2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İnatçı Çocuklara Karşı Tutum
MAKALE #14297 © Yazan Psk.Nazan PARLAK | Yayın Mart 2015 | 5,391 Okuyucu
Çocuk kendi varlığını hissetmeye başladığından itibaren, başkalarının da bu varlığı kabul etmesi için çevreden gelen uyarılara karşı direnir. Bu doğaldır. Üzerinde duracağımız durum geçerli bir neden olmaksızın bir davranışta ısrar etmesi ya da davranışı değiştirmeyi istememesi halidir. Buna “ İNAT” diyoruz.
Çocuklarda 3-5 yaşlar arasındaki devre inat dönemidir ve gelişimin bir parçasıdır. Bebeklikten yetişkinliğe giden yol, kişiliğin duygusal ve zihinsel yönlerinin sürekli gelişmesi ve olgunlaşmasıyla aşılır. Bu dönemdeki inadı baskıcı bir şekilde kırmaya çalışmak çocuğun benlik algısını yaralar. Varlık kabulü sağlamaya çalışırken yok sayılma algısıyla karşı karşıya kalır. Dolayısıyla, inat yavaşça pekişerek sinsi bir biçimde ilerlemeye devam eder.
Direnişi etkileyen nedenler arasında, çocuğun kendini kabul ettirme çabası dışında daha birçok etmen vardır. Hiç de gereği yokken işine karışılırsa, söylenen bir şey yerine getireceği sırada kendisine birdenbire engel olunduğunu görürse, canı istesin istemesin kucağa alınıp sevilirse, kabaca ya da kibarca canı yakılacak olursa direniş göstermesi mümkündür. Birçok durumlarda, karşısına hep aynı kişi yada olaylar çıkıyorsa, bu da inatçılığa neden olabilir.
Bazı anne babalar, çocuğun ihtiyaçlarını karşılamak için gerginleşip, huysuzluk yapmasını beklerler. Bu beklenti karşısında çocuk, isteklerini duyuracağı zaman bağıracağı yönünde koşullanır, başka bir anlatım yolu bilemez. Oysa ki, çocuğun gereksinimlerinin zamanında ve belli bir düzen içinde karşılanması yani günlük yaşam rutininde yemek, oyun ve uyku zamanlarının yapılandırılması bu tür bir koşullanmayı ortadan kaldıracaktır.
En iyi evlerde bile bir sürü “hayır”lar “yapma” lar vardır. Bu yasakların bir kısmı sözle, büyük bir kısmı ise yasaklayıcı ve korkutucu davranışlarla ya da başka tekniklerle ifade edilir. Eğer hesabı tutulacak olursa, çocuğa yöneltilen “hayır”lar ve “yapma”lar çocuğun karşılık olarak sarfedeceği “hayır”ları ve “yapacağım işte”leri kat kat aşacaktır. Bu söylem, çocuğa hiçbir konuda “yapma” dememek gerektiği anlamını taşımamaktadır. Ancak bunun söyleniş biçimi ve çocuğa yaklaşımımız önemlidir. Çocuğun gösterdiği aynı inat ve komut verme davranışıyla karşılık verecek olursak, o davranış için ebeveyn olma özelliğimiz ortadan kalkar. Karşılıklı inatlaşma, çocukta yerleşik bir davranış biçimi olarak kalır. Büyüdükçe , direniş yöntemleri daha ince bir biçim alır, duymazlıktan, görmezlikten ve sorunu anlamazlıktan gelmeye başlar. Artık kapanmış olduğu sanılan bir konuyu yeniden ortaya atmakta ısrar eder, karşısındakiyle alay eder, dolaylı suçlamalara girişmeye ve buna benzer daha pek çok yöntem kullanma yoluna gider.
İnadı kırmak için uygulanan bedensel şiddet ve zor kullanma, çocuğu olmayacağı varsa da, zorla inatçı olmaya iten olumsuz bir eğitim yöntemidir. Aslında buna eğitim yöntemi demek de pek yerinde değildir. “eğitim sanılan” yöntem olarak nitelendirebiliriz. Bu bir üstünlük savaşı değildir, kazananı belli olmasa da kaybedeni her zaman çocuktur.
Bu dönemde görülen inatçılığı, ve bağımsızlık isteklerini normal bir gelişim evresi olarak görüp sabırla ve anlayışla karşılamak gelişim açısından çok yararlı olacaktır.
İnada karşı, inatla değil aldırmazlıkla karşılık vermek direnci kırma konusunda daha etkilidir.
İnat anında, çocuğun dikkatini başka bir yöne çekerek, inat etmekle isteğini yerine getiremeyeceğinizi davranışlarla açıkça anlamasına yardımcı olunmalıdır.
Anne ve baba çocuğa uyguladıkları eğitim yöntemlerinin uygulamasında aynı doğrultuda hareket etmelidirler. Biri zamanında yemek yemeyen çocuğa öğleye kadar yemek vermemek kararını vermişse, diğeri de bu kararı uygulamalıdır. Diğerinin gizlice yemek yedirmesi gibi masum görünen bir davranış inada daha çok zemin hazırlar ve çocuk bunu isteklerini yaptırmak için her alanda zamanı geldiğinde değerlendirir. Anne babaların her zaman akılda tutması gereken ilke “amaca birlikte varılacağı” dır.

Nazan Parlak
Uzman Psikolojik Danışman/ Aile ve Cinsel Terapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İnatçı Çocuklara Karşı Tutum" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Nazan PARLAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Nazan PARLAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nazan PARLAK Fotoğraf
Psk.Nazan PARLAK
İstanbul
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi36 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nazan PARLAK'ın Makaleleri
► İnatçı ve Öfkeli Çocuklar Psk.Aslı PAKSOY
► İnatçı Çocukla Başa Çıkma Psk.Elif GÜNERİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'İnatçı Çocuklara Karşı Tutum' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ergenlikte Cinsellik Mart 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:24
Top