2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyette Yoyo Döngüsü : Yoksa Sizde mi Yo-Yo Döngüsüne Takıldınız?
MAKALE #147 © Yazan Dyt.Gizem ŞEBER | Yayın Ağustos 2007 | 7,623 Okuyucu
Çabuk zayıflatan bir zayıflama diyeti ile başarıyla kilo verip, fakat diyeti bıraktıktan sonra tekrar kilo almaya başladıysanız, gar dolabınızdaki kıyafetler 34 bedenden 42 bedene kadar geniş bir yelpazede ise, artık yoğun egzersizlerde zayıflama konusunda size yardımcı olamıyorsa; sizde yo-yo döngüsüne takılmış olabilirsiniz.
YO-YO DÖNGÜSÜ NEDİR?
Şok zayıflama diyetleri ile hızla kilo verip, diyeti bıraktığınızda aynı kiloları hatta daha fazlasını alıyorsanız ve her zayıflama diyeti yapışınızda besin tüketiminizi biraz daha kısmak zorunda kalıyorsanız, sizde yo-yo döngüsü adı verilen tehlikeli bir çemberdesiniz. Yo-yo döngüsü, bireyin vücudunun uyguladığı şok diyet süresince açlığa alışmasından kaynaklanır. Açlığa alışan vücut, normal yeme düzenine geçildiğinde “tekrar aç kalabilirim” dürtüsü ile hareket eder ve fazladan alınan enerjileri vücutta yağ deposu olarak biriktirmeye başlar. Şok bir diyetten sonra hızla ve daha fazla kilo alınmasının sebebi budur.
Vücudumuz her duruma adapte olmaya programlanmıştır. Fakat açlığa olan adaptasyonu tokluk durumu adaptasyonundan çok daha güçlüdür. Vücudunuzu aç bıraktığınızda veya yediklerinizi çok fazla kısıtladığınızda, vücut yaşamını sürdürmek için kendisine gerekli olan enerjiyi azaltmaya başlar. Metabolik hız adı verilen bu enerji ne kadar azalırsa ileri dönemlerde kilo vermek o kadar zorlaşmaktadır. Hızlı kilo verdiren diyetlerin önerilmemesi oluşturdukları bu olumsuz etkiye bağlıdır. Çevrenize baktığınızda da, yarı açlık diyetleri ile hızla zayıflayıp bir daha kilo alan ve aldığı kiloları bir dahaki açlık diyetinde vermeyi başaramayan birçok insan görmeniz mümkündür. Buna ekranlarda seyrettiğimiz sanatçıların bir kaçı da dâhildir.
YO-YO DÖNGÜSÜNE TAKILMAMAK İÇİN,
Metabolik hızınızı azaltacak ve vücudunuzu açlığa programlayacak çok düşük kalorili diyetleri uygulamayınız. En ideal diyet, vücudunuza aç olduğunu fark ettirmeyen diyettir. Kendinize özel yani sizin için hazırlanmış olan bir zayıflama diyeti ile işe başlamanız çok önemlidir. Çünkü bu tür diyetler sizin metabolik hızınıza göre hesaplanmış diyetlerdir.
Metabolik hızınızın yavaşladığını hissetmeye başladıysanız yani ilk dönemlerdeki kadar hızlı kilo veremiyorsanız, hemen egzersize başlamalısınız. Günde 45 dakika yapacağınız hızlı tempolu yürüyüşlerde metabolik hızınızı ve enerji harcamanızı arttıracaktır. Yavaşlamış metabolik hız için en etkin çözüm egzersiz yapmaktır. Egzersizle artan kas dokunuz, metabolik hızı arttırır. Çünkü vücudumuzda bulunan kaslar yağlara göre daha fazla enerji harcar.
Doktorunuz önermediği müddetçe, piyasadaki zayıflama ilaçlarını, diüretikleri ve laksatifleri de kullanmamanız önem taşır. Bunları kullandığınız süre boyunca hızla kilo vermeniz, bıraktıktan sonra da aynı kiloları geri almanız yüksek ihtimalli bir olasılıktır. Ayrıca bu gibi ilaçlar, vücutta vitamin emilimini azaltır ve vücuttan su atımını arttırır. Uygun kullanılmadıkları zaman, hayati tehlike doğurabilir.
Zayıflama diyetiniz ile istediğiniz kiloya geldiğiniz zaman diyeti tamamen bırakmanız ve eski yeme alışkanlıklarınıza dönmeniz, tekrar kilo almanızdan başka bir işe yaramaz. Diyet danışmanlığı aldığınız beslenme ve diyet uzmanından kilo koruma programı talep etmeniz, ideal kilonuzda kalmanın en temel yoludur. Kilo koruma programı, zayıflama diyetiniz kadar keskin çizgilere sahip değildir ve vücudunuzun dilinden anlayarak kilo almanızı önler. Kısa süreli kilo koruma programları yerine daha uzun sürelileri tercih etmeniz sizin için daha avantajlı olacaktır.
Yo-yo döngüsüne takılmadan ideal kilonuzda bir hayat sürdürmeniz ise imkânsız değildir. Davranış değişikliği programı adı verilen zayıflamanın ve ideal kiloda kalmanın önemli bir parçası olan, sağlıklı beslenme ilkelerinin ömür boyu devam ettirilmesini amaçlayan programda, diyet programınızda yer almalıdır. İlk bakışta, ömür boyu sağlıklı beslenme alışkanlıklarının sürdürülmesi insanlara imkânsız gibi gözükse de, diyet tedavinizde yer alan uzmanlarla kuracağınız etkin bir iletişim, bunu eğlenceli bir hale getirebilir. Unutmayalım ki, ömür boyu sürdürülecek sağlıklı beslenme alışkanlığı sadece ideal kilomuzu korumamızı sağlamaz aynı zamanda şeker, kalp, yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklara yakalanmamızı da önler. Uzun ve kaliteli yaşamın en yakın dostlarından biri sağlıklı beslenmedir.
29.10.2006 tarihinde Eskişehir Anadolu Gazetesi'nde yayınlanmıştır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyette Yoyo Döngüsü : Yoksa Sizde mi Yo-Yo Döngüsüne Takıldınız?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gizem ŞEBER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gizem ŞEBER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem ŞEBER Fotoğraf
Dyt.Gizem ŞEBER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi292 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gizem ŞEBER'in Makaleleri
► Kilo Vermede Yoyo Sendromu Dyt.Şefika AYDIN
► Yoyo Sendromu: Sürekli Kilo Alıp Verme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
► Kilo Alıp Verme Döngüsü Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Diyette Kuruyemiş Tüketimi Dyt.Sinem AKGÜN
► Diyette Yasak Yoktur Dyt.Nurten ÇETİN
► Tonalin Cla Diyette Kullanımı ÇOK OKUNUYOR Dyt.Perran AYDEMİR
► Diyette Şehir Efsaneleri Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN
► Diyette Doğru Bilinen 10 Yanlış Dyt.Büşra DAYIOĞLU
► Diyette Yanlış Bilinen Gerçekler Dyt.Meltem ERDAĞI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Diyette Yoyo Döngüsü : Yoksa Sizde mi Yo-Yo Döngüsüne Takıldınız?' başlığıyla benzeşen toplam 79 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmenin Modası Olmaz! Aralık 2009
► Kişisel Beslenme Tarihiniz Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:26
Top