2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Genel Önerilerle Sağlıklı Beslenme
MAKALE #14641 © Yazan Uzm.Dyt.Özge KARAARSLAN | Yayın Nisan 2015 | 3,068 Okuyucu
SAĞLIKLI BESLENME

Beslenme: Bireyin büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besinleri vücuda alıp kullanabilmesidir. Beslenme, açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek içmek değildir.

Yeterli ve Dengeli Beslenme: Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin ögelerinin her birinin yeterli miktarda düzenli olarak alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumudur.

Yeterli ve dengeli beslenme yaşam kalitemizi artıracağı gibi sağlıklı bir gelecek ve yaşlılık için de iyi bir yatırımdır.

Beslenme ile İlişkili Metabolik Hastalıklar

Yetersiz, dengesiz veya aşırı besin tüketimi sonucu oluşabilecek birçok metabolik hastalık vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

* Obezite (şişmanlık)

* Malnutrisyon / Kaşeksi (zayıflık)

* Diyabet (şeker hastalığı)

* Kardiyovasküler hastalıklar (kalp-damar hastalıkları)

* Hipertansiyon (yüksek tansiyon)

* Osteoporoz (kemik erimesi)

* Vitamin ve / veya mineral eksikliğine bağlı hastalıklar

* Eklem ağrıları ve eklem hastalıkları

Sağlıklı Beslenme Önerileri

Günlük tükettiğiniz besinlerin çok çeşitli olmasına özen gösterin.

Günlük beslenmenizde yeterli oranda ekmek ve tahıl grubu besinlerin (bulgur, mısır, pirinç, makarna v.b.) bulunmasına dikkat edin. Özellikle lif içeriği yüksek ekmekler (tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği vb.) tercih edin.

Her gün birkaç kez çeşitli taze sebze ve meyveler tüketin. Meyveler ve sebzeler hem posa içeriği hem de vitamin - mineral içeriği yüksek yiyeceklerdir.

Glisemik indeksi daha düşük yiyecekler tercih edin.

Haftada en az 2 kez kurubaklagil yemeği tüketin. Kurubaklagillerin posa içeriğinin yüksek olmasının yanı sıra protein içeriği de fazladır. Özellikle vejeteryan beslenmede önemli bir yeri vardır.

Öğün atlamayın ve mutlaka ara öğünler yapın (Günde 3 ana öğün ve 2-3 ara öğün olmalı).

Her gün orta düzeyde fiziksel aktivite / egzersiz yaparak vücut ağırlığınızı normal (ideal) sınırlarda tutun

Günlük tükettiğiniz yağ miktarını kontrol edin. Yemeklerinizde hayvansal kaynaklı yağlar yerine, doymamış yağ asitlerinden zengin bitkisel sıvı yağlar (zeytinyağı, fındık yağı vb.) kullanın.

Yağlı et ve et ürünleri (sucuk, salam, sosis vb.) yerine yağsız kırmızı et, balık, tavuk, hindi eti tercih edin.

Yarım yağlı süt ve süt ürünlerini (süt, yoğurt, peynir, kefir vb.) tüketin.

Az şekerli besinleri tercih edin, çay şekeri, akide şeker gibi rafine şekerleri mümkün olduğunca tüketmeyin, tatlıların ve şekerli içeceklerin tüketimini sınırlandırın.

Günlük tuz alımınızı azaltın (ortalama 1 çay kaşığı) ve iyotlu tuz kullanın. İyot kaybını önlemek için iyotlu tuzu nem ve ışıktan etkilenmeyecek koyu renk kapaklı cam kavanozlarda muhafaza edin. Yemeklere tuzu en ocak ateşi kapatılacakken ekleyin.

Alkol ve sigara kullanmayın, eğer kullanıyorsanız en aza indirin.

Besinlerinizin hazırlanması ve pişirilmesi sırasında hijyen kurallarına dikkat edin. Yiyeceklerinizi pişirirken haşlama, fırında ve buharda pişirme yöntemlerini tercih edin, kızartmalardan kaçının. Böylece yemeklerinize ekleyeceğiniz yağ, tuz ve şeker miktarını da azaltmış olursunuz.

Günlük ortalama 2 litre su için.

Bebeklerinizi mümkünse ilk 6 ay sadece anne sütüyle besleyin ve 6 aydan sonra uygun ek besinlere başlayarak yeterli ve dengeli beslenmelerini sağlayın.

Unutulmamalıdır ki yetersiz ve dengesiz beslenme nedeniyle zihnen ve bedenen iyi gelişmemiş, yorgun, isteksiz ve hasta bireyler toplum için bir güç ve kuvvet değil bir yüktür.

Uzm.Dyt. Özge KARAARSLAN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Genel Önerilerle Sağlıklı Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Özge KARAARSLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Özge KARAARSLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özge KARAARSLAN Fotoğraf
Uzm.Dyt.Özge KARAARSLAN
İçel (Mersin)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Özge KARAARSLAN'ın Makaleleri
► Sağlıklı Beslenme Dyt.Özge KARABAĞ
► Sağlıklı Beslenme Dyt.Zeynep HASOĞLU
► Ramazanda Sağlıklı Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Probiyotikler ve Sağlıklı Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Genel Önerilerle Sağlıklı Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kanser ve Beslenme Mayıs 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:44
Top