2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öz Güven Eksikliği/ Depresyon ve Kilo Problemleri
MAKALE #14253 © Yazan Uzm.Dyt.Duygu BİLGİN | Yayın Mart 2015 | 5,384 Okuyucu
ÖZ GÜVEN EKSİKLİĞİ VE KİLO PROBLEMLERİ

Aşırı kilolu ya da obez insanlar eleştirilerin kırıcı etkilerine savunma olarak agresif iletişim tarzına başvurabilirler. Bazıları vücutlarının ölçüsünü obezitenin bir sağlık problemi değil beslenme biçimi olduğunu iddia ederek savunur. Beslenme biçimi kendi problemlerine sebep olur. Daha sık olarak obez olanlar konuşma hakkına sahip olmadıklarını düşünürler ve yerine pasif şekilde davranırlar. İddialı olma eksikliği çoğu aşırı kilolu insan için bir sorundur. Bu pasiflik aşırı kilolu insanların diğerlerinin ihtiyaçlarını öncelik olarak aldığında veya bir paspas gibi diğer insanların onu ezip geçtiklerinde görür. İddia eksikliği olanlar bazı durumlarda iddiacı olabilmelerine rağmen yabancılarla olan işler gibi onlar diğer durumlarda kendileri için önemli olan insanlar gibi iddialı olmada başarısız olabilirler. Anlaşmazlıktan kaçınmak için diğer insanların onların kilolarına karşı dikkatli olmaları gerekir. Onlar diğerlerini aşırı derecede memnun etmeye ya da sessiz kalmayı kabul ederler. Diğer insanları kızdırma onların hislerini incitme ya da ilişkilerini kaybetme korkusu yaşayabilirler. Sıklıkla kendi üzüntü ve öfkelerini görmezden gelirler. Eğer duyguları ortaya çıkarsa kırılmasına neden olan insanların düşüncelerini önemsemezler veya mantıklı bir açıklamasını bulurlar. Çoğunlukla kendi kişisel haklarını bilmezler. Daha sonra acı veren durumları bastırmak veya kaçmak için kendilerini yemek yapmaya verirler.

DAHA ÖZGÜVENLİ OLMAYA BAŞLAMAK

Siz bir tane seçilmiş içsel içsel kişilik tarzına sahip olmanıza rağmen (kararlı,agresif,pasif/agresif ya da pasif) diğer tarzların da ihtiyaç duyulduğu an vardır. Tercih edilen tarzınız iddiacı olsa bile sizin asla agresif ya da pasif tarzda iletişim kurmayacağınız mantık dışıdır. Eğer bir hırsız size silah doğrultsa pasif bir şekilde istenileni yapmanız iddialı bir şekilde hareket etmekten daha iyidir. Genellikle saldırganla agresif tarzda iletişime geçmemek iyidir fakat sık sık saldırıya uğruyorsanız karşılık vermeniz doğrudur. Biri aşırı duygusal olduğu zaman savunmaya geçmeden önce ortamın sakinleşmesini beklemek daha iyidir. Aynı şekilde doğru iddiacılık sınırını bilmeniz gerekmektedir. Lütfen bunu yapmayın iddiacılığın düşük seviyesidir. Bunu yapmayın orta seviye olabilir fakat dur iddiacılığın yüksek seviyesidir

HERKESİN KİŞİSEL HAKLARI

Saygılı ve ciddi davranılmak
Değer ve normlara sahip olmak
Kendi seçimlerini yapabilmek ve kararlarını verebilmek
Hata yapmak ve mükemmel olmamak
Duygulara sahip olmak ve düzenli şekilde onları ifade etmek
Sorular sormak ve açıklamasını aramak
Değişiklik üzerinde müzakere etmek
Hayır demek ve ricaları reddetmek
Ricada bulunmak
Düşünce yapısını değiştirmek
Kişisel alana sahip olmak
Herhangi birinin düşncelerinin,duygularının veya davranışlarının sorumluluğunu almayı reddetmek
Sözlü,fiziksel,duygusal veya cinsel taciz olan bir çevrede yaşamayı reddetmek

REDDETME

İşletmesi zor olan bir yerde başarılı olmak için, hayır diyebilmelisiniz ve buna bağlı kalmalısınız. İlk olarak reddetme hakkınızın olduğuna inanmalısınız. Sadece hayır veya hayır teşekkür ederiz demenin yerine geri çevirmenin gerekçesini veya mazeretini eklemek daha cezbedicidir. İnsanlar reddetmenin daha kolay kabul edilebilmesi için ya yeni bi mazeret bulurlar ya da mazereti süslerler. Bazen başka birinin hayır demesine kızan birini yumuştmak için yaparsınız bazen de iyi bir insan gibi görünmek için yaparsınız. Veya bazen de işin içinden sıyrılmak için bir mazeret uydurabilirsiniz. Maalesef hayır diyerek kendinizi daha tuhaf hissettiren veya diğer insanların size verdiği karşılığa sizi hassaslaştıran reddetmeyi desteklemek için mazeret bulurken batadabilirsiniz.

DEPRESYON VE KİLO PROBLEMLERİ

Yoğun depresyon, aşırı yeme, ve beden imgesi distresi sık sık obezite ve düzensiz yemede görülür. Bir araştırma bulimiaya tedavi arayan kadınların yüzde 74 ünün ve eğlencede yeme bozukluğuna yardım arayanların yüzde 48inin bu can sıkıcı bozukluğun hayatları boyunca arttığını göstermektedir. Bir diğer çalışma obez alemcilerin klinik örneklerinin önemli depresif bozukluğu veya düşük seviyeli depresyonun yüzde 65 prevalans oranı vardır.
Aşırı yeme alışılmamış bir depresyo özelliğidir. Bu tip depresyon aşırı yeme ve aşırı uyuma ile bağlantılıdır. Araştırmalar obez bireylerin normal kilodaki insanlardan daha fazla kalori tükettiğini gösteriyor. Yemek yeme duygularını depresyondan uzak tutmak için iyi bir meditasyon olabilir ama olumsuz duygular oluşturma ve daha fazla depresyon sonrası aşırı yemeye sebep olmaya ek olarak sürekli birşeyler yemek depresyona katkı da sağlayabilir.

Egzersiz :Egzersiz depresif belirtileri azaltmada antidepresan kadar iyi olduğu bulundu. Araştırma gösteriyor ki fit olanlar ve fit kalanlar az ihtimalle kliniksel depresyona uğrayacak. Depresyon ilerlediğinde, egzersiz onu tersine çevirmede yardımcı olabilir. Egzersize başlamak spor delisi veya sadece aerobik egzersizleriyle ilgilenen biri anlamına gelmiyor. Kilo eğitimiyle basit günlük aktivitelerinizi-köpeğinizi yürüyüşe çıkarmak,bahçeyle uğraşmak,evin etrafında günlük ev işlerini yapmak- 30 dakika daha arttırarak tedavi edici faydalarına sahip olabilirsiniz.

Uyku : İyi bir zihinsel veya fiziksel sağlık için 8 saatlik dinlendirici bir uyku tavsiye edilir. Yetersiz uyku depresyona ve aşırı kiloya sebep olabilir. Geç saate kalmak ve geç uyumak zaman zaman eğlenceli olabilir ama düzenli bir uyku düzenine sahip olmakta önemlidir. İyi bir uyku düzenini sağlamak zihinsel açıdan önemlidir. Bu konu 1.bölümdeki ‘kilo ve sağlık arasındaki ilişkiyi anlama’ tartışılmıştır.

Sağlıklı Bir Diet Yapmak : depresyondaki bazı insanlar aşırı yemeyi isterken diğerleri yemek yeme hissi duymayabilirler. Depresyonla mücadele edebilmek için gün boyunca düzenli bir şekilde yemek yiyin-üç ana öğün ve ihtiyaç olduğundaki atıştırmalıklardır. Saf şekeri azaltın ya da bırakın. Tahliller geldiğinde bu basit kuralı takip edin, eğer beyazsa daha sağlıklı bir alternatifle yer değiştirin. Beyaz patatesle şekerli patatesin, beyaz pirinçle siyah pirincin ve beyaz ekmekle tam buğday ekmeğinin yerini değiştirin. Öğütülmüş beyaz unla yapılan ürünlerden (yemekler,kekler,pastalar ve birçok ekmek çeşidi) zenginleştirilmiş olsa bile kaçının. Dietinize birçok sebze dahil edin. Her yemekte biraz protein almaya çalışın. Aşırı kırmızı eti balıktan daha çok tercih etmeyin. Tatlı ihtiyacınızı meyvelerle karşılayın. En önemlisi abur cuburdan ve hazır yiyeceklerden uzak durun.

Alkolü bırakın ya da azaltın : eğer bunalımdaysanız alkolü tamamen bırakamıyorsanız bile azaltmalısınız. Alkol merkezi sinir sisteminin düşmanıdır. En başta sizi rahatlatmaya ve dertlerinizi unutturmaya yarıyor gibi görünmesine rağmen depresif reaksiyonların iyi bir ihtimali vardır. Özellikle günde bir iki defadan fazla içerseniz. Çok fazla içmek yorgunluğa,iştahsızlığa ve daha çok içmeye sebep olan vücudun iyi bir gece özelliğine sahip olmasına benzer. Ve tabi ki alkol almakçok fazla kalori almak için kolay bir yoldur. Alkol alma dozunuz sağlık tavsiyeleri vetoplumda kabul edilen sınıra düşse bile depresyon gibi ruh sağlığı bozukluğuna sahip olmanız sizi alkolün etkilerine karşı daha hassas yapar. Depresyon ortasında az miktarda alkol bile sabah erken uyanmalara ve bölünen uykulara sebep olabilir.

Pozitif aktiviteler planlayın : bazı teoriler depresyonun zevkli tecrübelerin eksikliğinden kaynaklandığını savunur. Sıkıcı işleri engellemek ve eğlenceli aktiviteler yapmayı unutmak kolaydır. Geçmişte yaptığınızda size zevk veren ya da şu anda ne yapmak istediğinizi ya da yakın gelecekteki sizi mutlu edebilecek şeyleri düşünün. Bazı eğlenceli aktivitelerle dengeleyerek kendinizi duygusal olarak yenilemenin yollarını düşündürür. Harekete geçmek için bir plan kurun. Pozitif yönde harekete geçtiğinizde daha az üzgün ve bir anlık iyi hissetmek için hızlı bir yol olarak yemeği daha az hissedeceksiniz.

Sosyal destek arayın : sosyal destek depresyonun üstesinden gelmede yardımcıdır. Bir çok üzüntülü insan kendini sosyal aktivitelerden uzaklaştırma eğilimindedir. Kendilerini kötü hissettiklerinde insanlarla iletişim kurmaktan ziyade çok fazla uyuyabilirler veya televizyon izleyebilirler. Depresyondaki bazı insanlar kafalarını dağıtmak için internete olan bağımlılığını arttıtrmaya başlar ya da gerçek ilişkilerin yerine koyabilirler. Aile ve arkadaşların rahatlığı depresyon için büyük bir panzehirdir.

Bir destek grubu bulun : kronik depresyonun üstesinden gelebilmek için CBT grup terapisini düşünün. Genellikle bu sistem karşılıklı muhabbeti sağlamak için yeni arkadaş edinme fırsatlarına benzer sorunlarla mücadele eden diğer insanları tanımaya yardımcı olurlar. Bazı topluluklar depresyon için bierysel yardım gruplarını önerirler. Depresyon için online destekler ‘depresyon için destek grupları’ üzerine bir arama yapılarak bulunabilir fakat online terapist gibi görünen insanlara karşı dikkatli olmak gerekir. Bir online terapistin önerisini almadan önce yeterlilik belgelerini kontrol edin ve onun yasal olup olmadığından kesinlikle emin olun. Benzer şekilde hiçbir eğitimi olmadan terapatik tavsiyeler veren birçok insan vardır. Böyle durumlarda sertifika numaralarını ya da sertifika durumunu sorun. Sertifikalı olmak için neler yaparlar ? ruhsal davranış kullanımına karşı dikkatli olun yoksa sahte bilgiler için çok fazla para ödeyebilirsiniz.

İçindeki kabadayıya karşı koy : suçlamayı,eleştirmeyi ve kendine saldırmayı bırak. Kendini başkalarıyla karşılaştırma veya kendini bulmak istediğin aşırı yüksek standartlarla kendin kendine zarar verirsin. Kendine daha şefkatli ol. Kendine söylediğin şeyler önemlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öz Güven Eksikliği/ Depresyon ve Kilo Problemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Duygu BİLGİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Duygu BİLGİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Duygu BİLGİN Fotoğraf
Uzm.Dyt.Duygu BİLGİN
İçel (Mersin)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Duygu BİLGİN'in Makaleleri
► Çocuklarda İştah Problemleri Dyt.Pınar ERMİŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Öz Güven Eksikliği/ Depresyon ve Kilo Problemleri' başlığıyla benzeşen toplam 95 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:25
Top