2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mide Küçültme Ameliyatı
MAKALE #14553 © Yazan Doç.Dr.İbrahim SAKÇAK | Yayın Nisan 2015 | 3,873 Okuyucu
Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide);
Günümüzde obezite’nin cerrahi tedavisinde en sık yapılan ameliyatlardandır. Bu ameliyatta midenin yaklaşık 3/4’lük kısmı çıkarılarak mide adeta uzunlamasına tüp şekline getirilmektedir. Küçülen mide hacmi nedeniyle erken doyma olmakta ve kilo kaybına neden olmaktadır. Bu ameliyat ile midenin çoğunlukla fundus kısmından salgılanan Ghrelin (iştah hormonu) salgılanmasıda büyük oranda azalmaktadır. Ameliyat sonrası hormonal olarak iştahı azalan kişiler daha az yeme ihtiyacı hissetmektedirler.

Tüp Mide Ameliyatı ile İlgili Sık Karşılaşılan Sorular

Tüp Mide Ameliyatı Midenin Ne Kadarı Çıkarılmaktadır?
Sleeve gastrektomi yada türkçe yaygın kullanılan adıyla ‘’Tüp Mide Ameliyatı’’ midenin uzunlamasına ¾’ünün çıkarıldığı bir ameliyattır. Bu ameliyatta çıkarılan mide 800 ml ile 2 litre arasında değişen hacimdedir. Diğer bir deyişle çıkarılan midenin hacmi 4 ile 10 su bardağı dolusu kadardır. Buna karşın kalan midenin hacmi ise 80-120 ml arasındadır. Bu miktar yaklaşık olatak bir su bardağının yarısı kadar hacimi ifade eder.
Tüp Mide Ameliyatında, 2 mekanizma ile kilo kaybı olmaktadır: Mide hacminin küçültülmesi ile mekanik bir kısıtlanma ve mide hareketlerinin azaltılmasına bağlı kilo kaybı, Ghrelin olarak bilinen bir maddeyi üreten mide dokusu çıkarıldığından hormonsal bir değişiklik meydana gelmesi sonucu kilo kaybı olur. Ghrelin midenin fundus denilen üst parçasındaki oksintik hücrelerce üretilen 28 amino-asitlik bir peptit proteindir. Beyindeki hipotalamus ya da pituiter bölgedeki reseptörlerinin aktivasyonu ile düzenlenen kuvvetli bir oreksijenik (iştah arttırıcı) bir peptittir .Mide fundusunun her bir gramında, oniki parmak bağırsağına göre 10-20 kat daha fazla ghrelin bulunmaktadır. Bir başka deyişle tüm vücutta salgılanan Ghrelin hormonunun % 80’i midenin Tip Mide Ameliyatı ile çıkarılan Fundus dediğimiz kısmından salgılanmaktadır. Tüp Mide Ameliyatında Ghrelin üretilen midenin fundus bölgesi çıkarıldığından iştah da azalmış olur ve kilo kaybı meydana gelir.

Tüp Mide Ameliyatının Diğer Obezite Ameliyatlarından Farkı Nelerdir?

1-Laparoskopik (Kapalı) olarak yapılabilir, böylelikle yara iyleşmesi daha hızlı olmakta, ağrı daha az olmakta, hastanede kalış süresi kısalmaktadır.
2-Midenin kapasitesi küçültülür fakat fonksiyonları değiştirilmediğinden birçok besin gurubunun az olarak tüketilmesine olanak sağlar.
3-Ghrelin (açlık hormonu) üretilen midenin fundus bölgesi çıkarıldığından iştah da azalmış olur ve kilo kaybı meydana gelir.
4-Pilor denilen ve gıdaların mideden yavaş ilerlemesini sağlayan ve böylece sindirimi kolaylaştıran kapak mekanizması korunduğu için dumping sendromu önlenir. Bu sendrom özellikle Mide By pass ameliyatında olabilmektedir. Besinler mideyi daha geç terk ettiği için daha uzun süre tokluk hissi yaşanır.
5-Bağırsak by pass’ından kaçınılarak; bağırsak tıkanıklığı, marjinal ülser, anemi, osteoporoz (kemik erimesi) , protein ve vitamin eksikliği riski ortadan kaldırılır
3-.İkili ameliyatlar için uygun çok yüksek VKİ ne sahip hastalarda (VKİ> 50 kg/m2) ilk aşama ameliyat için çok etkili sonuçlar verir.
4-Crohn hastalığı gibi kronik barsak hastalığı olanlarda bağırsak bypassı yüksek risk taşımaktadır. Böyle hastalarda Tüp mide ameliyatı rahatlıkla yapılabilir.
5-Tüp mide ameliyatı geri dönüşümü kısman olabilen bir ameliyattı. Bu ameliyattan 8-10 yıl sonar azda olsa tekrar kilo alımı olabilir. Bu durumda ikinci bir ameliyat ile bypassa ve doudenal switche+ Biliopankretaik diversiyon ameliyatına çevrilebilir ve kisi tekrar kilo verir.
Tüp mide ameliyatının dezavantajları nelerdir?

1-Tüp Mide ameliyatı ile beklenen kilo kaybı çoğunlıkla sağlanabilmektedir. Ancak özellikle ‘’Sweet Eater’’ denilen ve tatlı gıdalara düşkünlüğü olan kişilerde ideal kiloya ulaşılamayabilir. Bu durumda ya bir diyetisyen kontrolünde beslenme alışkanlığı değiştirilmeli veya by mide by passı yada duodenal switche gibi diversiyon ameliyatları uygulanabilmektedir. Böylece tekrar kilo kaybı sağlanır.
2-Tüp Mide Ameliyatı ile Şeker hastalığı % 40-60 oranında Hipertansiyon % 60-70 oranındadüzelmekte ve kişinin ilaç kullanmasına gerek kalmamaktadır. Ancak, bu tür kronik hastalıklarda Mide By Pası denile, Roux-en-Y ameliyatı yada başka bir versiyonu olan Mini Gastrik By Pass çok daha etkili olarak % 90 ilaçlara ihtiyaç kalmamaktadır.

Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) ameliyatı sonrası kilo kaybı nasıl seyretmektedir?
Bu ameliyat sonrası kişiden kişiye ufak farklılıklar olmakla birlikte ilk ay 15 Kg kadar kilo kaybı olmaktadır. Takip eden 2. ayda 10 Kg kayıp, 3. Ay 5-6 Kg ve sonraki aylarda ise ayda 4-5 Kg kilo kaybı olmaktadır. Zaten çok hızlı kilo kaybı olması istenmez. Çok hızlı kilo kaybı ciltte özellikle 150 Kg’ın üzerindeki kişilerde kısmen sarkmalara neden olabilmektedir. Ayrıca hızlı kilo kaybı vücudun vitamin ve mineral dengesinide olumsuz etkileyebilmektedir. Amaç 2 yılda ideal kiloya ulaşmak 6 ayda ideal kilonun % 70-80’ine ulaşmak olmalıdır.
Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) ameliyatı sonrası beslenme nasıl olmalıdır?
Ameliyat sonrası ilk gün renkli bir sıvı içirilerek ‘’leakage’’ yani kaçak testi yapılmaktadır. Kaçak ihtimali çok düşükte olsa bu test ile emin olduktan sonra öncelikle yudum yudum su ve takiben meyve suyu, tanesiz hoşaf, komposto ve meyve çayları başlanmaktadır. 2. Gün yine tanesiz çorba, 3. Gün ayran ve yoğurt başlanmaktadır. Kişinin uyumuna göre bu beslanme rejimine hergün ilave gıdalar eklenmektedir. Bir hafta olunca haşlanmış sebze ve meyveler alınabilmektedir. .İkinci hafta rafadan yumurta, 3. Hafta balık, 4. Hafta ise kıymalı yemekler yanilebilmektedir. Ameliyattan sonra 6 hafta geçtiğinde ise çikolata hariç her türlü gıda serbest edilmektedir.
Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) ameliyatından sonra burundan sonda takılıyormu?
Tüp mide ameliyatında buruna sonda takılmamaktadır. Biz bunun hasta konforunu bozmakta olduğunu ve fayda da sağlamadığını düşünüyoruz. Ancak, bu durum obezite hekiminin tercihine ve tıbbi yaklaşımına bağlıdır.
Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) ameliyatı sonrası vitamin ilaçları almak gerekirmi?
Tüp mide ameliyatı sonrası mide barsak sistemi hemen hemen eskisine yakın fonksiyon gördüğü için bu vitamin ve minerallerin eksikliği sıklıkla karşılaşılmaz. Ancak düşük olasılıkta olsa eksiklik gelişmesinin önüne geçmek için günde bir tane vitamin ve mineral içeren tablet alınması önermekteyim.
Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) ameliyatı sonrası kilo verip, tekrar almaya başlanırsa ne yapmak gerekir?
Tüp mide ameliyatı uzun dönem etkili kilo kaybı sağlamakla birlikte nadirende olsa yıllar sonra kilo vermenin durması, hatta bir miktar tekrar kilo alma olabilir. Bu durumda tüp mide nedeniyle küçültülen mide hacminin tekrar büyümeye başlamış olabilir. Skopi cihazı ya da Tomografi cihazıyla ağızda ilaç verilerek elde edilen görüntüler eşliğinde midenin büyüyüp büyümediği anlaşılmaya çalışılır. Eğer Mide büyümüş ise Gastrik By Pass (Mide Bay Pas’ı) veya Mini Gastrik By Pass ameliyatı yapılarak kilo alımının önüne geçilir.

Tüp Mide Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Her cerrahi işlemde olduğu gibi Tüp Mide ameliyatlarında da potansiyel riskler ve potansiyel komplikasyonlar vardır. Obezite ameliyatları uzun yıllardır bu konuda deneyimli ve bilgi birikimi olan ozezite cerrahı tarafından yapılması riskleri ve sonradan yaşanacak sorunları azaltmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mide Küçültme Ameliyatı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.İbrahim SAKÇAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.İbrahim SAKÇAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İbrahim SAKÇAK Fotoğraf
Doç.Dr.İbrahim SAKÇAK
Ankara
Doktor "Genel Cerrahi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.İbrahim SAKÇAK'ın Makaleleri
► Mide Küçültme Ameliyatı Dr.Tufan ERGENÇ
► Meme Küçültme Ameliyatı Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ
► Meme Küçültme Ameliyatı Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Meme Küçültme Ameliyatı Op.Dr.Hakan GENCE
► Meme Küçültme Ameliyatı Dr.Arda KATIRCIOĞLU
► Göğüs Küçültme Ameliyatı Dr.Güner UYSAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Mide Küçültme Ameliyatı' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kıl Dönmesi Nisan 2015
► Hemoroid Nisan 2015
► Obezite Tedavisi Nisan 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:40
Top