2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Şeker Hastalığı Ameliyatı
MAKALE #14555 © Yazan Doç.Dr.İbrahim SAKÇAK | Yayın Nisan 2015 | 7,676 Okuyucu
Şeker yani diyabet hastalığı ameliyatı nedir? Kimlere yapılır?
Dünyadaki yaklaşık 30 yıldır obezite nedeniyle çeşitli ameliyatlar yapılmaktadır. Bu ameliyatlardan en yaygın olarak yapılanlardan bir tanesi tüp mide veya sleeve gastrektomi denen mide hacmini kısıtlayan ameliyat, diğerleri ise hem hacmi kısıtlayan hem de emilimi bozan gastrik by-pass ameliyatlarıdır.
Bu ameliyatları olan ve obeziteden kurtulan insanlarda bir müddet sonra obezite ile birlikte başta Şeker hastalığı olmak üzere hipertansiyon, dislipemi ( trigliserit ve kolesterol yüksekliği), karaciğer yağlanması, uyku apnesi gibi pek çok hastalığın düzeldiği fark edilmiştir.
Bir müddet sonra bunların sadece obezitenin düzelmesine bağlı olamayacağı başka etkenlerinde bu etkiden sorumlu olabileceği düşünülmüş ve bu konuda yapılan araştırmalar barsaklara yapılan bu yer değiştirmenin barsaklarda bir takım metabolik etkilere yol açtığını göstermiştir.
Başta diabetin düzelmesi olmak üzere
Bu etkilerle ilgili bir çok teori ortaya atılmış ve bunlarla ilgili çalışmalar yapılmış olup sonuç olarak en çok kabul gören temel teorilerden:
1.si Bu yer değiştirme ile barsağın son kısmı olan ileumdaki L hücrelerinden salgılanan GLP-1 denen bir hormonun kendisine gelen yiyecek miktarının artması ile salgılanan miktarının artması ve artan bu hormonun aşağıdaki etkileri yapması
GLP-1 hormonu:
Pankreasda beta hücre sayısını çoğaltır.( Beta hücreleri pankreastan insülin salgılayan hücreleridir. )
Beta hücre aktivitesini arttırır.
İnsülin üretimini arttırır.
Erken insülin cevabını güçlendirir.
Karaciğer, kaslar ve yağ dokusunda insülin direncini ortadan kaldırır. Şeker hastalığında en büyük sorun insülin direncidir. (Hastanın kan şekerini düşürmek için normal miktarlarda salınan insülin eğer direnç varsa kan şekerini düşürmek için normalden çok daha fazla salgılanır Obez hastalarda da insülin direnci insülinin fazla salgılanmasına ve hastanın iştahının artmasına ve daha çok yemesine neden olur.)
2.si Bu ameliyatla değişen safra asitlerinin hücre içindeki FXr denen reseptörlere bağlanarak seker hastalığının remisyonunda etkili olması
3.sü obestatin ve nesfatatin-1 isimli biri istahdan biride doyma duygusundan sorumlu 2 hormonun salınım kinetiğini değistirmesi
Aslinda aciklanabilecek daha cok teori var ama bundan sonrasi daha cok akademik ayrintilar oldugundan girmiyorum...
Sonuc itibari ile obezite ameliyatlari ozellikle emilim bozucu by-pass ameliyatlari seker hastaligi, Hipertansiyon, karaciger yaglanmasi, dislipemi, ve uyku apnesi gibi pekcok problemi tedavi edebilmektedir.
Bu konuda hergün 10 larca bilimsel çalışma yayınlanmaktadır. Son zamanlarda Amerikan ulusal sağlık enstitüsü bu konudaki tedavi klavuzlarını değistirmekte ve cerrahiyi seker hastalığının son aşamasında ( noropati son asamada el kol kesilmesine, nefropati son asamada dialize, karaciğer yağlanması son asamada siroza, retinopati son asamada körlüğe, mikro ve makrovasküler hasarlar son asamada bir cok organda geri donulmez hasarlara yol acar )
degilde işler medikal tedavi diet ve egzersiz tedavisi hastanın sekerini kontrol edemediği zaman düsünülebilecek tedavi alternatifleri arasında cerrahinin de yeri olmalıdır.
Bu konuda yapılan bir kac cesit cerrahi tedavi vardır ve hepsinin kendine ozgu avantaj ve dezavantajlari vardir.Biz bu noktada size tüm bu avantaj ve dezavantajları anlatmakla sorumluyuz tüm bunları deüerlendirip kararı vermek size kalmıştır.
Ozellikle gastrik by-pass prosedurleri ve son dönemdede özellikle minigastrik by pass seker hastalığının tedavisinde one cıkmıştır son dönem gastrik by-pass ameliyatlarının eker hastalıgında % 90 ın üzerinde basarı sagladıgı gösterilmektedir.
Lakin emilim bozucu etkileri nedeniyle hastalar bir muddet sure vitamin ve mineral destegine ihtiyac duyarlar.
Bu konuda kararı verecek olan sizlersiniz terazinin bir kefesine seker hastalığı yada diabet ve onla birlikde olan hipertansiyon, koroner arter hastalığı, obezite karaciğer yağlanması, uyku apnesi ... listeyi uzatmak mumkun ve bu hastalıkların olumcul yan etkileri diğer yanda bu ameliyatların dezavantajları...
Ama emin olun bana göre avantajları ''gercekden ciddi anlamda tip 2 diabetin normal klasik tedavileri ile kontrol altına alınamayan hastalarda'' cok fazladır. Neden ve ne zaman şeker hastalığı ameliyatı olmak gerekir?

Şeker hastalığında diyet, yaşam şekli değişiklikleri ve standart ilaç tedavilerine rağmen;

Kan şekeri yüksekliği kontrol altına alınamadığında,

Tüm tıbbi tedavilere rağmen kötü gidişatının durdurulamadığında

Şekerin Retinopati( gözü olumsuz etkileme ),

Nefropati ( böbreklerde olumsuz etkilenme ),

Nöropati ( sinirleri olumsuz etkilenmesi )

durumlarında cerrahi tedavi en etkili tedavilerden biridir.

Cerrahi tedavi ile

Hastalığın sonlandırılabilir
Hastalığı kontrol altına alabilir,
Hastalığın gidişin yavaşlatılabilir
Komplikasyonları önleyebilir.

Yani cerrahi tedavi ile yukarıdaki sonuclardan bir yada birden fazlasını sağlayabiliriz.

Amacımız vücuttaki insülinin etkili kullanımını arttırmak ve insülin direncini ortadan kaldıracak hormonal değişiklikleri başlatmaktır.

Bu ameliyat sayesinde vücudun ürettiği şeker düzenleyici hormonlar daha etkin kullanılır ve buna bağlı olarak insülin rezervleri daha uzun süre korunmuş olur. Böylelikle kan şekeri kontrol altına alınır ve tip 2 diyabetin kötü seyri önlenmeye çalışılır.

Ameliyatın basarılı olmasının tek şartı vücüdunuzun azda olsa insulin üretiyor olmasıdır. Eğer tip diabetiniz varsa yada tip iki iseniz ve vücüdunuzda yeterince insulin kalmadıysa bu ameliyatdan fayda görmezsiniz bu nedenle bir çok çalışma özellikle tip 2 diabet hastalarında vücütdaki insulin rezervleri bitmeden bu ameliyatı olmaları gerekdiği yönündedir.

Cerrahinin başarısı için çok ayrıntılı bir ön değerlendirme gerekiyor bu değerlendirme sonunda ve kişiye en uygun cerrahi tipi secilir ve uygulanır Şeker hastalığı nedeniyle uygulanan birkaç tip ameliyat vardır biz size en uygun cerrahiyi bu ön değerlendirmeden sonra belirliyoruz.

Ameliyatla;
Şeker hastalığı için kullanılan şeker haplarının ve insülin iğnelerinin tam olarak bırakılmasından, ilaç miktarı ve sayısının azalmasına kadar bir dizi etkin sonuç içerir.

Ayrıca devam eden yüksek kan şekeri nedeniyle karşılaşacağınız göz, böbrek, nörolojik problemler, kalp ve damar sorunlarınıdanda kurtulabilir yada en aza indirilir.

Ameliyat sonrası hastalarımız ayrıca kendilerinde var olan Tansiyon yüksekliği, obezite, uyku apnesi, kolesterol ve trigliserit yüksekliği koroner arter hastalığı polikistik over sendromu gibi çoğu hastalıktanda kurtulabilirler .

Şeker hastalığının tedavi alternatiflerinden birininde cerrahi olduğunu, cerrahi başarıda en önemli rolün insulin rezervleri tükenmeden ve ciddi organ hasarları başlamadan başvurmak olduğunu lütfen unutmayalım.

Unutmayalim ki sağlığımız en değerli hazinemizdir. Kaybetmeden değeri bilinmelidir.

Lütfen size yardım etmemize izin verin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Şeker Hastalığı Ameliyatı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.İbrahim SAKÇAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.İbrahim SAKÇAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İbrahim SAKÇAK Fotoğraf
Doç.Dr.İbrahim SAKÇAK
Ankara
Doktor "Genel Cerrahi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.İbrahim SAKÇAK'ın Makaleleri
► Şeker Hastalığı Dr.Fatih DEMİRCAN
► Gebelikte Şeker Hastalığı Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Hba1c ve Dıabet (Şeker Hastalığı) ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Şeker Hastalığı Ameliyatı' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kıl Dönmesi Nisan 2015
► Hemoroid Nisan 2015
► Obezite Tedavisi Nisan 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:06
Top