2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus Tanı ve Tedavi Protokolleri
MAKALE #14661 © Yazan Dr.Şaban KARAYAĞIZ | Yayın Mayıs 2015 | 3,283 Okuyucu
VAJİNİSMUS TANI VE TEDAVİ PROTOKOLLERİ
Review ( Gözden Geçirme)
Yrd. Doç. Dr. Şaban KARAYAĞIZ
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Psikoloji A.D.

Kadında cinsel birleşme öncesinde vajinal girişi kapatacak derecede vajina etrafı kaslarda kasılmaların olmasıdır. Bu kasılmalar istem dışıdır. Bu durumda penisin girişi imkânsız hale gelir ya da çok ağrılı olur. Prevalans ( Sıklığı): %4-6. Günümüzde, DSM-IV-TR kriterlerine göre vajinismus, vajinanın dış üçte birindeki kaslarda cinsel birleşmeyi engelleyecek bir biçimde, yineleyici bir biçimde ya da sürekli olarak istem dışı spazmın olması olarak tanımlanmaktadır. Tanı konulabilmesi için ayrı- ca bu bozukluğun, belirgin bir sıkıntıya ya da kişilerarası ilişkilerde zorluklara neden olması koşulu vardır. Ancak 150 yıldır tanı koymada kullanılan spazm(kasılma) ölçütünün günümüze kadar yapılan çalışmalarda yeterli bilimsel verilerle desteklenmemiş olması tanı kriterlerinin yeniden belirlenmesi gerektiğini gündeme getirmiştir.[1-2] Bu nedenle son zamanlarda oluşturulan bir konsensus tarafından vajinismusun, kadının olmasını arzu ettiği halde, penis, parmak ve/veya başka bir objenin vajinaya girişine sürekli veya yineleyici bir biçimde izin verememe zorluğu şeklinde tanımlanması önerilmektedir. Bu kadınlarda sıklıkla fobik kaçınma, istemsiz pelvis kas kontraksiyonları ve ağrı beklentisi/korkusu/deneyimi vardır. Yapısal bozukluklar ve diğer fiziksel anormallikler dışlanmalıdır.[3-4]
Batılı kaynaklarda disparoninin (ağrılı cinsel birleşme) görülme sıklığı %3-4.3, vajinismus sıklığı %1-6 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise oldukça sık görülen bir hastalıktır ve Konya’da normal popülasyonda yapılan bir araştırmada vajinismus görülme sıklığı %15.3 olarak belirlenmiştir [3]. Birinci basamakta yapılan bir çalışmada ise vajinismus sıklığı %41.7 olarak bulunmuştur. Ülkemizde cinsel işlev bozuklukları polikliniklerinde yapılan araştırmalar, oldukça tutarlı bir bulgu olarak, cinsel işlev bozuklukları nedeniyle tedavi başvurusunda bulunan kadınlarda en sık görülen kadın cinsel işlev bozukluğunun vajinismus olduğu sonucuna varmaktadır ve değişik araştırmalarda sıklığı %62.2-75.9 arasında değişmektedir.[5-6]
Vajinismusun etiyolojisi henüz bilinmemekle birlikte, cinsel ve fiziksel istismar, cinselliğe karşı olumsuz dinsel-kültürel tutumlar, cinsel bilgi ve eğitim yetersizliği, eş ilişkisinde sorunlar olması, eşte cinsel işlev bozukluğu olması, cinsel birleşme sırasında ağrı duyulması gibi pek çok faktörün bozukluğun ortaya çıkmasında etkili olduğu öne sürülmüştür. Vajinismuslu kadınların eşlerinin hastalığın ortaya çıkmasında veya sürmesinde rolü olduğuna dair araştırmalar da yapılmıştır. Vajinismusu olan kadınların eşlerinin pasif bağımlı, aşırı koruyucu olduklarını ve kaçıngan cinsel davranışlar sergilediklerini bildiren yazarlar vardır.[7-8]
Vajinismusta Tedavi Protokolleri
Cinsel terapi: 1)Cinsel organlar ve vajinismus hakkında bilgilendirme 2)Fizik muayene 3)Tedavi hakkında bilgilendirme 4)Davranışsal terapi 5)Sensation odaklanma egzersizleri 6)Sistematik desensitizasyon 7)Kognitif terapi .[9]


Tedavi ve takipte en önemli nokta kişiye uygun yaklaşımı bulabilmektir. Nasıl ki her ağrı kesici her kullananın baş ağrısını geçirmez ise her yöntem de her hasta için uygun değildir.
Ayrıca tedavi sonrası kişilerin cinsel doyuma ulaşabilmesi önemlidir. Yoksa sadece yanlış kasılan bir grup kasa fiziksel müdaheleler ile bilinçaltı çatışmaları çözmeden sonuca odaklanmak kişinin yaşam kalitesini artırmak adına uygun değildir.
Kaynaklar:
1- Reissing ED, Binik YM, Khalifé S, Cohen D, Amsel R. Etiological correlates of vaginismus: sexual and physical abuse, sexual knowledge, sexual self-schema, and relationship adjustment. J Sex Marital Ther 2003;29:47-59.
2- de Kruiff ME, ter Kuile MM, Weijenborg PT, van Lankveld JJ. Vaginismus and dyspareunia: is there a difference in clinical presentation? J Psychosom Obstet Gynaecol 2000;21:149-55
3- Trakya Univ Tip Fak Derg 2009;26(2):151-158 Sultan DOĞAN, Gamze VAROL SARAÇOĞLU
4- Basson R, Berman J, Burnett A, Derogatis L, Ferguson D, Fourcroy J, et al. Report of the international consensus development conference on female sexual dysfunction: definitions and classifications. J Urol 2000;163:888-93.
5- 6. Özdemir YO, Şimşek F, İncesu C, Koç K. Sociodemographic and clinical characteristics of subjects referred to a multidisciplinary sexual dysfunction outpatient clinic. European Journal of Sexual Health 2006;15(Suppl 1):S14-5.
6- Dogan S. Vaginismus and accompanying sexual dysfunctions in a Turkish clinical sample. J Sex Med 2009;6:184-92.
7- Kayır A, Şahin D. Vaginismus tedavisinin uzamasında eşlerin rolü. NöroPsikiyatri Arşivi 1997;34:178-85.
8- O'Sullivan K. Observations on vaginismus in Irish women. Arch Gen Psychiatry 1979;36:824-6.
9- Prof. Dr. E. Eşel. Erciyes Üniversitesi Tıp Fak. Psikiyatri A.D. Öğretim Üyesi.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus Tanı ve Tedavi Protokolleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Şaban KARAYAĞIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Şaban KARAYAĞIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şaban KARAYAĞIZ Fotoğraf
Dr.Şaban KARAYAĞIZ
Kayseri
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Şaban KARAYAĞIZ'ın Makaleleri
► Rektal Prolapsus Tüm Tanı ve Tedavi Yaklaşımları PDF Op.Dr.Ramazan Tarık ÜNSAL
► Lenfödem Hastalığı: Belirtiler, Tanı ve Tedavi ÇOK OKUNUYOR Doç.Dr.Yener DEMİRTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Vajinismus Tanı ve Tedavi Protokolleri' başlığıyla benzeşen toplam 50 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:35
Top