2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilikte Boşanmaya Neden Olan Düşmanlar...
MAKALE #14295 © Yazan Hümeyra YILDIZ | Yayın Mart 2015 | 5,875 Okuyucu
Her evlilikte tartışmaların, anlaşmazlıkların olduğu dönem muhakkak olur, hatta eskilerin de söylediği gibi o tartışmalar evliliğin tuzu biberidir. Her konunun altından eskilerin söylediği bir lafla karşılaşınca da insanın "ne varsa eskilerde var" diyesi geliyor. Tartışma veya herhangi bir konuda anlaşmazlık oldu diye çiftler o evliliğin sallantıya girdiğini düşünüp, çözüme değil de probleme odaklanıp ve üstüne de sesini yükselterek konuştuklarında en büyük yanlışlığı yapmış oluyor.

İşte evliliklerdeki bu tartışmalarla, aile danışmanlarının en çok karşılaştığı konulardan bahsedecek olursak, ilk olarak kayınvalide sendromundan bahsetmek herhalde en doğru seçenek olur. Bu konunun problem olmasındaki en önemli sebep ise gelinlerin kaynanalarına, kaynanaların da gelinlere olan önyargısından kaynaklanıyor. Daha birbirlerini dinlemeden ve tam olarak tanımadan bile tartışma meyilli başlıyorlar hayatlarına ve buna da önceden kaynana-gelin ile ilgili duydukları hikayeler eklenince o hikayeyi devam ettirmekten başka bir şey yapmıyorlar. Halbuki birbirlerini dinleseler belki de bir çok ortak noktaları ve anlaşabilecekleri konunun olduğunu görebilirler. Aile danışmanları, kendilerine danışmak için gelen çiftlerin çoğunda gelin-kaynana hikayesiyle karşılaşıyorlar.

İkinci olarak da herhangi bir tartışma sonucunda cezalandırma seçeneği olarak yatakları ayırma konusu var.. Çiftlerden birisi diğerini cezalandırdığını düşünerek ya odaları, yada yatakları ayırıyor,hiç olmadı aynı yatakta sırtını dönüp yatıyor. Ancak eşini cezalandırdığını düşünen tarafın unuttuğu bir şey var, o da kendisini cezalandırmasıdır. Evlilikte cinsel ilişki iki taraf için de mutluluk sebebi iken, cinsel ilişkiden mahrum bırakmak eşini cezalandırma konusu olarak seçilmesi evliliği sarsıp boşanma sebebi haline getirir. Sevmek bir şeydir, ancak sevildiğini bilmek ve hissetmek çok şeydir...
Üçüncü olarak aile danışmanlarının sıkça duyduğu boşanma sebebi olarak sunulan sebep, evlilikte heyecanın bitmesidir. Evlilik ve heyecan ayrı ayrı şeyler değildir ki, kendi kendine başlayıp biten bir şey olsun. Evliliğin heyecanının devam etmesi için çiftlerin çaba sarfetmesi, uğraşması lazımdır. Yani evlilikte heyecanın gökten inmesini beklememek lazım. Güzel sözlerle, süprizlerle, arada bir sevindirici küçük hediyelerle, ilgiyle, birlikte sohbet ederek; "göz teması, gönül teması, ten teması" yaparak evliliği canlı tutmaya çalışmak çiftlerin üzerine düşen vazifedir.

Boşanma sebebi olarak gelen çiftlerde en önemli sebeplerden biri de dördüncü olarak şiddet! Bir evlilikte söz artık şiddetinse, çiftlerin vakit kaybetmeden aile danışmanına başvurması ve probleme değil çözüme odaklanmalarını sağlamak gerekir.
Beşinci olarak herhangi bir tartışma veya anlaşmazlıkta ağızda sakız haline gelen "ayrılalım, boşanalım..." gibi kelimeler de evlilik için tehlikeli bir durumdur. Bir şeyi kırk kez dersek olur hesabı evlilikte de geçerli tabi. Bu kelimeleri çok kullandıkça davet etmiş oluruz. O yüzden sorunlara kara gözlük yerine pembe gözlükle yaklaşmayı alışkanlık haline getirmek gerekiyor.

Altıncı olarak bahsedeceğimiz büyük problem de çiftler arası iletişimsizlik konusudur. Birbirlerini dinleyemeyen, asıl problemden ziyade o an tartışıyor olmaya odaklanan çiftler de aile danışmanına sıkça başvuranlar arasında yer alıyor. İletişemeyen çiftlerin yaptığı en büyük hata da zaten aralarındaki sorunun ne olduğunu unutmaları konusudur. Birbirlerini dinlemeyi başardıklarında aslında büyüttüklerinden çok daha farklı ve küçük bir problemle karşılaşabilirler bile.

İki kişinin de sorumluluklarını bilerek birlikteliğini devam ettirmesi mutlu bir evlilik için çok önemli bir faktördür. Sorumluluklardan kaçmak ise boşanmaya götüren yedinci sebep olarak karşımıza çıkıyor. Evde hangi işi kimin yapacağını çiftler aralarında anlaşıp o sorumluluklarını yerine getirdikten sonra bu konu çok rahatlıkla aşılmış oluyor. Çöpü kim atacak, markete-pazara kim gidecek, çocuğu okuldan kim alacak gibi basit görünen iş bölümlerini aralarında konuşarak yapmak gerekir. Evlilik paylaşmayı gerektirir, ve paylaşmak güzeldir.

Bir konu var ki, çiftler tartışma anında inatlaşabiliyorlar. Her iki taraf da kendi düşüncesinin elbette haklı olduğunu savunuyor. Bu bir problem değil. Asıl problem ve olayı büyüten sebep, inatlaşmada inat etmek!! Sekizinci olarak bundan bahsedebiliriz. Biraz önce de söylediğim gibi bazı konularda pembe gözlük evliliği kurtarır. Daha sonra sakinleşince konu aydınlatıp daha konuşulunca problemin çözülme ihtimali çok daha yüksek. Bunu unutmamak gerekir.

Çiftleri rahatsız eden ancak en çok da kadınların rahatsızlık duyduğu abartılı kıskançlık konusu boşanmalara sebep olan dokuzuncu olarak bahsedebileceğimiz bir konudur. "Kıskançlık baharat gibidir, azı karar - çoğu zarar." Bu tanım, kıskançlığı çok doğru açıklıyor.

Ve son olarak aileler için bir yol kazası olan "aldatmak" diyebiliriz... Evlilikte sadakat çok önemlidir. Peygamber Efendimiz'in de bu konuda bir uyarısı vardır. Dışarıda yabancı bir kadından etkilenirseniz hemen eşinize dönün bakın! Aldatma gerçekleşmemesi için eşlerin 5 S kuralını evliliklerinde oturtmaları gerekiyor: sevgi, saygı, sadakat, sorumluluk, sabır.

Bahsettiğim bu konularda eşlerin kendi problemlerini çözemediği noktalar olabilir, bu durumda çiftlerin aile danışmanlarına danışmalarını tavsiye ediyorum.

Aile Danışmanı
Hümeyra Yıldız
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilikte Boşanmaya Neden Olan Düşmanlar..." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Hümeyra YILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Hümeyra YILDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Hümeyra YILDIZ'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Evlilikte Boşanmaya Neden Olan Düşmanlar...' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Mükemmel Anne Kasım 2016
► Konu Çocuk Olunca... Nisan 2016
► Vajinismus Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:36
Top