2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dudak Estetiği, Dudak Dolgunlaştırma ve Gülme Tasarımı
MAKALE #1427 © Yazan Prof.Dr.Ahmet KARACALAR | Yayın Ağustos 2008 | 11,812 Okuyucu
Dudak estetiği sadece dolgunlaştırma demek değildir. “Dudağın kontürü, üst ve alt dudak arasındaki denge, ağız köşeleri, dudak kenarlarının kıvrım açıları, dudak burun arası mesafe, dudak üstü bölgesinin eğimi, hatları ve açıları dudak estetiğinde önem taşır.

Tarihte dudak güzelleştirme çabasının ilk bilinen ünlü örneği, dudaklarını kırmızıya boyayan Kleopatra’dan bu yana dudakları daha iyi göstermek için farklı yollar denendi. Son yıllarda bu konuda estetik cerrahi çok önemli yol kat etti. İyi yapılmış dudağın yüze gerçekten faydasının büyüktür. Güzel bir dudak çekicilik yanında bakan gözü yakalar ve kişinin diğer sorunlarını örter. Dudak büyütme doğru yapılırsa yüzün uyumuna önemli bir katkıda bulunur.Dudak estetiği iyi ellerde ve kişinin yüzüne göre yapılması gerekir.

Dudak estetiği yaptırmış olan Donatella Versace, Brittany Murphy, Lindsay Lohan ve Leslie Ash gibi bazı ünlülerins onuçları doğal görünmüyor. Dudaklarında sorunu olan ünlülerde genellikle sosis tekniği ile ve üstelik bedene uyumsuz bir takım yabancı maddelerle işlem yapıldığını görüyoruz. Bu durum ellerinde her türlü fırsat ve ekonomik gücü olan kişilerde bile sorunlar çıkabildiğini gösteriyor. O nedenle dudak estetiğinin bazı kriterlere uygun yapılması gerekiyor.

Öncelikle dudak estetiği denildiğinde sadece dolgunlaştırma anlaşılmamalıdır. Dudağın kontürü, üst dudak ve alt dudak arasındaki denge (üst dudak alt dudağın % 75 i olmalı), ağız köşeleri, dudak kenarlarının kıvrım açıları, dudak burun arası mesafe, dudak üstü bölgesinin eğimi, hatları ve açıları, dudak çevresi cildin durumu dudak estetiğinde önemlidir. Ayrıca dişlerin yapısı, rengi, sıralanışı, simetrisi, diş etlerinin durumu, gülümseme ve normal duruşta görünürlükleri, alt ve üst dişler arasındaki ısırma ilişkisi de doğrudan dudak estetiğini etkiler. Dudağın bir de dinamik estetiği vardır. Dudaklar hareket edebilmeli, belirli ölçüde mimiklere katılabilmeli, konuşma sırasında rahat kullanılmalı, yumuşak ve esnek olmalıdır. Bütün bunlar göz önüne alındığında, yapılan dudak yüz ile uyumlu olursa gerçek dudak estetiği gerçekleşmiş olur. Dudak estetiği her şeyden önce ayrı değil, yüz estetiğinin bir parçası olarak düşünülmelidir. İşlemin konuya her yönden hakim bir plastik-estetik cerrahi uzmanı tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Dudak kalınlaştırma yerine gülme tasarımı yaklaşımıyla ideal sonuca varılabilir.

Dudak inceliğinin bazı kişilerde genetik olsa da yaşlanmayla dudaklar incelir. Dudaklar zaman içinde erir ve dudak atrofisi olarak adlandırılan bir yaşlanma sorunu ortaya çıkar. Dudak yaşlanmasının özelliklerinden birisi olan sigara çizgileri özellikle dudaklarına sürekli büzme hareketi yapan ve güneş hasarı görmüş kişilerde oluşur. O nedenle dudak estetiği belirli bir yaştan sonra yüz gençleştirmenin bir parçası haline gelir.


Dudak estetiği isteyen kişileri öncelikle “gülümseme estetiği” açısından analiz edilmelidir.Dudak ve çevresinin güzel olması yeterli değildir. Güzel gülümseme dudak estetiğinin önüne geçer. Bu nedenle dudak estetiği isteyen kişiye gülümseme estetiği açısından da analiz gerekir. Kişilerin yaklaşık yüzde 70’inde Mona Lisa gülümsemesi dediğimiz ağız köşelerinin biraz daha fazla kalktığı, dudak merkezinin daha az kalktığı gülümseme vardır. Geri kalan grup “kanin gülümseme” olarak adlandırılır ve dudak merkezi köşelerden daha önce kalkar. Çok az kişide ise “geniş gülümseme” olarak adlandırdığımız bütün dişlerin gözüktüğü bir gülümseme vardır. Bu grupların dışına çıkan diş etlerinin aşırı göründüğü ya da gülümsemenin çarpık olduğu durumlarda botoks ya da cerrahi ile gülme tasarımı yapılmalıdır.”

Dudak dolgunlaştırma işlemlerinde geçici ve kalıcı yöntemler vardır.: Geçici yöntemler arasında fizyolojik dolgular, kalıcı yöntemler arasında yağ hücresi enjeksiyonu, doku kaydırma işlemleri ya da kalıcı implantlar ve jeller gelir. En doğal, yumuşak sonuçlar yağ hücresi ile olup gerekirse kolayca tekrarlanabilmesi yöntemi öne çıkarır. Fizyolojik jeller kolay uygulanabilmesi, dudak şeklini vermede esneklik ve ekonomik olması nedeniyle tercih edilebilir. Kalıcı maddelerin yabancı cisim reaksiyonu, hareket kısıtlaması gibi olumsuz sonuçları olabildiği için ilk seçenekler arasında sayılmazlar. Bir de dudak asma, üst dudak mesafesini kısaltma, ağız köşesi lifti gibi yardımcı işlemler vardır. Bunlar ağız çevresi estetiğine katkıda bulunurlar. Ancak bu bölgedeki nihai nokta gülme tasarımı olup konuda uzman bir estetik cerrah ile birlikte diş estetiği uzmanının birlikte çalışması gerekir.

Dudak dolgunlaştırma da en ideal yöntem hala yağ enjeksiyonudur. Kişinin kendi yağ hücrelerinden yapılan işlem sonrası, yumuşaklık, rahat hareket ve doğallık elde edilebilir. Ancak dudak çok hareketli bir bölge olduğu için ilk günlerde yağ hücrelerinin tutma şansını arttıracak bazı önlemler gerekebilir. Saf yağ hücresi elde etme tekniği (no-touch) bölgeye olabildiğince hasarsız yağ hücre verme şansını verebilir. İşlemin basitliği tekrarlanabilme şansını verir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dudak Estetiği, Dudak Dolgunlaştırma ve Gülme Tasarımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Ahmet KARACALAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Ahmet KARACALAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Prof.Dr.Ahmet KARACALAR
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi31 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Ahmet KARACALAR'ın Yazıları
► Dudak Estetiği Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Labioplasti (İç Dudak Estetiği) Nedir? Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Yüz Estetiği ve Dudak Estetiği Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Labioplasti (İç Dudak Küçültülmesi) Op.Dr.Ali Ata ÖZDEMİR
► Yarık Dudak Anomalisi Op.Dr.Hakan GENCE
► Dudak-Damak Yarıkları Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Dudak Estetiği, Dudak Dolgunlaştırma ve Gülme Tasarımı' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Meme Estetiği Sanatı Ocak 2010
► Burun Estetiği Sanatı Aralık 2009
► Diz ve Bacak Estetiği Ağustos 2008
◊ Anatomi Kader Midir? Ocak 2009
◊ Estetik ve Karizma Ocak 2009
◊ Diz Estetiği Ocak 2009
◊ Kariyer Estetiği Ocak 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:02
Top