2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Ne Yaparsak Yapalım Mutlu Olmuyor!
MAKALE #14497 © Yazan Uzm.Psk.Yasemin EYİGÜN | Yayın Nisan 2015 | 16,370 Okuyucu
Günümüz anne-babalarını 20 yıl önceki ebeveynlerle, kendi ebeveynleriyle kıyaslarsak arada tarif edemeyeceğimiz kadar büyük farklar görürüz. Eğitim seviyesinin yükselmesi, medya, internet ve basılı yayınlar aracılığıyla çeşitli uzmanlara ulaşmanın kolaylığı gibi faktörler ebeveynlik tutumlarında bilinçlenmeye, çocukların dünyasını, duygularını, ihtiyaçlarını daha iyi anlamaya yardımcı olurken neler oluyor da çocuklar daha mutsuz daha doyumsuz olarak tanımlanıyor?

Anne-babaların doğallığını yitirmesi, çocuklarını birer proje olarak görüp en iyiyi başarma arzusu ve çocukların tüm isteklerinin yerine getirilmesi bu soruya verilebilecek cevaplardan bazıları. Çocukların her isteğinin yerine getirilmesi, anne-babalar tarafından onları mutlu etmek, kendilerinin sahip olamadığı imkânları onlara sağlamak yani iyi ebeveynlik olarak algılanmakta. Konuya çocuklar açısından baktığımızda ise bu durumun derin bir boşluk, güçsüzlük, güvensizlik oluşturduğunu görmekteyiz. Ufak tefek hayal kırıklıkları insanı olgunlaştırır fakat çocuklar için bu durumu yaşadıkları ortam önemlidir. Aile içerisinde yaşadıkları minik hayal kırıklıkları onlar için yumuşak bir geçiş, üstesinden rahat gelinebilecek şeylerdir. Evde hayal kırıklığı yaşamayan, hayır cevabını duymayan bir çocuk ise hayal kırıklıklarını sosyal ortamlarda, arkadaş çevresinde yaşamaya başlar ve bunlarla baş edebilme konusunda çok daha zorlanır. Örneğin arkadaşları arasında oynarken sürekli kendi istediği olsun diye ağlayan, kurallara uymak istemeyen bir çocuk, arkadaşları tarafından kabul görmeyecek, ya içine kapanıp o ortamdan uzaklaşmayı ya da saldırganlaşarak öfkesini dışa yansıtmayı tercih edecektir. Her iki durumda da çocuğun sağlıklı arkadaşlık ilişkileri geliştirmesi zorlaşacaktır. Sırf bu yüzden okula gitmek istemeyen çocuk sayısı hiç de az değildir. Her şeyi yönetme arzusu, hep birinci olma isteği evde fazlasıyla beslendiği, desteklendiği için özellikle çocuklar okula başladıklarında bu sorunlar daha çok su yüzüne çıkar. Arkadaşlık ilişkileri konusunda zorlanan çocuklar, okulun kurallarına uyma konusunda da zorluk çekerler, çünkü sınırlama, otorite kavramları daha önceki dönemde aile ortamında, yaşlarına uygun olacak şekilde hayatlarına sokulmalıdır.

Kurallar ve sınırlar çocuğu sıkmak, ona baskı yapmak için değil, ona güvenli bir ortam sağlamak için oluşturulmalıdır. Çocuklar her ne kadar kurallara uyum sağlamakta zorlansalar da aslında kuralları severler, çünkü belirli sınırlar içerisine alındıklarında kendilerini güvende hissederler. Yaşları itibariyle kendilerine nerden zarar gelebilir, hangi tutum onlar için daha iyi olacak, bunları bilme konusunda yetersizler, sadece dürtülerine göre onlara heyecan, haz veren şeyleri yapmak, elde etmek isterler. Bu yüzden, ebeveynler olarak çocukların gerçek ihtiyaçlarını anlayıp, onları korurken ve özgürlüklerini sağlarken belirli sınırlar oluşturulmalı ve çocukların yaşına göre, anlayabileceği kurallar belirlenmelidir.

Her istediğini elde edebilen, ihtiyacına göre değil de sadece çocuğun isteğine göre alış-veriş yapan ailelerde yetişen çocuklar, mutlu olmayı bir maddeye, yeni alınacak bir nesneye bağlarlar. İlk başta çok heyecanlanır, almak istediği şeyi elde ettiğinde ise bu heyecan kısa bir süre sonra kaybolur ve çocuk yeni bir heyecan peşine düşer. Elde ettiği şeylerden mutlu olamadığını fark ettiğinde ise içerisinde derin bir boşluk oluşur ve bunu nasıl dolduracağını bilemez. Oysaki o boşluk, hayaller, ümitler, manevi değerler, manevi ödüller, başarılar, arkadaşlık ilişkileri gibi birçok ihtiyacın sonucunda ortaya çıkan bir boşluktur. Aileler ise çaresizlik içerisinde “şimdi ne yapsak, mutlu olması için ne alsak” düşüncesinde olabilir. Özet olarak şunu söylemek gerekirse çocukların ihtiyacı olan şey, sevildikleri, duygularının dinlendiği, anlaşıldığı, kendilerini ifade edebildikleri, korundukları, güvende hissettikleri yani fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlarının karşılandığı sıcak bir aile ortamıdır; ihtiyacından fazla alınan oyuncaklar, ayakkabılar, kıyafetler ve sadece arkadaşı da sahip olduğu için alınan eşyalar değildir.

Uzm. Klinik Psk. Yasemin Eyigün Kantürk
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğum Ne Yaparsak Yapalım Mutlu Olmuyor!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Yasemin EYİGÜN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Yasemin EYİGÜN'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yasemin EYİGÜN Fotoğraf
Uzm.Psk.Yasemin EYİGÜN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi86 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Yasemin EYİGÜN'ün Makaleleri
► Düşüncelerimizle Ne Yapalım? Bir Mesafe Meselesi ÇOK OKUNUYOR Psk.Meltem ŞAHİNER
► Nasıl Mutlu Olunur? Mutlu Olmak İçin Gerekenler ÇOK OKUNUYOR Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Mutlu Aile Olmak-Mutlu Evlilikler Psk.Serap DUYGULU
► Mutlu İlişki & Mutlu Aile Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Ben (İm) mi Çocuğum Psk.Eyüp AKIN
► Çocuğum ve Ben Ayhan IŞIK
► Çocuğum Yemiyor Psk.Esra TAŞDEMİR SEYİTOĞLU
► Çocuğum Hiperaktif (Mi?) Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Boşanıyorum Ama Çocuğum Psk.Elif GÜNERİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Ne Yaparsak Yapalım Mutlu Olmuyor!' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hayata Pozitif Bakış Mart 2015
► Çocuk İstismarı Mart 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:03
Top