2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Hassasiyeti
MAKALE #14634 © Yazan Dr.Dt. Nihat TANFER | Yayın Nisan 2015 | 2,963 Okuyucu
DİŞ HASSASİYETİ
Hassas diş probleminiz olabilir. Hassas dişlerden kaynaklanan ağrı gidip gelir. Sürekli ağrı çekiyorsanız, bu daha ciddi bir problemin işareti olabilir. Rahatsızlığınızın nedenini belirlemek ve uygun tedavi için yaşadığınız belirtileri diş hekiminizle paylaşın.
Diş hassasiyeti dişleriniz açısından ne anlama geliyor?
Diş hassasiyeti şiddetli ağrı anlamına gelebilir ve genellikle, yeme, içme ve dişleri fırçalama gibi günlük aktiviteleri etkiler.
Sağlıklı dişlerde, dentin adı verilen gözenekli doku dişetleri ile ve dişlerin en üst tabakası olan sert diş minesi ile korunur. Ancak, diş eti çekilmesi, çatlak ya da kırık diş ya da erozyon nedeniyle dentin açığa çıkmış olabilir. Dentinde yer alan, tübül adı verilen mikroskobik delikler sinire bağlıdır ve belli yiyecek ve içecekler ile irite olduğunda ağrıyı tetikler.
Diş hassasiyetinininbilinen en önemli iki nedeni diş minesi kaybı ve diş eti çekilmesidir.* Örneğin:
Çok sert fırçalamak: Dişleri çok sert fırçalamak ya da sert kıllı fırça kullanmak zaman içinde dişetlerinde çekilmeye neden olabilir
Asitli yiyecekler: Düzenli olarak asitli yiyecekler ve içecekler tüketmek diş minesinde erozyona neden olur ve hassasiyet olasılığını artırır

Diş Hekimi Korkusu

Diş hekimi korkusu; psikolojik olarak, diş hekimine gitmekten korkma veya hoşlanmama ve kişinin kendi iç dünyasında oluşturduğu mantık dışı korkuları içerir. Günümüzde etkin lokal anestezilerin ve analjeziklerin kullanılmasına rağmen, halen birçok hasta diş hekimi korkusu taşımaktadır.

Diş hekimi korkusu, bazen kişinin psikolojik durumunu bozucu boyutlara varabilir. Kişi bu davranış şeklinde olaydan saklanır. Ciddi bir rahatsızlığı olsa bile sıkıntılarını bastırarak kendinden ve mevcut sorunundan kaçma eğilimi gösterir. Ancak maalesef bu kaçış eylemi, hastayı içinden çıkması çok daha güç bir duruma sokabilmektedir. Örneğin çoğu zaman kişinin problemi basit bir tedavi ile çözülebilecek durumdayken, diş sorunu daha komplike ve zahmetli bir tedavi gerektiren bir hale dönüşebilir.Hem hastanın hem de diş hekiminin psikolojik olarak kendilerini rahat hissedebilmeleri ve ağrısız bir tedavi için ilk şart; anestezidir. Böylece ağrı stresi yaşanmayıp, tedavi daha kısa sürede ve daha başarılı olur. Gelişen teknoloji hastaların ağrı duymaması için birçok alternatif sunmaktadır.

Diş İpi Kullanımı

Ağız bakımının en iyi yolu günde 2 kere dişleri fırçalamak ve diş ipi ile temizlemektir. Çürüklerin ve periodontal hastalıkların çoğu dişlerin aralarında biriken besin artıklarının temizlenememesi sonucunda başlar. Diş fırçası tek başına bu bölgedeki bakterilerin temizlenmesinde yeterli değildi. Dolaysıyla diş aralarının yeterince temizlenebilmesi için günde en az bir kere diş ipi ile diş aralarının temizlenmesi gerekmektedir. Diş ipi kullanımı, diş ve diş etleri üzerinde biriken plakların temizlenmesini sağlar. Diş plağı diş ve diş etlerine zarar verebilen asit ve toksinler üretir. Ağız gargarası kullanmak da diş plağı ile savaşmada yardımcı olabilir

Diş ipini doğru kullanmak için aşağıdaki adımları uygulayın:

  • Diş ipini orta parmaklarınızın etrafına sarın.
  • Diş ipini dişleriniz arasına yönlendirmek için baş parmağınız ve orta parmağınızı kullanın.
  • Diş ipini "C" şekli oluşturacak şekilde her bir dişin yanlarında geçirin. Bu şekilde diş ipi dişleriniz ile diş etleriniz arasına yerleştirebilirsiniz.
  • Diş ipi ile temizlik sırasında diş etlerinizi aynada kontrol edin.Diş etleriniz sıkı ve pembe olmalıdır. Kızarık , şiş ya da kanıyorsa diş hekiminizi ziyaret edin.
Diş etleriniz kanarsa diş ipi kullanmaktan vazgeçmeyin. Diş ipi kullanımı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Hassasiyeti" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Nihat TANFER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Nihat TANFER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nihat TANFER Fotoğraf
Dr.Dt. Nihat TANFER
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Nihat TANFER'in Makaleleri
► Diş Hassasiyeti Nedir? Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Diş Hassasiyeti' başlığıyla benzeşen toplam 3 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sabit Protez Nisan 2015
► Kanal Tedavisi Nisan 2015
► Dolgu Nisan 2015
► Diş Sıkma Nisan 2015
► Diş Eti Hastalıkları Nisan 2015
► Diş Estetiği Nisan 2015
► Diş Çekimi Nisan 2015
► Diş Ağrısı Nisan 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:36
Top