2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kendinize Güven İçin, Özgüven İçin!
MAKALE #14758 © Yazan Psk.Mahir Efe FALAY | Yayın Mayıs 2015 | 4,176 Okuyucu
Önceki yazımda "Kendimize güvenmenin önündeki en ciddi engel: VARSAYMAK ikinci engelse SONUÇLARA ATLAMAK ve üçüncü, hepsini kapsayan engelse ANDA KALAMAMAK
Yakında bu konuda ne yapabileceğiniz hakkında ipuçları gelecek."
...
Demiştim. İşte şimdi başlıyoruz :)


A______

Varsaymak diğer hepsi kadar sinsi engellerden biridir. Zira son derece hayatın içindedir, normalleşmiştir. Basitçe; kişi var-sayar ve davranmaz, harekete geçmez. Çünkü davranışlarımızın temelinde duygu ve düşüncelerimiz vardır ve eğer düşünceniz size "davranma" diyorsa o itki davranışa dönüşmez.

Ama herşeyden önce varsayımları ikiye ayıralım. Mantıklı ve mantıksız varsayımlar diyelim. Mantıklı olan "ben bu duvara yumruk atarsam delemem" diye varsaymamdır. Aramızda kaç kişi duvarı yumrukla delebilir? Tabii duvar plazalardaki incecik duvarlarsa başka.

Mantıksız varsayımsa mesela parmak inceliğinde 45cm uzunluğunda bir çıtamız var diyelim. Eğer varsayarsam "ben bu çıtayı dizimde kıramam yoook yok" şeklinde, açıkça mantıksız bir varsayım yapmış olurum.

Görebileceğimiz gibi varsayım kötü. Ve kendine güvenmeyen insanların yaptığı da çoğunlukla mantıksız varsayımlar yapmak. "Bu bana bakmaz" (belki bakar?) "Bu sınavı kesin geçemem" (nereden biliyorsun geçemeyeceğini?) "Şimdi herkes bana bakacak ve utanacağım" (herkes sana baksa en kötü ne olur?) vb vb vb

Ne Yapabilirsiniz?

İlk olarak mantıksız varsayımlarınızın sayısını görmek için mesela 1 hafta boyunca her varsayımınızı kayıt altına alın. İçerik değil, sayı önemli.

Ondan sonra da içeriği kayıt ederek 1 hafta daha geçirin. Ve daha çok hangi konularda varsayım içeren düşünceleriniz oluyor onu tespit edin.

Bu aşamadan da sonra elinizdeki kayda bakınca çok şaşıracaksınız!

Ardından profesyonel destek almadığınızı varsayarsak şu önerilerim olacak:
- Kayıtlarınızdaki gibi birçok varsayımda bulunmanın + ve -'lerini yazın.
- Daha fazla davranın. Varsayımları ancak varsaymayarak defedebilirsiniz.
- Önce davranın, sonra düşünün. Fazla düşünmek sizi atıl bıraktı. Demek ki fazla düşünmek iyi değilmiş ;)
- Sürekli kendi kendinize sorun "en kötü ne olabilir?" diye.
- Eğer sizin davranmanızı engelleyen bir psikiyatrik ilaç alıyorsanız bu durumla ilgili doktorunuzla konuşun.
- Ola ki "özgüven kötüdür oğlum/kızım diyen bir ebeveyniniz varsa da ona kocaman gözlerle bakın ve sorun "neden?" diye.

Artık profesyonel destek almaya ve hızla "varsaymayan" bir kişi haline gelmeye hazırsınız.

Önerileri uygulamakta zorluk çekenler için alt önerilerim:
a. Büyük ihtimalle kendinize ve düşüncelerinize dair farkındalığınız henüz yeterince gelişmemiştir. Unutmayın ki hiçbir uğraşta ilk anda çok iyi veya iyi olmazsınız
b. Yukarıdaki "ne yapabilirsiniz?"'i yapmaya yeterince motive değilsinizdir. Motivasyon için varsaymanın sizden götürdüklerini bir kağıda yazın bakalım :)
c. Hayatınızdaki kimi modelleri inceleyin. Mesela özgüven konusunda en tepeye oynayabilecek olan pazardaki kadın iç çamaşırı satıcılarını! Sütyeni kendine bağlayıp "Ablaa gel geel GEEEL!!" şeklinde bağırmak sizden ne kadar uzak bir hareket? Eğer cevabınız ÇOK UZAK ise, bu rehber tam size göredir. Başa dönüp tekrar okuyunuz :)
d. Herşeye rağmen değişip değişmek isteyip istemediğinizi iyice tartın. Psikologla görüşmeye başlayıp herşey yolundayken 2. 3. seansta süreçten çıkanlar olduğu için diyorum; varsaymamak bunun devamında diğer izleyecek yazılardaki çeşitli -mamak -memekler gibi bir değişimdir. Değişim yenidir ve bilinmezleri olan bir olgudur. Sonunda sonuç itibariyle ilk ana göre çok farklı olabileceğiniz bir yoldur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kendinize Güven İçin, Özgüven İçin!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Mahir Efe FALAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Mahir Efe FALAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Mahir Efe FALAY'ın Yazıları
► Özgüven : Kendine Güven(Me) Psk.Hümeyra ERGÜL
► Özümüze Güven: Özgüven Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► İlişkilerde Güven Duygusu - Yeniden Güven Kazanmak Mümkün mü? ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kendinize Güven İçin, Özgüven İçin!' başlığıyla benzeşen toplam 50 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ergenlik Tavsiyeleri Haziran 2014
► Mutluğun Yolunda Aralık 2009
◊ Varsayma Problemi Ekim 2015
◊ Fark Etmelidir! Ocak 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:56
Top