2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Libman Sacks Endokarditi
MAKALE #14246 © Yazan Dr.Nail BAMBUL | Yayın Mart 2015 | 6,644 Okuyucu
Libman-sacks endokarditi sistemik lupus eritamatosus (SLE) hastalarının kardiak bulgularından birisidir.SLE sebebi belli olmayan kronik inflamatuar bir hastalıktır.Cilt,eklemler,böbrekler,akciğerler,sinir sistemi,seröz memranlar başlıca hastalığın tuttuğu yerlerdir. Hastalığın belirgin bulgularından biri antinükleer antikorların varlığıdır.Klinik seyir oldukça değişkendir,.Remisyon periyodları,akut relapslar ve kronik seyir başlıca özellikleridir.20-30 yaş bayanlar erkeklerden daha fazla maruziyet yaşarlar.
En sıkgörülen patern konstitüsyonel şikayetlerle beraber cilt ,iskelet hafif hematolojik ve serolojık bulgulardır.Yorgunluk,ateş,kilo kaybı% 50-100 arasında ensık görülen bulgudur. Bunlardan sonra ensık görülen ise myalgi ve kilo kaybıdır.Hastalığın aktif döneminde ateş %50 üzerinde görülür

Hastalık seyri relaps ve remisyonlarla seyreder ve ve bunların şiddeti değişkendir.Artritis,mukokunöz lezyonlar,reyno fenomeni,renal tutulum,gastrointestinal tutulum,pulmoner tutulum(plevral efüzyon,pnomonitisi,intestisyel akciğer hastalığı,pulmoner hipertansiyon, alveolar hemorraji) kardiovasküler hastalık(libman sach endokarditi,erken koroner arter hastalığı) norolojik hastalık(kognitif bozukluk,organik beyin sendromu,delirium,psikoz,epilepsi baş ağrısı,periferik noropati tromboembolik hastalık,) göz bulguları(keratokonjuktivitis sicca) hemotolojık bulgular(sitopeni,trombofili, tromboembolik hastalık lenfadenopati ve splenomegali) başlıca bulgularıdır.
LİBMAN –SACH endokarditi(LSE) ilk defa 1924,Emanuel Libman ve Benjamin Sack tarafından tanımlanmıştır.Bu otörler 4 vakada noninfektif mural endokart lezyonlarını tarif etmişler ve o zaman ‘atipik verruköz lezyonlar’ olarak isimlendirmişlerdir.Bu steril valvuler lezyonlar daha sonra Libman Sack lezyonu olarak tanımlanmışlardır.Otopsi raporlarında SLE li premature ölümlerin %13-65 oranlarında bu lezyonlar görülür.Son zamanlardaki yapılan kohort çalişmalarında SLE li hastaların transtorasik ekokardiografisinde % 9,tranözafagial ekokardiografisinde ise %43 oranında bu lezyonlar tespit edilmiştir.LSE kalbin sol tarfına daha çok tutar.Mitral kapak aorttan daha çok etkilenir.
Vegatasyonların patolojik incelemesinde fibrotik elamanlar ve prolifere olmuş endotel hücreleri, miyositler,mononükleer hücre elamanları görülür.

LSE vegatasyonları küçüktürler ve hemodinamik olarak önemsizdirler.Nitekim SLE valvuler lezyonu olan hastaların ancak%10 da ciddi regürjitasyon ve kalp yetmezliği gelişir.Vaka raporlarında mitralin arka yaprağında,ventrikular mural endokardiumda,kordada ve papiller kaslarda bu lezyonlar tanımlanmıştırSLE aktivitesi,lupus nefritinin mevcudiyeti, LSE için risk faktörüdür.Anti fosfolipid antikoru taşıyanlarda lezyonlar 3 kat daha fazla görülür..

LSE endokarditi ayırıcı tanısında en başta kardiak tümörler gelir. En sık rastlanan kardiak tümör ise myxomadır.Myxomalar tipik olaran saplıdırlar ve myokarda invasyon göstermezler.Rhaptomyomlar ventriküle invase olabilirler , gençlerde görülür ve spontan gerileyebilirler.İnfektif endokardit ise kendine göre tipik klinik bulguları,ateş,vucudundeğişik yerlerinde septik embolileri,kan kültürü pozitifliği ile kendini gösterir.

LSE için optimal tedavi belli değildir.Glukokortikoid tedavisi uygulanalarda iyileşen lezyonların varlığı glukokortikoidin yararlı olabileceğini düşündürmüştür,ancak longitudial kohort çalışmaları immünsupresyonun,sitotoksik ajanlar dahil yararlı olmadığını, hatta glukortikortikoidlerin muhtemelen lezyonları kötüleştirdiği gözlenmiştir. Vaka raporlarında SLE bağlı valvulopatinin cerrahi tedavisinden bahsedilmiş . fakat komlikasyonların arttığı tespit edilmiştir..

İmmümsupresyon tedavi ile lezyonların küçülmesi bu lezyonların tümör olmadığına dair kanıt olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Libman Sacks Endokarditi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Nail BAMBUL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Nail BAMBUL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nail BAMBUL Fotoğraf
Dr.Nail BAMBUL
İstanbul
Doktor "İç Hastalıkları - Dahiliye "
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Nail BAMBUL'un Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Libman Sacks Endokarditi' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Lemierre Sendromu Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:57
Top