2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kürtajla İlgili Merak Edilenler
MAKALE #14462 © Yazan Op.Dr.Şenay AYCAN | Yayın Mart 2015 | 14,614 Okuyucu
Kürtaj Hakkında Merak Edilenler
Kürtaj konusunda en çok merak edilen sorular ve cevaplar:

Kürtaj kaç haftaya kadar yapılabilir?


Ülkemizde kürtaj işlemi yasal olarak gebelik süresi 10 hafta (yaklaşık iki, iki-buçuk ay) olana kadar yapılabilmektedir.

Kürtajı nerede yaptırabilirim?

Kürtaj işlemi hastanelerde, özel muayenehanelerde ve özel kliniklerde kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılmaktadır. Kürtaj yapılacak merkezdeki uzmanın tecrübesi ve merkezeki tıbbi aletler, sterilizasyon şartlarının sağlıklı olması gereklidir.

Lokal anestezi mi genel anestezi mi kürtajda daha uygundur?

Her iki anestezi şeklinin de farklı avantaj ve dezavantajları vardır.Genellikle hiç doğum yapmamış bir bayanın ya da sezeryanla doğum yapmış olan bayanın anestezili kürtaj olması daha uygundur.Bu işlem sırasında daha fazla ağrı duyabilirler.Daha önce normal doğum yapmış bir bayan ise lokal anestezi ile de kürtaj olabilirler fazla acı duymazlar. Yine de anestezi hastanın tecihine göre yapılmalıdır.

Kürtaj işlemi ne kadar sürer?

Bu işlem sırasında hasta uyuduğu için işlem 5-10 dakika gibi kısa bir sürede biter.İşlem bittikten sonra hasta 10-15 dakika içinde ayağa kalkıp gidebilir hale gelmektedir.

Kürtaj için en sık kullanılan yöntem nedir?

Kürtaj için en çok kullanılan vakum aspirasyon yöntemidir. Bu yöntemde enjektör ve plastik ince boru sistemi (karman kanülü) ile vakum yaparak rahim içerisindeki gebeliği aspire ederek enjektörün içine çekmektedir.Pratik ve sorunsuz ve işlemi hızlandıran bir yöntemdir.

Kaç kez kürtaj olunabilir?

Bu konuda sayı olarak bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi fazla sayıda kürtaj olmak da bir risktir ve bunlara engel olmak için güvenli bir korunma yöntemi uygulamakta fayda vardır.

Kürtaj en uygun kaç haftada yapılmalıdır?

Genellikle beş, altı ve yedinci hafta en uygun haftalardır. Daha küçük gebelikler çok küçük olduğu için nadiren alınamama riski vardır, daha büyük gebeliklerde ise ağrı daha fazla olmaktadır ve işlem daha uzun sürmektedir.

Kaç haftaya kadar vakum yöntemiyle kürtaj yapılabilir?

Vakum yöntemi (enjektör ve plastik kanül) ile genellikle 10 haftaya kadar olan kürtajlar rahatlıkla yapılabilmektedir. Burada doktorun vakum yöntemi konusunda tecrübeli olması önemlidir.

İki yada üç kez kürtaj olmak riskli midir?


İlk kürtajda olduğu kadar nadir riskler ikinci ve üçüncü kürtajlarda da vardır. Ekstra başka bir risk taşımaz.

9 haftalık veya 10 haftalık kürtajlar lokal anestezi ile yapılabilir mi?

Bu kadar ileri gebelik haftalarında lokal anestezi ile ağrı hissedilme riski artar. Daha çok genel anestezi tercih edilmesi uygundur.Ancak çok normal doğum yapmış hastalarda ve ağrı eşiği yüksek hastalarda bazen lokal anestezi de uygulanabilmektedir.

Düşükten sonra kürtaj yapılması şart mıdır?

Eğer bütün gebelik materyali tamamen düşmemişse ve parça kalmışsa, kanama varsa kürtaj uygulanmalıdır. Gebelik materyali tamamen düşmüşse ve hastanın kanaması yoksa kürtaj gerekmeyebilir.

Düşük hapı veya düşük iğnesi ile kürtaj olur mu?

Ülkemizde düşük hapı veya kürtaj hapı (veya iğnesi) şeklinde kullanılabilecek bir ilaç yoktur. Bu tür ilaçlardan kaçınmak gereklidir. Doktor denetiminde olmayan her tür ilaç ve müdahale tehlikeli sorunlara yol açabilir.

Bakirelerde kızlık zarı bozulmadan kürtaj yapılabilir mi?

Kızlık zarı geniş ve esnek olduğu durumlarda aletlerin geçmesine müsaade edebilir ve kürtaj mümkün olabilir.Muayene sırasında bu durum kısmen anlaşılabilir ancak işlem sırasında kızlık zarının yırtılmayacağının garantisi verilemez.

Kürtaj olduğum sonradan anlaşılabilir mi?

Bir kadının kürtaj olduğu sonradan başkası tarafından veya başka bir doktor tarafından muayene edilse bile anlaşılamaz.

Kürtaj ağrı ve acı verir mi?

Uygun anestezi (lokal veya genel) ve teknikle yapıldığında genellikle rahat ve fazla ağrı duymadan kürtaj olabilirsiniz. Daha önce doğum yapanlarda ağrı genellikle daha az olmaktadır.Hastaya işlem bitince ağrı kesici bir iğne yaparak sonrasında duyabileceği ağrıya da engel olunur.

Bekarlar kürtaj olabilir mi?

Bekar bayanlar 18 yaşından büyükse sadece kendi rızası ile kürtaj olabilir. 18 yaşından küçükse ailesinin imzası gerekir.

Evli bayanlar kürtaj için eşlerinden izin almalı mı?

Evet. Evli bayanlardan kürtajdan önce eşlerinden imza alınmalıdır.

Kürtajdan sonra hastanede yatmak gerekir mi?

Hayır kürtaj işlemi yatış gerektirmez. İşlemden kısa süre sonra normal hayatınıza dönebilirsiniz.

Kürtaj sonrasında kan uyuşmazlığı iğnesi yapılması gerekir mi?

Çok küçük haftalarda şart olmasa da özellikle ileri haftalarda yapılması gerekir.

Kürtajdan ne kadar sonra spiral takılır?

Kürtajdan sonra işlemi bitince veya 1 hafta sonra kontrolde spiral takılabilir.

Kürtajdan ne kadar sonra banyo yapabilirim?

Kürtaj olduğunuz gün banyo, duş yapabilirsiniz.

Kürtajdan sonra havuza veya denize girebilir miyim?

Kürtajdan sonra 10 gün havuza veya denize girilmesi önerilmez.

Kürtaj sonrasında ilk adet ne zaman başlar?

Kürtajdan sonra yaklaşık 30-40 gün sonra ilk adet görülür.

Kürtaj sonrasında kısırlık olur mu?

hayır, kürtaj kısırlığa sebep olacak bir müdahale değildir. İlk gebeliklerde yapılan kürtaj da kısırlığa neden olmaz.

Kürtaj fiyatları ne kadardır?

Kürtaj fiyatları gebeliğin haftasına, yapıldğı hastaneye ve uygulanan anestezi şekline göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle muayene olarak işlemin ücretini de öğrenebilirsiniz.

Op.Dr Şenay Aycan
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kürtajla İlgili Merak Edilenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Şenay AYCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Şenay AYCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenay AYCAN Fotoğraf
Op.Dr.Şenay AYCAN
İzmir
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Şenay AYCAN'ın Makaleleri
► Gebelikle İlgili Merak Ettikleriniz Dr.Lale Zeynep KANMAZ
► Kızlık Zarı ve Merak Ettikleriniz Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
► Varis Hakkında Merak Edilen Herşey Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kürtajla İlgili Merak Edilenler' başlığıyla benzeşen toplam 82 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dört Boyutlu Ultrason Nisan 2015
► Genital Estetik Nisan 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:27
Top