2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazanda Beslenme
MAKALE #146 © Yazan Dyt.Gizem ŞEBER | Yayın Ağustos 2007 | 5,044 Okuyucu
Ramazan ayı süresince, öğün düzeninde ve tüketilen besinlerde değişiklikler olur. Yapılan beslenme hataları ile birlikte oruç tutan kişide, halsizlik, yorgunluk, tansiyon düşmesi, kilo alımı ve mide sorunları gözlenebilir. Düzenli bir beslenme planının uygulanması ile bu sağlık sorunlarını yaşamadan huzurlu bir şekilde Ramazan ayını tamamlamak mümkündür.
Birçok kişi Ramazan süresince sahura kalkmadan oruç tutar. Fakat iftarda veya gece yatmadan önce yediğiniz besinlerle oruç tutmak, kan şekerinizde ve tansiyonunuzda dalgalanmalara sebep olur. Sahura kalkmadan oruç tutan kişilerde, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk ve dikkatsizlik gibi sorunlar gözlenir. Ayrıca, neredeyse bütün gün süren açlık nedeni ile vücudun harcadığı enerji azalır ve buna bağlı olarak kilo artışı ve vücutta yağlanma gözlenebilir.
Sahur sofrasında, yumurta, süt, yoğurt, ayran ve eğer tüketilebiliyorsa ızgara tavuk eti ve kurubaklagil çorbaları gibi proteinden zengin besinler tercih edilmelidir. Protein içeren besinler midede daha uzun süre kaldıklarından dolayı daha uzun süre tokluk sağlarlar. Sahurda söğüş sebze ve kepekli ekmek tercih edilmesi de tokluk süresini uzatacak ve kan şekerinde oluşabilecek dalgalanmaları önleyecektir. Sahurda çok yağlı besinler tüketilmesi, gün boyunca aç kalan vücudunuzda daha fazla yağ depolanmasını tetikleyecektir. Sahurda vücuttan su atımını arttıran çay, kahve gibi içecekler yerine süt ya da ayran gibi içecekleri tercih etmek daha sağlıklıdır. Çay keyfimden vazgeçemem diyenlerdenseniz miktarı arttırmamaya ve açık çay içmeye gayret etmelisiniz.
İftar sofrasında hurma, peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar, çorba, ızgara et, yoğurt ve sebze yemeği ya da salatadan oluşan hafif bir menü idealdir. Çünkü çok şekerli besinler tüketmek kan şekerini hızlı yükseltirken, çok yağlı besinler tüketmek sindirim sorunlarına ve karın ağrısına neden olabilir. Ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tüketmeye gayret etmek vücut ağırlığını korumak açısından daha uygundur. Mide sorunları ya da hazımsızlıktan şikâyet etmek istemiyorsanız kızartma ve kavurmalardan uzak durmalısınız.
Bütün gün oluşan açlıktan sonra, kişiler iftarda çok hızlı bir şekilde ve çok miktarda besin tüketmektedir. Bu alışkanlık kan şekerinin hızlı yükselmesine ve karın ağrısı, hazımsızlık, kabızlık gibi sağlık sorunlarına yol açar. Beyin, ilk yemek yemeğe başlandığı süreden en az yirmi dakika sonra tokluk sinyali oluşturur. Bu yüzden hızlı yemek yemeniz tokluk sinyali oluşuncaya kadar daha çok miktarda besin tüketmenize ve kilo almanıza neden olacaktır. Bütün bu olumsuzluklardan korunmak için, iftar öğününüzü kendi içinde ikiye bölün ve iftar saatinden 2–3 saat sonra ikinci kısmı tüketin. İftarla beraber bir kâse çorba ve kahvaltılıklar yeterli olacaktır. Menüde yer alan diğer yemekleri ikinci öğününüze saklayın.
Gece açlık hissettiğinizde tüketeceğiniz bir bardak süt ve bir porsiyon meyve kan şekerinizi dengede tutmak için yeterli olacaktır.
Sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmek için öğün düzeninize dikkat etmeniz, yavaş ve iyi çiğneyerek yemek yemeniz ve sofranızdan kahvaltılıkları, çorbaları, sebzeleri, yoğurdu ve kepekli ekmeği eksik etmemeniz yeterli olacaktır. O kadar da zor görünmüyor değil mi?
Sağlıklı günler dilerim…
24.09.2006 tarihinde Eskişehir Anadolu Gazetesi'nde yayınlanmıştır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazanda Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gizem ŞEBER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gizem ŞEBER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem ŞEBER Fotoğraf
Dyt.Gizem ŞEBER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi292 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gizem ŞEBER'in Makaleleri
► Ramazanda Beslenme Dyt.Tuba ÖNAL
► Ramazanda Beslenme Dyt.Serra UÇTUM
► Ramazanda Beslenme Dyt.Zülal YALÇIN
► Ramazanda Beslenme Dyt.Elif ÖZCAN
► Ramazanda Beslenme Dyt.Duygu Ceyhan IRMAK
► Ramazanda Beslenme Dyt.Fatma DEMİROK
► Ramazanda Beslenme PDF Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Ramazanda Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Ramazanda Beslenme Dyt.Nilay KEÇECİ
► Ramazanda Beslenme Dyt.Merve TIĞLI
► Ramazanda Beslenme Dyt.Simge ERDOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ramazanda Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmenin Modası Olmaz! Aralık 2009
► Kişisel Beslenme Tarihiniz Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:39
Top