2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Değişimsizliğe Tutunup Kalmak!
MAKALE #14748 © Yazan Uzm.Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK | Yayın Mayıs 2015 | 4,409 Okuyucu
Değişimsizliğe tutunup kalmak!

Yaşam hep aynı şeyden ibaret değildir. Onu hep aynı gören sizlersiniz. Başınıza gelenler hep başınıza gelecektir diye düşünen bir beyne sahipsiniz. Hep aynı şeyleri düşünüyorsanız eğer demekki değişimin ne olduğunu bilmiyorsunuz. Aslında kendi değişmezliğinize güveniyorsunuz ama bunun farkında değilsiniz.
Bir hata yaptınız diyelim. O hatayı yaptıktan sonra bunu bir daha yapmayacağınıza güveniyorsanız ve yapmıyorsanız değişmissinizdir. Kendi değişiminize tanıklık edebiliyorsanız , kendi değişiminiz sizin için değişimin referans noktasını oluşturur. Yani bilirsiniz ki herşey değişebilir. Çünkü sizde değiştiniz daha ne olabilir ki size bunu anlatacak.

Ama kendinizi değistiremiyor ve kendi üstünüzde kontrolünüz yoksa ötekilerinin de değişemeyeceğini ve değişmeyeceğini düşünürsünüz.

Kendi düşüncelerinizin yönetimi sizde değilse, kapılıp gidiyor ve kendi telkin mekanizmanızı çalıştıramıyorsanız , üzüntüden kurtulamıyorsanız, kontrol edemediğiniz davranışlarınız varsa siz kendinizi yönetemiyorsunuz.

Yönetememek ne demektir?

İnandıklarınızın inandığınızdan farklı olduğunu gösteren yeni deneyimler edinmenize rağmen daha önceki inancınız halen sizi yönetiyorsa veya A olayından dolayı üzüldünüz ve A olayına üzüntünüzden ötürü B olayını yarattınız ve daha sonra aslında A olayının tamamen sizin tarafinızdan yanlış anlaşılmasından kaynaklı olduğunu gördünüz. Bu durumdan A olayına dair üzüntünüz ve buna bağlı gelişen B olayıda geçerliliğini yitirmelidir. Ama siz bunu devam ettiriyorsanız ve neden öyle oldu diyorsanız kendinizi yönetemiyorsunuz.

Bazen zihniniz bazı olaylara yapışıp kalır. Bir türlü zihninizden atamazsınız ,her fırsatta kendini size hatırlatır. Eğer bu olayı 6 ay geçmesine rağmen atlatamıyor ve rahatsızlığı hiç değişmiyorsa artık olayın kendisi değil sizi travmatize etmiyor siz onu travmatik hale getiriyorsunuzdur. İşte bu durumda artık patolojik bir süreç içerisindesinizdir ve psikoterapi desteği almalısınız.

Tabiki yaşanılan şeyler karşısında tepkilerimiz olacak, üzüleceğiz ama bunun 6 aya kadar ki zaman normal olarak kabul ediliyor bilim dünyasında.

İşte yine kendi değişmezliğiniz konusunda bir örnek daha vermiş oldum.

Kişi kendinden bilir diye boşa dememiş atalarımız.

Kendimizden biliriz ötekini.

Siz değişemiyorsunuz diye yaşam ve insanlar yerinde saymıyor. Onlar değişiyor. Herşey değişiyor.

Kendinize güvenmiyorsunuz ötekinin de değişimemesine güvenirsiniz. Ve değişse de görmezsiniz.

Kişi kendinden bilir. Bilir ki kendisi sorgulamıyorsa farkında değildir. Farkında değilse farklılığıda göremez. Bazende bilir ama bilmesi birşey değiştirmez. Çünkü olaya tutunup kalmıştır zihni. Tutunur çünkü bizde onu tutan bir yargı vardır. Yani yargınızı bulamadığınız onunla yüzleşmediğiniz müddetçe aynı canlılığıyla durur olay.

Olay başka kişiyle alâkalı ise kişi üzerinden anlamlandırma yapmak kendi yargınızı görmenizi engeller.

Şöyle Düşünün ; her dış etken sizde olumsuz bir etki yaratmıyor değil mi? Neden bazıları sizi daha çok etkilerken bazıları daha az etkiliyor. Etki yaratmayan olaylar sizin onunla ilgili bir yargınız olmamasından kaynaklanıyor. Yani sizde bir karşılığı yok. Onunla ilgili bir beklentiniz, projeksiyonunuz, yargınız yok. Sizde inanılmaz etki yaratan şeyler sizde bir karşılığı olan şeylerdir.

Yarası olan gocunur, ateş olmayan yerden duman çıkmaz atasözleri bunu anlatmaktadır.

Sevgilerimle

Ziya ÜNLÜTÜRK

Psikoterapist - Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Değişimsizliğe Tutunup Kalmak!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ziya ÜNLÜTÜRK Fotoğraf
Uzm.Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
Eskişehir
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi68 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK'ün Yazıları
► Hep Sevgili Kalmak Psk.Serap DUYGULU
► Metropolde Mutlu Kalmak Psk.Arzu GÜNEŞ
► Geç Kalmak İçin Geç Kaldınız Psk.Serap DUYGULU
► Evlilikte Mutlu Kalmak İçin... Dr.Psk.Erdal USLUER
► Arkadaşı Olmak mı? Ebeveyni Kalmak mı? Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
► Evli Olmak Mı, Evli Kalmak mı? Psk.Burcu ATATÜR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Değişimsizliğe Tutunup Kalmak!' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Korku Temmuz 2015
► Sevilme Arzusu Mayıs 2015
◊ Beklemeyi Bilmeli İnsan! Şubat 2017
◊ Access The Bars Ocak 2015
◊ Uyku Bozuklukları Ocak 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:28
Top