2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bahar Depresyonu: “bahardandır, Geçer” Demeyin!
MAKALE #14595 © Yazan Psk.Gonca BAĞLAR | Yayın Nisan 2015 | 3,794 Okuyucu
Güneş ışıldayan yüzünü bir tülü gösteremedi ve bizim de sıcak günlerle ilgili beklentilerimizin hepsi askıda kaldı. Ancak bazılarımız güneş olmasa da baharın depresyonunu yaşamaya başladı bile. Bazılarımız için bu dönem gerçekten de yorgun, mutsuz ve isteksiz geçiyor. Eğer kolunuzu kaldıracak enerjiniz yoksa, uyku problemi yaşıyorsanız, kendinizi mutsuz hissediyorsanız, önceden yapmaktan hoşlandığınız aktiviteler bu aralar ilginizi çekmiyorsa, dikkat edin! Bahar depresyonuna yakalanmış olabilirsiniz!

Bahar Depresyonu Nedir?
Bahar depresyonu; bahar aylarında ortaya çıkan ve her sene aynı zamanlarda görülen depresif duygu durumudur.

Bahar Depresyonunun Belirtileri Nelerdir?
Kendini halsiz ve yorgun hissetme, kolay yorulma, kaygılı ve endişeli olma, asabilik, isteksizlik, dikkat dağınıklığı, uyku ve iştah problemleri bahar depresyonunda sık karşılaşılan belirtilerdir. Ayrıca kişi önceden hoşlanarak yaptığı aktivitelerden hoşlanmaz hale gelebilir ve iş veya okul yaşamında verim düşüklüğü yaşayabilir.

Bahar Depresyonu Neden Olur?
Duygu durum bozukluklarının biyolojik ritmlerle ilgisi olduğu yapılan pek çok araştırma ile kanıtlanmıştır. Kış aylarında gündüzlerin kısalması ile üretimi artan melatonin hormonu, kişilerde uyku ve sakinlik hali yaratır. Baharın gelip gündüz saatlerinin uzaması ile birlikte de yavaş yavaş bu üretim azalır. Ancak kişiler bir anda bu dengeye alışamaz ve bazılarımızda bahar depresyonu ortaya çıkar. Bu durumla birlikte insanların bahar mevsimi ile alakalı olan algıları da kişilerin bahar depresyonuna sürüklenmesine sebep olabilir. Bahar mevsimi deyince herkesin aklında sıcak, güzel, heyecanlı ve mutlu zamanlar belirir. Ancak bahar depresyonuna yakalanmış biri için bu durum hiç de böyle değildir. “Herkes çok mutlu benimse parmağımı kaldıracak halim yok,” şeklindeki düşünceler kişinin depresyona girmesine sebep olabilir.

Bahar Depresyonu Ciddi Bir Sorun Mudur?
Bahar depresyonu belirtilerini yaşayan bireylerin “bahardandır, geçer” demek yerine bir uzmana başvurmaları faydalı ve sonraki dönemler için koruyucu olacaktır. Çünkü depresyon tedavi edilmezse sık tekrarlayan bir rahatsızlıktır. Ailenizde depresyon yaşayan başka bireyler veya depresyona yatkın bir kişilik yapınız varsa bahar depresyonuna yakalanma olasılığınız daha yüksektir.

Bahar depresyonunun sebebi psikolojik sebepler olabilir ancak bazen başka tiroid hormonları düzensizliği gibi fiziksel rahatsızlıklar da bahar depresyonuna sebep olabilir. Bu sebeple bir uzmana başvurmakta fayda vardır.

Bahar Depresyonunu Atlatabilmek İçin Öneriler

Bahar depresyonunu aşabilmek ve ona yakalanmamak için; işlevsel düşünmeye, inançlı ve kararlı olmaya çalışın. Bahar ayları da diğer aylar gibi hem olumlu hem de olumsuz olayları içinde barındıracaktır. Olumsuz bir olay yaşadığınızda “Herkes mutlu, bense her şeyi kötü yapıyorum,” diye düşünmek yerine, “bu olumsuz olay da hayatımın diğer dönemlerinde yaşadığım olaylar gibi, sakin düşünüp ona geçerli bir çözüm bulduğumda etkilerini olumluya dönüştürmeyi başarabilirim,” diye düşünmek olayları kontrol edebildiğiniz hissini yaratır ve ayrıca kendinize güvenmenizi sağlar.
Günlerin uzamasını avantaja dönüştürebilirsiniz, uyku saatlerinizi bir düzene oturtarak bahar depresyonunun etkilerini azaltabilirsiniz.

Daha aktif olmaya özen gösterin. Gün içinde yapacağınız 30-40 dakikalık egzersiz antidepresan etkisi yaratarak kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Kendinize karşı hoşgörülü olarak bahar depresyonunu atlatmaya başlayabilirsiniz!

Psikolog Gonca BAĞLAR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bahar Depresyonu: “bahardandır, Geçer” Demeyin!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gonca BAĞLAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gonca BAĞLAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gonca BAĞLAR Fotoğraf
Psk.Gonca BAĞLAR
Eskişehir
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gonca BAĞLAR'ın Makaleleri
► Bahar Depresyonu Psk.Serap DUYGULU
► Bahar Depresyonu ve Anneler Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Neden Bahar Depresyonu ve Panik Atak Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bahar Depresyonu: “bahardandır, Geçer” Demeyin!' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cahil Cesareti Ocak 2016
► Okul Korkusu Kasım 2015
► Görünenin Arkası Ekim 2015
► Psikoterapi Nedir? Eylül 2015
► Çocuğum Okula Hazır mı? Ağustos 2015
► Kayıp ve Yas Süreci Temmuz 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:02
Top