2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kinoa
MAKALE #14356 © Yazan Dyt.Serpil TARMAN | Yayın Mart 2015 | 11,601 Okuyucu
KİNOA

Kinoa, 1-2 metreye kadar uzayan tadı ve görünümü ile tahıllara benzeyen ama ıspanak ve pancargillere daha yakın olan uzun ömürlü, otsu bir bitkidir. Kinoa bitkisi aşırı sıcak ve aşırı soğuğa karşı dayanıksızdır ve bu bitki için en uygun iklim koşulları And Dağları eteklerinde olup Peru ve Bolivya’da dünyanın en yüksek kinoa üretimi yapılmaktadır.Ancak bitki tohumları üzerinde yapılan değişikliklerle, Güney Amerika kıyı şeridi iklimlerinde yetişebilmesi için yapılan araştırmalar devam etmektedir.

100 gram çiğ kinoa 372 kalori, 5,8 gram yağ, 69 gram karbonhidrat, 6 gram lif, 13.1 gram protein içerirken; 100 gram pişmiş kinoa 120 kalori, 2 gram yağ, 21 gram karbonhidrat, 11 gram lif, 4.4 gram protein içermektedir.

Pişmiş 100 gram kinoada su miktarı 71.6 gramdır. Pişmemiş 100 gram kinoa ise sadece 13.3 gram su içerir. Bu nedenle pişmemiş kinoanın kalori oranı çok daha yüksektir. Diyette bu besini pişmiş olarak tercih etmek daha faydalıdır.

Besin değeri çok yüksek olan kinoa susam büyüklüğünde beyaz, sarı, siyah, kahverengi, kırmızı ve mor renklerde tanelerden oluşabilmektedir. Kinoayı diğer tahıllardan ayıran özelliği proteinden zengin oluşudur. Eşdeğer miktardaki tahıllara kıyasla yaklaşık 2 kat fazla protein içermektedir. B grubu vitaminleri ve E vitamini, magnezyum, manganez ve demirin iyi kaynaklarındandır. İçeriğindeki vitamin ve mineral gibi besin maddeleri yüksek düzeyde emilirken aynı zamanda kolayca sindirilir.

**Kinoanın protein bakımından zengin olması uzun süre tok tutarken besin lifi kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
**Kinoa filizlendirildiğinde besin değeri ve protein emilim gücü daha da artmaktadır.
**Kinoa diğer tahıllardan yaklaşık 2 kat daha fazla besin lifi içeriği ile bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlar. Hacimli dışkılamaya yardımcı olur ve yetersiz lif alımına bağlı gaz, şişkinlik ve ağrı risklerini azaltır.
**B2 (ribofilavin) içeren kinoa beyin ve kas hücrelerinde enerji metabolizmasına katkıda bulunarak vücudun enerji üretimini destekler ve halsizliğe iyi gelir.
**Kinoa, süperoksit dismutaz enzimi içeriğiyle doku yenilenmesini sağlarken serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı korumaya yardımcıdır.
**Kinoa gluten içermediği için çölyak hastalarının ve glutensiz diyet uygulayanların protein ve karbonhidrat ihtiyaçlarını karşılamada tercih edilebilir.**Kinoa hayvansal gıda kaynaklar kadar değerli bir besin olduğu için özellikle veganların beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.[indent]Kinoa bulgur kıvamında bir tahıl olduğu için Türk damak tadına çok uygundur. Baskın bir tadı ya da kokusu yoktur. Kendine özgün bir aroması vardır.

Hasattan sonra tohumlar saponin içerdiği için tadı acı olan kabuklarından yıkanarak ayrılması gerekir.

Genellikle pirinç yerine kinoa çeşitli yemeklerde kullanılır. Kinoa yaprakları, ıspanak gibi bir yapraklı sebze olarak da tüketilebilir. Pirinç gibi haşlayıp sotelenmiş et ve sebzelerle yemeklerinde, çorbalarda, çiğ sebzeler ve yeşilliklere salatalarda veya kahvaltıda yulaf yerine tüketebilir veya mısır gibi patlatılabilir.

Sindirimi kolay bir besin olduğundan akşam yemeklerinde tüketildiğinde iyi bir uyku kalitesi sağlayacaktır.

Dengeli beslenmek için kinoa gibi çok sağlıklı besinleri bile her gün yemek yerine haftada bir kaç öğünde tüketmenin yeterli olduğunu, her besin grubundan farklı öğeleri dengeli bir biçimde tüketmeniz gerektiğini unutulmamalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kinoa" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Serpil TARMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Serpil TARMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Serpil TARMAN'ın Makaleleri
► Kinoa: Süper Besin mi ? PDF Dyt.Nazlı ŞİŞİK
► Değerli Besin Kinoa Dyt.Ufuk ZERENTÜRK
► Harika Besin:Kinoa Dyt.Merve TIĞLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kinoa' başlığıyla benzeşen toplam 7 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kestane Aralık 2014
► Glisemik İndeks Aralık 2014
► Karabuğday Aralık 2014
► Şalgam Suyu Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:56
Top