2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bahar Depresyonu
MAKALE #14690 © Yazan Uzm.Mehtap HATİPOĞLU | Yayın Mayıs 2015 | 3,367 Okuyucu
Uzun süren bir kış mevsimini geride bıraktığımız şu günlerde bahar artık geldi diyebiliriz. Dışarıda temiz ve güneşli bir bahar sabahı var fakat bunun tadını çıkaracak halimiz yok. Sanatçı Candan ERÇETİN'in de şarkısında söylemiş olduğu gibi;
Bahar geldiğinde mi ben böyle olurum
Yoksa böyle olduğum da mı gelir bahar...
Evet, özellikle mevsim dönüşlerinde hissettiğiniz bir takım bedensel ve ruhsal sorunlar güzelim bahar keyfinizi gölgeliyor olabilir. Daha çok bahar depresyonu olarak bilinen mevsimsel duygulanım bozukluğu yani Seasonal affective disorder (SAD) hastalığı, her yılın aynı zamanlarında tekrar eden bir depresyon türüdür. Bu durum kişileri depresif, yorgun ve mutsuz bir ruh haline çekebilir. Psikiyatrik bozukluklarda biyolojik ritmin önemine dikkat çeken araştırma ve çalışmalar, sonbahar-kış aylarında başlayan ve ilkbahar-yaz aylarında iyileşen depresyon ataklarıyla karakterize mevsimsel özellikli depresyonu tanımlamaktadırlar. Bu tür araştırma sonuçlarına göre 24 saatlik günlük ritmin yanı sıra yıllık bir ritmin de olduğu, gün uzunluğu ve mevsimsel değişikliklere uyum sağlanamadığı takdirde duygudurum ataklarının tetiklenebileceğine dair kanıtlar sunmaktadır. Aynı şekilde bipolar bozukluk tanısı almış hastalarda her yıl aynı zaman diliminde tekrarlanan hipomanik ve manik atakları, mevsimsel özelliklere uyum sağlanamaması sonucu oluşan uyku-uyanıklık döngüsü bozukluklarının tetiklediği açıkça gösterilmiştir.
Özellikle bu dönemde Norepinefrin ve Serotonin olarak adlandırılan nörotransmitterlerin üretim, salınım, geri alımında anormallik gözlenir. Sosyal faktörler de depresyon oluşumunda farklı düzeylerde önemli etki oluşturmaktadır.
Öz güveni düşük, içe kapanık, kendilerine ve çevresindekilere kötümser bakma eğilimi olan, insan ilişkilerinde daha zayıf ve stres toleransı daha sınırlı olan kişilerde bahar depresyonunda yatkınlık görülür. Bu rahatsızlığı yaşayan kişiler, çevrelerinde baharın gelmesiyle mutlu hissedip enerji dolan insanları gördükçe daha da umutsuzluğa kapılabilirler.
Bahar aylarında sıklıkla görülen alerjik bir takım hastalıklar vardır. Araştırmalar alerjik hastalıklarla depresyon arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla alerjik hastalıkları olanların bahar aylarında depresyona girmeleri öngörülebilir.
Bunun dışında kişilik özellikleri de depresyona yatkınlığı belirleyici faktörler olarak göze çarpmaktadır. Mesela, daha dışa dönük ve iletişim becerileri güçlü kişilerin bahar aylarında yaşanan bu farklılıkları hissetme ihtimali daha az iken, içe dönük ve iletişim becerileri güçlü olmayan, değişen durumlara karşı esneklik gösteremeyen kişilerde daha yoğun yaşanabilir.
Kadınlar mevsimsel depresyonu gösterenlerin yüzde 60-90'lık grubu oluşturmaktadır. Yine yaş da mevsimlik depresyon için güçlü bir öngörü sağlar. Dolayısıyla gençler kış depresyonu bulguları geliştirmeye daha yatkındırlar.
Gündüzleri yorgun hissetme, uyku düzeninde değişiklikler, genellikle çok uyuma şeklinde olabilir. Sosyal durumlarda ve normal günlük aktivitelerde azalma ve çekilme. Yemek yeme isteğinde artış ve kilo alımı gibi beslenme alışkanlıklarında değişiklikler bununla birlikte genellikle karbonhidratlara aş erme gibi durumları Mevsimsel Duygulanım Bozukluğu belirtileri olarak görülebilir.
Bahar depresyonu, psikolojik bir sebepten kaynaklanabileceği gibi, tiroid hormonları düzensizliğinden de kaynaklanıyor olabilir. Sebepler arasında bir ayırıcı tanı yapmak için de işinin ehli bir uzmandan yardım almak önemlidir.
Başa Çıkma Yolları ve Destek:
Aşağıdaki adımları takip etmek mevsimsel duygulanım bozukluğu hastalığını yönetmenize yardımcı olacaktır.
Tedavi planınızdan şaşmayın. İlaçlarınızı aksatmayın ve terapi seanslarınıza planlanan zamanlarda katılın.
Kendinize iyi bakın. Yeterince iyi dinlenin. Düzenli egzersiz yapın. Yemek saatlerinizi düzenleyin. Daha iyi hissetmek için alkol veya uyuşturucu ilaçlara başvurmayın.
Stres yönetimine özen gösterin. Stres yönetimi tekniklerini öğrenin. Yönetilemeyen stres depresyon, aşırı yemek yeme ya da sağlıksız düşünce ve davranışlara sebep olabilir.
Sosyalleşin: Ruh haliniz kötü olduğu zaman sosyalleşmek de zor gelebilir. Yine de çevrenizde olmasından keyif aldığınız kişilerle iletişime girmek için çaba sarf edin. Arkadaşlarınız size ağlayacak bir omuz veya eğlenceli bir ortam sağlayabilir.
Seyahate çıkın. Eğer mümkünse kendinizi harika hissedeceğinizi düşündüğünüz bir yere küçük bir seyahat organize edin. Hatta bu seyahate birkaç yakın arkadaş da eklerseniz harika olur.
Psikoterapi
Psikoterapi kötü hissetmenize sebep olan olumsuz düşünce ve davranışlarınızı tespit ederek değiştirmenize yardımcı olabilir. Ayrıca mevsimsel duygulanım bozukluğu hastalığı ile başa çıkmanın ve stresi yönetmenin yollarını da öğrenebilirsiniz.
Mutlu Baharlar...


Mehtap HATİPOĞLU
Aile Danışmanı Uzmanı, Psikoterapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bahar Depresyonu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Mehtap HATİPOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Mehtap HATİPOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehtap HATİPOĞLU Fotoğraf
Uzm.Mehtap HATİPOĞLU
İstanbul
Uzman Aile Danışmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Mehtap HATİPOĞLU'nun Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bahar Depresyonu' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:29
Top