Fırçalamak İçin En Doğru Zaman Hangisidir? Yemeklerden Önce mi Sonra mı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Onur ÖZTÜRK Fotoğraf
Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK'ün Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Dişlerimizi Fırçalamak İçin En Doğru Zaman Hangisidir? Yemeklerden Önce mi Sonra mı?' başlığıyla benzeşen toplam 96 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:05
Top