2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaza Formda Girmenin Yolları
MAKALE #14612 © Yazan Dyt.Serpil TARMAN | Yayın Nisan 2015 | 2,835 Okuyucu
• Su hayattır. Gelecek sıcak havalarda terleme sonucu sıvı kaybı artacağından, su tüketimi arttırmalıdır. Zayıflama döneminde vücutta oluşan yıkım ürünlerinin atılabilmesi için de su tüketimi çok önemlidir. Susamadan su içilmesini öneriyorum, idrarınızın rengi hep beyaz olmalıdır.
• Daha küçük tabaklarda yemek yemeyi alışkanlık haline getirerek daha az yemek tüketimi sağlanabilmektedir. Hızlı yemek yerine besinler, küçük parçalara bölünüp yavaş yavaş tüketilmelidir. Böylece yemeğe başladıktan en az 20 dakika sonra beyne tokluk sinyalinin ulaşması sağlanır. Ayrıca insülin direncini kırmada yavaş yemek yemek etkilidir.
• Güne 1 su bardağı ılık veya oda sıcaklığında su içerek başlamak bağırsak sorunlarıyla daha az karşılaşılmasını ve sindirim sistemini uyandırmanın en güzel yoludur.
• Sindirim sisteminizi harekete geçirmenin bir diğer yolu da düzenli olarak kahvaltı yapmaktır. Sabah kahvaltısı benzini bitmiş arabaya benzin koymak gibidir. Düzenli kahvaltı yapmak, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Kahvaltı yapmadan öğle yemeğine kadar aç kalındığında metabolizma hızı yavaşlar ve artan bir iştahla daha çok yemek kaçınılmaz olur.
• Öğünleri azar azar ve sık tüketerek öğün aralarının en az 2, en fazla 4 saat olmasına özen gösterilmelidir. Açlık duygusu giderildikçe öğün araları açılmalıdır. En doğru beslenme 3 öğün beslenmedir.
• Sebze ve meyveler günlük vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması, sağlığın korunması ve posa açısından günde 350-400 gram sebzeyi salata ya da sebze yemeği olarak 150-300 gram meyve şeklinde tüketilmelidir.
• Yüksek glisemik indeksli besinler kan şekerini hızlı yükseltir ve hızlı düşürür. Kan şekerinin hızlı düşmesi, yoğun açlıkla veya tatlı krizleri ile son bulur. Öğünlerde kaliteli karbonhidratlardan tam buğday unlu az miktarda ekmek, çorbalar, kurubaklagiller tüketilmelidir.
• Karabuğday, yulaf ve tam tahıllı buğday gibi tam tahıllar kilo vermeye yardımcıdır. Tokluk hissini daha az kaloriyle sağlayarak kolesterol profilini düzenlemede etkilidir.
• Kilo almaya sebep olan açık büfelerde doğru seçimler yapılmalıdır. Açık büfelerde çok fazla miktardaki besin tüketimi ve sağlıksız yöntemlerle pişirilen kızartma, kavurma gibi yüksek yağ içeriği olan yiyecekler, pide lahmacun, hamburgerler yerine fırında veya ızgara olarak hazırlanmış az yağlı etler, yoğurt ve tam buğday unundan ekmekler gibi diğer tahıl ürünler ölçülü miktarda yanında bol salata tabağı ile alınmalıdır.
• Meyve suyu, gazoz ya da şekerli içecekler içilmemelidir. Limon soda, ev yapımı limonata, ayran, şalgam tercih edilmelidir.
• Yaz mevsiminin vazgeçilmezi olan dondurma, kalsiyum ve riboflavin içeriği ile besin değeri açısından yüksek bir besindir fakat şeker içeriği nedeni ile miktarına dikkat etmek gerekmektedir. Enerji içeriği yüksek soslu fabrikasyon ürünleri tercih etmek yerine, taze sütten pastane yapımı hafif dondurmalar tercih edilmelidir.
• Alkolün aşırı miktarlarda tüketimi kalp sağlığına, karaciğere zarar verir ve vücutta dolaşımı bozarak ödemi arttırır. Kanı asit aldehit yaparak toksin biriktirir. Tüketilen alkollü içeceğin çeşidine ve miktarına dikkat etmelidir. Alkollü içecekler mutlaka tok karına, yemeklerle birlikte veya fındık, beyaz peynir gibi yiyecekler ve bol su ile tüketilmelidir. Alkolü haftada kadınlar 1 kadeh, erkekler 2 kadehi geçmemelidir.
• Bedene uygun egzersizi seçilerek düzenli bir şekilde spor yapılmalıdır. Metabolizmayı da hızlandırmak için haftada en az 3 gün 45-50 dakikalık orta tempolu hareket edilmelidir. Yakın mesafelere araba yerine yürümeyi tercih etmek, ev işleriyle uğraşmak gibi gün içinde fiziksel aktiviteyi arttırıcı hareketlerde bulunulmalıdır. Spor iç organlara yapılan masajdır.
• Zayıflamaya başlarken açlık hissi duyanlara bir porsiyon meyve veya yoğurt, bir avuç içi kadar fındık gibi ara öğünler kan şekerinde oluşabilecek ani düşmeleri engelleyerek, tatlı krizini önler, açlığı yatıştırır, bir sonraki öğünde aşırı miktarda besin tüketimini engeller.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaza Formda Girmenin Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Serpil TARMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Serpil TARMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Serpil TARMAN'ın Makaleleri
► Yaza Formda Girme Yolları Dyt.Ekin ALTIN
► Yaza Formda Girin Dyt.Meryem BORAN
► 5 Adımda Yaza Daha Fit Girebilmek Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► “formda Olmak” Nedir ? Dyt.Sema BÖREKÇİ
► Bu Yazla Birlikte Hep Formda! Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Yaz Biterken Formda Kalma Tüyoları Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yaza Formda Girmenin Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 79 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kinoa Mart 2015
► Kestane Aralık 2014
► Glisemik İndeks Aralık 2014
► Karabuğday Aralık 2014
► Şalgam Suyu Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:49
Top