2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Seçelim Derken...
MAKALE #14487 © Yazan Başak KARATEKE | Yayın Nisan 2015 | 3,070 Okuyucu
OKUL SEÇELİM DERKEN…
Birçok aile bu günlerde önümüzdeki eğitim ve öğretim yılı için çocuğunu göndereceği okulu araştırmakla uğraşıyor. Anasınıfına başlayacak çocuğu olan veliler çocuklarının birinci sınıfa da devam edebileceği bir okul araştırırken, birinci sınıfa başlayacak çocukların velileri ise çocuğunu çeşitli okulların değerlendirmelerine götürüyor. Bir de ortaokula başlayacak çocuklarını, daha farklı şartlarda eğitim görmesi için bursluluk sınavlarına hazırlayan ailelerimiz var.
Çocuklar için iyi okul kavramı, eğitimin her basamağında, çocuğumuzun kendini ait hissedebileceği, güvende olabileceği ve eğitsel ihtiyaçlarının karşılanabileceği bir okuldur. Okul seçerken çocuğumuzun yetişmesine yön verecek ve katkı sağlayacak bir programı araştırmak önemlidir. Odağında sadece başarı olan, çocukları hırsla yoğuran, çocuklara okul dışında aşırı sorumluluk yükleyen bir sistemin çocuğumuza vereceği zararlar gözden kaçırılmamalıdır. Uygun fiziksel ve eğitsel fırsatların olması, işleyen bir rehberlik sisteminin varlığı velilerin öncelikleri arasında yer almalıdır.
Geçmişte okul yaşı gelen her çocuk, ilkokula kaydolur ve okul hayatı böylelikle başlamış olurdu. Günümüzde ise okul olgunluğu kavramı üzerinden karar verilmektedir. Aileler ve bazı okullar çocukların okula hazır oluş durumunun uzmanlarca uygulanan Okul Olgunluğu Ölçekleri ile incelenmesini istemektedirler. Bu yaklaşım, doğru okulu aramak kadar önemli olmaktadır. Okul olgunluğuna sahip olmayan bir çocuk, her ne kadar olumlu özelliklere sahip bir okula başlamış olursa olsun birçok sorunla karşılaşabilmektedirler. Okul olgunluğunu incelenerek, çocuğun hazır olmadığı alanların tespit edilmesi halinde, uzmanlarca planlanacak bir destek eğitim ile yaşanacak birçok sorun bertaraf edilebilmektedir.
Bursluluk sınavlarına hazırlanan çocukların normalin dışında bir tempo ile adeta üniversite sınavına hazırlanır gibi bir yoğunlukla çalıştırılması çocukları zihnen ve ruhen yormaktadır. Çocuklar bu şekilde hazırlandıkları sınavlarda performans kaygısı yaşayabilecekleri gibi çalışmayı reddederek var olan akademik başarılarını da tehlikeye atabilmektedirler.
Ailelerin en çok zorlandığı seçimlerden biri de okulun eve yakınlığı konusudur. Bu konuda özellikle küçük yaştaki çocukların yorucu servis yolculukları yapması önerilmemektedir. Uzun bir servis yolculuğundan sonra okula ulaşan çocuk, daha derslere girmeden yorulmuş olur. Bu durum tabi ki onun zihinsel performansını olumsuz etkiler. Bu sebeple özellikle ilkokul döneminde mecbur kalınmadıkça çok uzaklardaki okulların tercih edilmemesi uygun olacaktır. Ancak çocukların yaşları büyüdükçe uzaktaki bir okula gitmekle daha kolay baş edebilmektedirler.
Günümüzde çocuklar okullarında uzun saatler geçirmektedir. Anne ve babaların yoğun çalışma tempoları, onları çocuklarını tam gün eğitim veren bir okula vermeye zorlamaktadır. Bunun yanında okul eğitiminden yeterli düzeyde faydalanmadığı düşünülen çocuklar hafta içi akşam veya hafta sonu dershane, özel ders gibi ek çalışmalara yönlendirilmektedirler. Yaşam şartlarımız elbette çocuklarımıza sunacağımız olanakları etkilemektedir. Ancak özellikle ilkokul çağındaki çocukların eğer şartlar müsaitse okulda daha makul süreler geçirmesi, dinlenmek, oyun oynamak gibi çocukluk çağı gereksinimlerine zaman ayırabilecekleri bir düzenin oluşmasına imkan veren okulların tercih edilmesi önerilmektedir.
Okul araştırması yapan velilerin gittikleri bütün okullara çocukları ile gitmeleri, çocukların kafasını karıştırabilir. Bunun yerine veliler, gezdikleri okullar arasında seçme ihtimalleri olan birkaç okulu belirleyip, ondan sonra çocuklarına aday okulları gösterebilirler. Böylelikle çocukların daha az ve olması muhtemel şıkları görerek fikirlerini ifade etmelerini sağlamış olurlar.
Kısacası, okul seçelim derken çocukların hayatını daha da zorlaştırmamaya özen göstermemiz gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki, ortalama on iki yıl sürecek bu serüvenin gidişatını biz velilerin yaptıkları seçimler belirleyecektir.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Seçelim Derken..." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Başak KARATEKE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Başak KARATEKE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Başak KARATEKE
Ankara
Psikolog / Psk.Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Başak KARATEKE'nin Makaleleri
► Çocuklarda Okul Korkusu-Okul Reddi Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Okul Seçelim Derken...' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:55
Top