2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğru Zayıflama Stratejileri
MAKALE #14644 © Yazan Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ | Yayın Nisan 2015 | 3,897 Okuyucu
DOĞRU ZAYIFLAMA STRATEJİLERİ

Zayıflamak ve onu koruyabilmek için dengeli bir beslenme planı içinde olmalı ve profesyonel bir egzersiz programı yürütmelisiniz.

Doğru zayıflama stratejisini oluşturabilmek için işe önce kaç kalori ihtiyacınız olduğunu bulmakla başlayabilirsiniz.Bu kalori vücudunuzun fiziksel ve zihinsel aktivite için ihtiyaç duyduğu enerjinin tümü yani ‘’Bazal Metabolizma Hızı (BMH) ’’ anlamına gelmektedir.
Cinsiyetimiz,vücut ağırlığımız,boy ölçümüz,yaşımız,aktivite düzeyimiz,kas ağırlığımız,matematiksel olarak metabolizma hızımızı etkileyen faktörlerdendir.Bazal metabolizma hızınız için uzmanlardan veya hesaplamalardan kendi kendizine yardım alıp bazal metabolizma hızınızı bulabilirsiniz.

Tabiki iş bu hızı bulmak ile bitmiyor. İş bu hızın, yani sizin hayatınıza devam etmeniz için gereken kalori ihtiyacınızı yavaş yavaş kısıtlamaktan geçiyor. Sadece ‘’kısıtlamak’’ ise aslında basit bir kelime olarak kalır. Çünkü sizin kısıtlamadan daha da öte bu rakamı hayatınızda beslenmeye entegre ederken alacağınız; karbonhidrat,yağ ve protein oranlarına çok dikkat etmeniz gerekir.Tam da bu noktada biz ‘’diyetisyenlere’’ iş düşer.Çünkü devamlı benzer programları yürüttüğünüzde ister istemez o beslenmeye vücut alışır ve kilonuz plato dediğimiz koruma dönemine geçer. Burada da küçük müdahalelerle, akıllıca yapılan ‘’sağlıklı’’ değişikliklerle kilo verme hızınızı tekrar eski hızına kavuşturabiliriz.

Kilo vermeye çalışırken çoğu kişinin yaptığı en büyük yanlış kalori kısıtlamasının çok büyük çoğunluğunu en başta yapmaktır.Diyete başlamak isteyen bir kişi bazen çok sabırsız davranabilir ve sabırsızlıktan gelen bir motivasyonla bu işe başlar.Fakat sabırsızlıktan doğan bu geçici motivasyon kişiyi fazlasıyla aç bırakıp çoğu zaman yanlış stratejilere yönlendirdiği için kişinin motivasyonu hızlıca azalır ve kişi tahammülsüzleşmeye başlar.Motivasyonun azalmasını bu dönemde etkileyen bir çok etmen vardır.

Kişi ya karbonhidratları hayatından tamamen çıkarır ve bir süre bu doğru zannettiği programa uyum sağladıktan sonra vücudun doğal olarak geliştirdiği devleşen karbonhidrat açlığına yenik düşer.Hızlıca tekrar kilo almaya başlar.
Olası bir diğer senaryo ise şöyle; bu kez yine diyete başlayan kişi kendine karbonhidratları düşmen seçer ve diyete karbobhidratları keserek başlar.Bu sebeple de vücut bir süre sonra kas kaybetmeye devam etmemek için metabolizma hızını yavaşlatmaya başlar ve tabi akabinde de kilo verme hızı yavaşlar.Tartıda umduğu sonucu göremeyen kişinin ise diyeti bırakma bahanesi olur ve diyet sonlanır. Yavaşlayan metabolizma hızı da kişiye bundan sonraki yaşamında hediye kalır.
Oysaki burda düşünmemiz gereken; diyet bırakılıp başlanacak bir eylem değildir. Bu şekilde diyet yaparsak eğer bu eylem daha sürdürülebilir hal alacaktır ve böylece yaşam tarzı haline gelecektir.

Kalorisi bazal metabolizma hızına göre ve aktivite düzeyine göre ayarlanmış,karbonhidratların çeşidine göre gerektiği kadar alınan yani basit şeker dediğimiz her türlü glukoz ,glukoz şurubu,mısır-fruktoz şurubu eklenmiş gıdaları,asitli ya da asitsiz meşrubatları,bisküvi,kek,şekerlemeleri minimuma indirgeyerek tatlı isteğini azaltabilmek için beslenme programınızda tam tahıllara ,bulgura ve meyveye yer vererek, proteini ve yağı günlük kalori alımına göre ayarlarsanız zayıflamaya başlayabilirsiniz.

Tamamen kısıtlı bir liste yerine arada ufak tefek kaçamaklar yaparak bu işi kalıcı kılabilirsiniz. Zaman zaman tabiki kilo verme hızınızda yavaşlamalar olacaktır,kilo vermenin yavaşlamasının uzun sürmesi durumunda da kendinizi hırpalamayarak bundan sonra hayat boyu sürdürebileceğiniz tarzda bir spora başlayabilirsiniz.
Dengeli beslenip,sporu şiddetine göre dönem dönem değiştirerek hayat boyu bulunduğunuz ve istediğiniz kiloyu koruyabilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Doğru Zayıflama Stratejileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ Fotoğraf
Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi59 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ'nün Makaleleri
► Yeşil Çay ile Zayıflama Dyt.Nursel EROĞLU
► Zayıflama İlaçları Dyt.Aydın GÜL
► Zayıflama Diyetleri Dyt.Turgay KÖSE
► Glisemik İndeks ve Zayıflama Dyt.Atilla ZEYREK
► Zayıflama Diyeti ve Leblebi ÇOK OKUNUYOR Dyt.Atilla ZEYREK
► Metabolizma Hızı ve Zayıflama Dyt.Elvan ODABAŞI
► Diyet Yapmadan Zayıflama Dyt.Gizem ŞEBER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Doğru Zayıflama Stratejileri' başlığıyla benzeşen toplam 65 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:48
Top