2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hemoroid
MAKALE #14556 © Yazan Doç.Dr.İbrahim SAKÇAK | Yayın Nisan 2015 | 3,732 Okuyucu
HEMOROİD

Toplumun yarısından fazlasında hayatlarının en az bir döneminde karşılaştıkları bu sorun, aslında normal olan anatomik yapının çeşitli sebeplerle bozulmasıyla hastalık olarak adlandırılmaktadır.
Her insanda anal kanalın sağ ön ve arka, sol yan bölümlerinde hemoroidal yastıkçıklar bulunmaktadır. Bu yastıkçıklar ayakta uzun süre durmak, kabızlık, ishal, ağır kaldırma, acılı ve baharatlı gıdalarla beslenme, karın içi basıncını artıran çeşitli (hamilelik, siroz, tümör v.b.) sebepler, defekasyon sırasında aşırı ıkınma gibi nedenlerle büyümekte, baloncuk halini almakta ve duvarı incelmektedir. Bu şekilde büyüyen hemoroid pakeleri kanama, şişlik, ağrı, kaşıntı gibi şikâyetlere neden olmaktadır.

Hemoroidal hastalık external(dış) ve İnternal (iç)olarak ikiye ayrılmaktadır. Anal plikalardan oluşan hattın iç kısmındaki damarsal ağdan köken alan internal hemoroid sık görülmektedir. External hemoroid ise dıştan görünmeyen ancak Anoskop yardımıyla fark edilebilen dış ağzın yaklaşık 2 cm iç kısmında bulunan bu hattın dış kısmındaki damarsal ağın genişlemesiyle oluşmaktadır. External hemoroid pakeleri genellikle normal yaşantının dışında ağır yük kaldırma, uzun süreli seyahat, kabızlık gibi nedenlerle ortaya çıkar ve ağrıya sebep olur. İnternal hemoroid ise nadiren ağrıya sebep olur. Genellikle uzun zamandır devam eden kabızlık sonucu ortaya çıkar ve zamanla ilerler. Hemoroide yol açan sebeplerden biri veya birkaçı oluştuğunda sessiz seyreden memeler büyür ve artmış şikâyetlere sebep olur.

Hemoroid halk arasında basur veya mayasıl ismiyle bilinmektedir. Hemoroid olduğunu düşünerek doktora müracaat eden hastaların ancak üçte birinde bu rahatsızlık görülmekte peri anal bölgede görülen diğer rahatsızlıklarda basur sanılmaktadır. Gerçekte bunlar farklı hastalıklardır ve tedavileride farklıdır. Bunların başında anal fissür gelmektedir ve hemoroid kadar sık görülmektedir. En belirgin özelliği dışkılama sonrası 2-3 saat devam eden yanma ve ağrıdır.

İNTERNAL HEMOROİD

İnternal Hemoroid anal hattın iç kısmından köken almasına karşın zamanla ilerleyerek anüs dışına taşmaktadır. Tedavi edilmezse zaman zaman artan ve azalan şikâyetlerle tolere edilebilecek durumda kalmaktadır. Ancak yukarda belirtilen sebepler oluştuğunda aşağıdaki şikâyetlerle kendini göstermektedir.

-Kanama
-Kaşıntı
-Ağrı

Özellikle kanama kabızlıkla yakından ilişkilidir ve aralıklı olarak devam eder. Bazen dışkıya bulaşmış olarak görülebileceği gibi bazan damla damla bazende fışkırır tarzda olabilir. Her ne şekilde olursa olsun kanamaya bağlı olarak zaman içinde anemi (kansızlık) gelişir. Kanama miktarı az olduğunda anemi yavaş ortaya çıktığı için hasta oluşacak şikayetleri başka sebeplere bağlayabilir. Bunların başında halsizlik, çabuk yorulma, çarpıntı, fazla uyuma, hafif eforla nefes darlığı ve soluk bir cilt görünümü sayılabilir. İnternal hemoroid de ağrı ancak hemoroidal tromboz (hemoroidal damarlar içinde pıhtı oluşması) geliştiği zaman görülür. Ağrı o kadar şiddetli olabilir ki hasta acı içinde kıvranır. Kaşıntı daha çok parazitoz veya mantar rahatsızlıklarına bağlı olarak görülür. Ancak hemoroidde de zaman zaman hafif bir kaşıntı şikâyeti olabilir.


TEDAVİ

İnternal Hemoroidde tedavi için hemoroid pake (meme) veya pakelerinin (memelerinin) hangi aşamada olduğunu bilmek gerekir. Çünkü tedavi her aşamada farklı bir yaklaşımı gerektirir. İnternal hemoroidin 4 aşaması vardır. Birinci aşamada başlayan hemoroid pakesi zaman içinde dördüncü aşamaya ulaşır veya ara safhalarda kalır. Bu aşamalar şu şekilde ifade edilir.

1.aşama: Hemoroid pakesi dışardan görülmez. Genellikle kanama şikâyetiyle kendini belli eder.

2.aşama: Hemoroid pakesi ıkınmakla dışarı çıkar fakat dışkılama sonrası kendiliğinden içeri girer.

3.aşama: Hemoroid pakesi ıkınmakla dışarı çıkar ve ancak parmakla itmekle içeri girer.

4.aşama. :Hemoroid pakesi sürekli olarak dışarıdadır ve parmakla itmekle de içeri gönderilemez.

Birinci aşama hemoroid vakalarında konservatif denilen tedavi yöntemleri uygulanması yeterli olabilir. Bunlar;
_Posalı diyet(kepekli ekmek, sebze ve meyve, kuru meyve v.b.)
-Bol su içilmesi
-düzenli yemek, düzenli uyumak
- Acılı, baharatlı gıdalar tüketmemek
-Alkol ve sigaradan uzak durmak
-sıcak oturma banyoları
-Uzun süre sabit olarak ayakta kalmamaya dikkat etmek.
-stresden uzak durmak

Bu tedbirlerin yanında piyasada mevcut çok sayıda ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlardan bazıları daflon tb, doxium tb, venoruton tb, proctolog pomad, hemoraljin pomad, hedensa pomad, proctoglyvenol pomad, proctolog suppozituar (fitil), kortos suppozituar v.b.
İkinci ve üçüncü aşama hemoroidler de yukarda bahsedilen tedavi yöntemleri genellikle etkili olmaz ve başka tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyulur. Bu tedavi yöntemlerinin başlıcaları:
-Lastik band ligasyonu
-Kriyoterapi
-Sklerozan madde enjeksiyonu
-Hal dopler tedavisi
-Lazer
-Longo yöntemiyle stapler tedavisi
-Koterle hemoroidektomi ve koagülasyon
-İnfrared fotokoagülasyon
-Cerrahi tedavi

Genellikle basur şikâyeti olduğunu söyleyerek müracaat eden hastalardan üçte ikisinde hemoroidle aynı bölgede görülen fakat farklı birer hastalık olan başka nedenler görülmektedir. Bu yüzden hastanın şikâyetleri tam olarak öğrenildikten sonra Anoskop veya Rektosigmoidoskop denilen cihazlarla kesin tanıya ulaşılması tedavi için anahtar rol oynamaktadır. Diğer nedenler ekarte edilip hemoroid olduğu kesinleşen hastada ikinci düşünülmesi gereken hangi aşamada bir hemoroid olduğudur. Çünkü her aşamada tedavi tercihleri değişmektedir. Birinci ve ikinci aşama hemoroidlerde sklerozan madde enjeksiyonu, lastik band ligasyonu, infrared fotokoagülasyon tedavisi genellikle yeterlidir. Üçüncü aşama yani basur memesinin dışarı çıkıp ancak elle içeri itilebildiği durumlarda aynı tedavi yöntemlerini birkaç kez uygulamak gerekebilir. Dördüncü aşama hemoroidlerde ise hemoroid pakeleri sürekli olarak dışardadır, bu vak’a larda longo yöntemiyle hemoroidektomi, HAL dopler tedavisi ve cerrahi tedavi uygun seçeneklerdir. Ayrıca sınıflandırmaya girmeyen hemoroid hastalarıyla da sık olarak karşılaşılmaktadır. Örneğin anüsten barsağın dışarı çıkmasına benzer aşırı çıkıntılı hemoroid durumuna prolabe hemoroid denmektedir. Bazan bu memelerde özellikle ağır çalışma sonrası pıhtı yerleşmektedir ve şiddetli ağrıya sebep olmaktadır. Acil olarak cerrahi tedavi gerektiren bu hemoroid türüne ise tromboze hemoroid denmektedir.
Lazer veya koterle hemoroid tedavisi mümkün, fakat diğer tedavi yöntemlerine hiçbir üstünlükleri yoktur. Kliniğimizde uzun deneyim ve bilimsel yöntemlere dayana kombine tedaviler uygulanmakta ve sonuçlar mükemmele yakındır. Üstelik tüm vakalarda ayaktan tedavi uygulanmakta ve kısa sürede iş hayatına dönüş mümkün olmaktadır. İkinci ve üçüncü evre hemoroidlerde tedavi sonrası normal yaşama aksama olmadan devam etmek mümkündür. Müdahale genellikle 10-15 dk. Sürmektedir. Hemoroid dışı perianal bölge hastalıklarıda şekilde ayaktan kısa sürede tedavi edilebilmektedir.
Dışkılama sonrası damla damla veya dışkıya bulaşık kanama nedeniyle genellikle hastalar telaşlanmaktadır. Kanama ciddiye alınması gereken bazı hastalıkların ilk belirtisi (özellikle barsak kanseri)olabilir. Ancak bir haftadan kısa süren kanamalar kabızlık sonrası masum nedenle de olabilir. Eğer kanama aralıkla da olsa bir haftadan uzun süreli oluyorsa derhal bir proktoloji uzmanına ve genel cerraha başvurulmalıdır. Genellikle anal fissür veya hemoroid nedeniyle görülen kanama barsak kanserinin ilk belirtisi olabilir. Erken konulacak bir teşhis hayat kurtarıcıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hemoroid" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.İbrahim SAKÇAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.İbrahim SAKÇAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İbrahim SAKÇAK Fotoğraf
Doç.Dr.İbrahim SAKÇAK
Ankara
Doktor "Genel Cerrahi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.İbrahim SAKÇAK'ın Makaleleri
► Hemoroid ve Cerrahi Tedavisi PDF Op.Dr.Ramazan Tarık ÜNSAL
► Hemoroid Nedir?Nasıl Tedavi Edilir Op.Dr.Ramazan Tarık ÜNSAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hemoroid' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kıl Dönmesi Nisan 2015
► Obezite Tedavisi Nisan 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:35
Top