2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Test Teknikleri
MAKALE #14483 © Yazan Psk.Dnş.İdem TONOZ | Yayın Nisan 2015 | 4,450 Okuyucu
Test türü sınavlarda başarıyı yakalamanın koşullarından biri de test tekniklerini iyi kavramış olmaktan geçer. Nedir bunlar şöyle bir bakalım;

•Öğrenilen her konu ile ilgili yeterince soru çözülmelidir.

•Farklı kaynaklardan yararlanılmalıdır böylece her soru tipi ile karşılaşılmış olunur.

•Soru kökleri iyi okunmalı soruda sizden ne istendiği iyi anlaşılmalıdır.

•Soru kökleri okunurken olumlu ve olumsuz ifadelere dikkat edilmelidir.Altı çizili veya kalın yazı karakterli ifadeleri dikkatli okumalısınız.

•Bütün şıkları okumadan cevabı işaretlemeyiniz. Doğru cevap diğer şıklarda olabilir.

•Yorulduğunuzu hissettiğiniz zamanlarda kısa molalar veriniz. Nefes egzersizleriyle rahatlamaya çalışın.

•Bazen 4 yanlışı bulmak bir doğruyu bulmaktan daha kolaydır. Yanlış şıkları eleyerek doğru cevaba ulaşabilirsiniz.

•Çözdüğünüz her testte kaydırma, kodlama veya yanlış cevabı işaretleme gibi klasik hatalar yapmamaya özen gösteriniz.

•Kodlamalar sınav sonrasına bırakılmamalı, her sorudan sonra ya da gruplar halinde cevaplarınızı optik forma işaretleyin.

•Paragraf sorularında ilk önce soru kökünü daha sonra paragrafı okuyunuz. Bu size metinde ne arayacağınızın ipuçlarını verir.

•Uzun paragraftan oluşan soruları uzun soru zordur yargısında bulunarak o soruyu okumadan geçmeyin. Soru kökünün veya soru metninin uzun oluşu sizin için daha fazla ipucu anlamına gelir. Bu nedenle uzun metinli sorular daha kolay çözülebilen sorular olarak algılanmalıdır.

•Her derse ait test içeriği o dersin özelliklerini taşır. Bu nedenle her ders için aynı test çözme mantığını kullanmak hatadır. Her ders için farklı test çözme mantığı geliştirmeniz test tekniğinizin gelişmesine yardım eder.

•Cevap şıklarında cevaba benzeyecek bazen iki bazen üç şık bulunur. Bunlara çeldirici adı verilir. Çeldiriciler ilk bakışta cevap gibi algılanabilir ama ufak bir zihinsel egzersizle doğru cevabı bulmanız mümkündür. Bu tip sorularda cevap genellikle soru metninde saklıdır.

•Zaman kazanacağım diye kodlamayı sona bırakmak sınav sonrası yorgunluk ve dikkat dağılmasının fazlalığı sebebiyle hatalı veya eksik kodlama riskini artırır, kaydırma yapmanıza yol açar. Her yıl %0,5 adayın kaydırma hataları nedeniyle mağdur olduğunu unutmayınız.

•Sınavda zaman kullanımını en fazla zora sokan bildiklerimiz ve bilmediklerimiz değil, biraz bildiğimiz ya da tereddüt ettiğimiz sorulardır. Bu nedenle soru ile inatlaşmak "bu soruyu çözmezsem ölürüm" mantığı bu testin sonunda hüsrana uğrama riskini artırır.

•Hızlı okuma tekniklerini kullanmalı ve sınav öncesi okuma egzersizleri ile okuma hızınızı artırmalısınız.



TESTİN AŞAMALARI

BAKIN tüm teste

AYARLAYIN zamanınızı

YANITLAYIN soruları

KONTROL EDİN Kodlamaları


TESTTE YÜKSEK BAŞARI İÇİN;

Teste başlamadan, görevlinin yönergelerine uyun, Gerekli evraklarınızı hazır bulundurun, kitapçık türünü, diğer doldurulması gereken bilgileri doldurarak teste hazır olun

Paragraf sorularında önce soru kökünü okuyun sonra paragrafı okuyun

Çözemediğiniz sorular için telaşlanmayın. Yapabileceğiniz sorulara geçin

Arka arkaya dört seçeneği işaretlemişseniz birini yanlış yaptığınızdan şüphelenin. Test teknikniğine uygun hazırlanmış sınavlarda 4 'lü zincir kurulmaz. Şayet hata bulamazsanız değiştirmeyin.

Şekilli, uzun paragraf soruları çok kolay olabilir. Bu sorulardan kaçmayın

Anlamak, çözümün yarısıdır. Sayısal soruları işlem yaparak, paragraf sorularını önemli ifadelerin altını çizerek çözmeye çalışın.

Bazı sorularda çeldiriciler olabilir. Sorunun tamamını okumadan cevaplamayın

Soruları kendi fikirleriniz doğrultusunda değil sınav mantığı ve bilgileri doğrultusunda çözün

Bazı soruları yanlış cevapları eleyerek çözebilirsiniz unutmayın.

Eğer zamanınız kalırsa kaydırma yapma ihtimaline karşı soruları numaralarıyla karşılaştırma yapın

ZAMANI KULLANMA

Yanınızda mutlaka saat bulundurun. Sık sık saate bakıp paniklemeyiniz. Ara sıra bakın

Zamanı iyi kullanmak pratik ve aktif olmakla sağlanır. Sorularda gereksiz oyalanmalar yapmayın

Dikkatiniz çok dağılmışsa elinizi şakaklarınıza koyup alnınıza masaj yapın, su için,15 saniye gözlerinizi yumarak dinlenin. Derin nefes alıp vererek beyninize giden oksijeni artırabilirsiniz ve bu sizin performansınızı arttıracaktır.



Test Türü Sınav Sorularının zorluk Düzeyleri

Çok Kolay %10

Kolay %20

Normal %40

Zor %20

Çok Zor %10

Bu tablodan çıkaracağımız sonuç, sınavda her öğrencinin çözebileceği soru vardır. Soruların %70 ini herkes çözecektir. Sizin yerinizi belirleyense %30 luk dilimden yapacağınız sorulardır.

Sınavlarda Zamanı İyi Kullanabilmek İçin ne Yapmalı?

Konular hakkında yeterince bilgiye sahip olmak

Konularla ilgili bolca pratik (test sorusu çözmek) yapmak.

Önce en başarılı olunan dersten başlamak

Önce testteki en kolay soruları çözmek

Turlama tekniğini uygulamak

Turlama Tekniği Nedir?

Sınavda yanıtlanacak tüm testlerde birinci turda, kolayca bulunabilecek soruların öncelikle çözülerek zaman alıcı ve zor soruların ikinci tura bırakılmasına turlama tekniği denir. Turlama tekniğini uygularken mutlaka kodlamadan yararlanın. Bu size büyük zaman kazandıracaktır. Unutmayın bu sınavda bilgi birikimi kadar zamanı iyi kullanmaya da ihtiyacınız var.

SORU ÇÖZERKEN

Öncelikle sorunun okunup anlaşılması daha sonra cevabın düşünülmesi gerekir. Kesinlikle soruyu okurken cevabı düşünmeyin. Her iki durumun bir birinden ayrılması gerekmektedir.

Soruları okurken mutlaka kılavuz olarak kurşun kalem kullanın ve önemli ipuçlarının altını çiziniz.

Soruları okurken hızınızı kesecek olan dudak kıpırdatarak okumaktan uzak durun. Çünkü bu durum hızınızı kesecektir. Ve her okuduğunuz kelimenin altını çizmeyin. Yapmanız gereken gözle okuma alışkanlığı kazanmanız ve okuma hızınızı arttırmanızdır.

Soru hakkında fazla bilgiye sahip değilseniz şıklardan yararlanın. Şıkları tek tek değerlendirerek elemeye çalışın. İçlerinden doğru cevabı kestirmeye çalışın. Eğer çok çelişkide kalıyorsanız boş bırakmanız daha iyidir. Çünkü her yanlış cevap hem kendini hem de doğru cevaplarınızı götürmektedir. Bu da netlerinizin düşmesine neden olmaktadır. Unutmayın ki her soru, her net önemlidir. Bir net sizi en az 2 000 kişinin üstüne de çıkarabilir altına da düşürebilir.

Soru içinde geçen ipuçlarından yararlanmayı bilin. Bunlar; altı çizili, koyu puntoyla yazılmış, "tırnak içinde," değildir, olamaz, her zaman, hiç bir zaman, bütün, zaman zaman, yoktur, vardır, birbirinden farklı, birbirine benzer, eşdeğer, birden fazla, ayrı ayrı, iç içe, yan yana, ikisi bir arada, ana düşünce, yan düşünce, benzer düşünce, asla, genellikle, çoğu, vb. ipuçlarıdır.

TESTLERDE BAŞARISIZLIK NEDENLERİ

Okulu asmak, çalışmamak, dersi dinlememe

Ödevleri bilinçli yapmama, titiz olmama

Okuma metinlerini okumama, çalışma yerine oyalanmak, uyumak, yanlış malzemelerle çalışmak, Tekrar etmemek,

Zamanı iyi kullanamamak, aşırı güven, başkalarını suçlayıcı tavırlar taşımak, yanıtları kontrol etmemek, çok fazla yanıtı boş bırakmak, aşırı kaygılanmak, öğretmeni-dersi sevmemek, çok fazla yanıt değiştirmek, düzensiz çalışma, ezbere çalışmak

TESTTE BAŞARI İÇİN

Çalışmalarınızı yakından takip edin

Etkin çalışma becerileri kazanın(etkin dinleme, etkin okuma gibi

Testi sevin iyi bir öğrenme süreci olduğunu kabul edin

Olumlu ve düzenli olun

TESTTE Kİ KAYGIDAN KURTULMA YOLLARI

Testler, sizlerin zekânızı ölçmez, bilgi ve becerilerinizi ölçer, bilgilerinizin tamamını ve kişiliğinizi teste yansıtamazsınız, başarısızlık durumunda hayatınızın tamamının başarısızlığı olarak görmeyin

Teste girerken biraz heyecan duyarsanız bu sizi başarıya götürür. Ancak heyecanı abartmayın

TEST KAYGISINI YENMENİN YOLLARI

Olumsuz düşünceler varsa hemen olumlu iç konuşmalar yapın, Kendinizle sürekli olumlu iletişim kurun yani pozitif insan olmaya çalışın.

Hayatta kazanmak için stratejiler belirleyip uygulayın. Ne yapacağını bilen kişi kendisine güvenir ve kaygılarını olması gereken düzeyde kullanır.

Nefes egzersizleri yapın.

Unutmayın ki, Edison da ampülü 1000.ci denemesinde buldu. Ya 999.cu denemesinde vazgeçseydi. Ne olurdu?

İdem Kucur Tonoz
Psik.Danışman&Aile ve Çift Terapisti
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Test Teknikleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.İdem TONOZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.İdem TONOZ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İdem TONOZ Fotoğraf
Psk.Dnş.İdem TONOZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.İdem TONOZ'un Yazıları
► Test Çözme Teknikleri Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU
► Test Çözme Teknikleri Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ
► Projektif Test Uygulaması: Vaka Sunumları PDF Psk.Dnş.Fatma ÇETİN
► Manüplasyon Teknikleri Psk.Tuğba DEMİRÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Test Teknikleri' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuk İstismarı Nisan 2015
► Renkler ve Şirketler Nisan 2015
◊ Fotokopi Günler! Ocak 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:43
Top