2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anlaşamayan Anne-Baba ile Arada Kalan Çocuklar
MAKALE #14522 © Yazan Uzm.Psk.Cevher SÖNMEZ | Yayın Nisan 2015 | 9,886 Okuyucu
“Çocuk gördükleri ve duydukları ile gelişir; ilk örnekleri anne ve baba’dır. Birbirini seven anne-baba çocuğuna huzurdur,birbiri ile çatışan anne-baba ise çocuğun gelişimine yan etkidir ”

Çocuklar yontulmamış birer elmastır. Onların arzu ettiğimiz düzeyde güçlü şahsiyete ve karaktere sahip olabilmeleri üzerine yontulması, büyük emek ve ustalık isteyen bir iştir. Duygusal, zihinsel, davranışsal ve yetenekler babında gelişimini sağlayan değerlerinin doğru yontulması Anne ve Baba’nın önce birbiriyle daha sonra ise onların çocukları ile olan ilişkilerine bağlıdır.

Çoğu zaman birbiri ile anlaşamayan çiftlerin; çocuklarının ruh durumu, duygu, düşünce ve davranışlarında olumsuz yönde etki gösterdiğini bildirmek isterim. Farkında olsalar da çoğu kez özellikle çocukların gözleri önünde olumsuz tutum ve davranışları sergilemekten geri kalmayanlara seslenmek istiyorum:

Değerli Anne ve Babalar, Aile makamının temel düzenini sağlamak, onu kollamak sizin göreviniz.Bu görevi üstlenip, evdeki hâkimiyeti saygı, sevgi ve anlayış üzerine inşa etmeniz, evlatlarınıza örnek çift olmanız, fedakârlıktan ödün vermeyerek hareket etmek sizin birinci vazifeniz olmalı.Anne ve Baba olmanın görev ve sorumluluklarını bilmek, güçlü bir aile olmanın ilk adımıdır. Çocukların her istediği şeylere karşılık annenin “evet, tamam” diye onaylayıcı tutumuna karşılık babanın “hayır, olmaz ”gibi reddedici duruşu çocuklarda yan tutmaya sebeptir. Çocuk sadece kendi çıkarlarına uyacak kişilere daha bir sempati duymaya başlar ve anne ile babayı istediği gibi kullanmayı amaç edindiğini unutmamak gerek.Çocukların gelişim ve değişim çağında model aldığı kişiler sizlersiniz. Onların sizi gözlemleyerek belirli alışkanlıkları ve davranış kalıpları edindiğini biliyoruz. Bu nedenle her eylemin kökünde “acaba benim çocuk hangi ölçüde etkilenir?”, “yapılanların ya da söylenenlerin onun gelişimsel süreçlerine, özgüvenine, kendisini gerçekleştirmesine ne derece etkisi vardır?” gibi sorulara yer vermek gerek... Yaptığımız görüşmelerde ebeveynler, çoğu kez çocuklarının kendilerini anlamadığını ve hata üstüne hata yaptığını, davranışlarında anormal değişikliklerin meydana geldiğini bizlere anlatıp durmayı yeğlemiştir. Fakat bunlar arasında bazıları bunları şikayet şeklinde bildirirken bir an olsun çocuklarını yeterince anlayıp anlamadığını, onların hatalara meyilli oluşlarında bir çift olarak pay sahibi olup olmadıklarını veya kendi tutum ve davranışlarının çocuğun davranışını belirlemede ne tür bir etkiye sahip olduğunu, onlara ne şekilde yansıyabileceği konusunda sorgulayıcı olmamışlar. Belki de yakındıkları bu konular yerine kendileri ve çocuklarına olan yaklaşım tarzlarında olumlu yönde değişikliğe gidilmesi onların bu durumu aşmalarında etkin rol oynayacaktır.

Ebeveynlere Öneri:
1-Sürekli büyüme ve değişme içerisinde olan çocuğunuzun sizden ayrı bir kişilik geliştirdiğini unutmayın. Onu onun duygu ve davranışları ile anlamaya ve kavramaya çalışınız.

2-Çocuklar deneme-yanılma metodu ile hayata dair bir çok şeyi öğrenir.Arkadaş belirlemede,oyunda, daha bir çok konuda sınırlayıcı ve onlar yerine karar vermek yerine bırakın biraz onlar kendi kararları ile belirleyici olsun ve davranışlarının sonuçlarını görerek hayatı öğrensin. Yoksa başka türlü büyüdüğünü ve sorumluluk hissini taşıması gerektiğini anlayamaz.

3-Karar ortaklığı ile yaklaşmayı becerin. Ev içerisinde Annenin "evet" dediği bir şeye Baba "hayır" kararı ile yaklaştı mı çocuk yan tutar ve anne ile baba arasında düzensizliğe sebep olabilir.

4-Çocuğu geçmişinizle ya da bir başka birey ile kıyaslamayın. Onu onun yaş düzeyine ve yaşadığı dönemle anlamaya çalışın. Aksi takdirde size karşı geliştirdiği olumsuz bastırılmış ya da yansıtılmış reaksiyonlar onun gelişimini olumsuz yönde etkileyecek ve hata yapma payını yükseltecektir.

5-Çocuğunuza olumlu alışkanlıklar kazandırmak, onu terbiye etmek üzere geliştirdiğiniz stratejilerinizin içine şiddetle bağırıp çağırmayı, bak seni babana şikayet ederim tarzında tehditler çocuğunuzun gelişim süresince sizlere ve çevresine karşı saldırgan tutumlu bir kişilik kazanmasına sebebiyet verebilir.

6-Çocuğunuza kesin ve kararlı davranmaktan çekinmeyin.Yoldan saptığını görünce şiddetten uzak bir şekilde sınırlayın. Koyduğunuz kurallar ve yasakların hepsini begenmese de hiç kısıtlamayınca da bu kez ne yapacağını bilmeyen bocalayan ve hata üstüne hata yapan bir kişilik geliştirebilir. O yüzden onu onun ayarında ve yetenekleri babında kontrollü bir şekilde davranmasına olanak tanıyınız.

7-Size göre hata olduğunu düşündüğünüz bir eylemini görür görmez hemen cezalandırma yoluna gitmeyiniz. Onu öncelikli olarak dinlemeyi deneyiniz. Bilinçli olarak yapmamış olduğu bir eylemden dolayı kendisini cezalandırmanız onu geliştirmez ve değiştirmez. Bu tutum onun aynı hatayı yapma payını da yükseltir.

8-Onu dinlediğinizi ve ona yeterince zaman ayırdığınızı bildiği an onun en yaratıcı ve kendisini en çok mutlu hissettiği andır. O nedenle mutlaka ona ayıracak bir zamanınız olsun ve zaman ayırırken de onu onun düşünce boyutunda değerlendirip destek olunuz.

9-Çocuğunuza öfkelendiğiniz an onu birilerinin önünde azarlamayın, rencide etmeyin, aksak yönlerini üstüne basa basa yadırgamayın ve vurgulamayınız. Aksi halde ondan yaşına bağlı üstün bir başarı ve performans beklemeyiniz.

10-Ondan örnek bir evlat olmasını beklediğiniz gibi onun da sizden örnek bir Anne Baba olmanızı istediğini unutmayınız.

11-Kendisine birşeyleri ifade ederken ya da söylerken lütfen kısık ses tonunda ve anlamlı bir konuşma yapınız; aksi halde yüksek ses tonunda söylenen sözleri pek duymaz ve akılda tutmaz çocuklar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anlaşamayan Anne-Baba ile Arada Kalan Çocuklar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Cevher SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Cevher SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cevher SÖNMEZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Cevher SÖNMEZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi19 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Cevher SÖNMEZ'in Makaleleri
► Zor Mizaçlı Çocuklar ve Anne Baba Eğitimi Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Anlaşamayan Anne-Baba ile Arada Kalan Çocuklar' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beynimi Tanıyorum Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:24
Top