2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Peynir Altı Suyu Proteini
MAKALE #14262 © Yazan Dyt.Tuncay KARAHASANOĞLU | Yayın Mart 2015 | 6,705 Okuyucu
Peynir altı suyu proteini (WHEY) nedir?

Peynir altı suyunun değişik filtrelerden geçirilerek hava ile kurutulması ve tatlandırıcı ilavesi ile ortaya çıkan yeni bir üründür. Bu protein her türlü sütten elde edilebilir, ancak en çok inek sütü tercih edilmektedir. Peynir altı suyu proteinine ek olarak vitamin, aminoasit, mineral vb destek ürünleri eklenebilir.

Faydaları nelerdir?

Genellikle vücut geliştirme sporu ile ilgilenen atletler kullansa da yapılan araştırmalarda bu ürünü sadece atletlerin değil beslenmelerinde protein eksikliği olan kişilerinde gıda takviyesi olarak kullanabileceği saptanmıştır.

Kas geliştirme ve kurtarma;
Peynir altı suyu proteinin bilinen en önemli faydası kas kütlesi artışını sağlamaya yardımcı olmak ve ağır egzersizler sonrası kas yıkımını engellemektir. Peynir altı suyu proteini iyi bir aminoasit kaynağıdır. Bu aminoasitlerden birisi de lösindir. Lösin kas büyümesinde ve protein sentezinde etkilidir.

Araştırmalar gösteriyor ki , diyetlerinde lösinden zengin beslenen bireylerin vücutların da lösinden eksik beslenen bireylere oranla kas oranı daha fazla, yağ oranları daha azdır.. İşte bu yüzden peynir altı suyu proteini kas kütlesini arttırmak için önemlidir.

Hızlı emilim;
Peynir altı suyu proteini organizma tarafından hızlı bir şekilde sindirilir ve böylece egzersiz sonrası kaslar ihtiyaç duyduğu proteine doyurulmuş olur. Proteinden zengin diğer katı gıdalara göre emilimi çok daha hızlıdır. Vücut geliştiriciler tarafından egzersiz sonrası 30 dakika içinde içecek hazırlanıp tüketilmelidir. Bunun sebebi ağır egzersiz sonrası vücudun proteine olan ihtiyacının muazzam bir şekilde artmasıdır. Egzersiz sonrası protein alımı, kas büyümesine engel olan kortizolun (stres hormonu) seviyesini düşürmeye de yardımcı olur.

Kolay;
Peynir altı suyu proteini toz şeklindedir. O yüzden tüketilmesi ve muhafaza edilmesi kolaydır. Süt veya su ile karıştırılarak tüketilebilir, hatta kahvaltıda yulaf ezmesine karıştırılarak da alınabilir.Uzun süre yüksek proteinli besin bulunamayacağı zaman (yolculuk gibi) bulundurulması ve tüketilmesi de kolaydır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir;
Peynir altı suyu proteininin içerisinde aminoasitler vardır, glutatyon (bir antioksidan) oluşumda ve doğal bağışıklık sisteminin korunmasında etkilidir. Ayrıca vitaminler, mineraller ve probiyotikleri de içerebilirler.

Zayıflama;
Rejime peynir altı suyu proteini eklemek kişide kan şekeri seviyesini dengelemede ve açlık hissini azaltmada yardımcı olur.

Yaraları iyileştirir;
Yaralanmalar sonucu vücudun iyileşebilmesi için daha fazla proteine ve aminoasitlere ihtiyaç duyulur. Bu yüzden ameliyat sonrası hastalara tavsiye edilir.

Diyabet;
Araştırmalar gösteriyor ki Tip II diyabet hastalarına peynir altı suru proteini yardımcı olabilir. Dengeli ve yeterli beslenme diyabetin önlenmesi için önemlidir. Peynir altı suyu proteini düşük yağ içeriğinden dolayı diyette tercih edilebilir.

Peynir altı suyu proteinini yeterli ve dengeli bir şekilde diyetinize eklerseniz olumlu etkisini hissedeceksiniz.

Fakat unutulmaması gereken, hiçbir şekilde yeterli ve dengeli beslenmenin yerini alamaz. Fazla miktarda protein tüketildiğinde vücut yağlanması ve ciddi anlamda sağlık sorunlara sebebiyet verir.Böbrek, karaciğer ve kardiyovasküler sağlık sorunları bulunan kişilerin kullanılması tavsiye edilmez. Önce bir uzman hekim tavsiyesi doğrultusunda bir beslenme uzmanına danışılması şiddetle tavsiye edilir.

Diyetisyen Tuncay KARAHASANOĞLU
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Peynir Altı Suyu Proteini" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Tuncay KARAHASANOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Tuncay KARAHASANOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Tuncay KARAHASANOĞLU
İçel (Mersin)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Tuncay KARAHASANOĞLU'nun Yazıları
► İnek Sütü Proteini Allerjisi Dyt.İpek AĞACA
► Şalgam Suyu Dyt.Serpil TARMAN
► Gümüş Suyu Zayıflatır Mı Dyt.Pınar ERMİŞ
► Limon Suyu : Asit mi Alkali mi? Önemli mi? ÇOK OKUNUYOR Dyt.Pınar ERMİŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Peynir Altı Suyu Proteini' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:30
Top