2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eklem Protezleri ve Rehabilitasyonu
MAKALE #14760 © Yazan Fzt.Mehmet ÇAKIR | Yayın Mayıs 2015 | 5,957 Okuyucu
TOTAL DİZ PROTEZİ

Diz ekleminin ilerleyen dejeneratif hastalığına gonartroz adı verilir. Diz eklemindeki menisküs ve kıkrdak yapısının bozulması neticesinde dizden krepitasyon sesi ve ağrı ile kendini gösterir. En sık karşılaşılan eklem problemidir. Erken dönemde önlem alınmazsa ileri dönemde daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkabilir. Dizlerdeki kireçlenmenin başlıca sebebi kilodur. Hastalık en sık kilolu bayanlarda ve dizlerinin üzerinde çalışan kişilerde görülmektedir. Erken dönemde yapılacak olan fizik tedavi, eklem enjeksiyonları ve egzersizler ile hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir. İlerleyen yaşla birlikte, kişinin günlük yaşam aktivitelerinin kısıtlanmasıyla cerrahi tedaviye başvurulabilir.

Ameliyat ile diz ekleminin yerine yapay bir eklem koyulma işlemine total diz protezi adı verilir. Protez semetli (çimentolu) ve sementsiz (çimentosuz) olarak iki şekilde kemiğe tutturulabilir. Cerrah hastanın yaşına ve kemik kalitesine göre buna karar verir. Sementli protez daha yaşlı hastalarda tercih edilmektedir. Dize yerleştirilen protez çimentoyla dolgu yapılarak tutturulmaktadır. Avantajı, hastanın ameliyattan sonra hemen ayağa kaldırılabilmesidir. Sementsiz sabitleme genç hastalarda tercih edilir. Bu yöntemle vücut kendi kendini onararak boşlukları doldurmaktadır. Sementliye göre daha sağlam olmakta fakat hastanın ayağa kalkış süresi biraz daha uzun sürmektedir.

Diz protezi ortalama 60 yaş üzerinde tavsiye edilmektedir, bunun sebebi kullanılan malzemenin ömrünün maximum 15-20 sene olmasıdır. Takılan protezin ömrünün sonuna kadar dayanması için olabildiğince geç takılmasında yarar vardır. Aksi halde çok ilerlemiş bir yaşta tekrar operasyon ile protezin değiştirlmesi gerekebilecek fakat hastanın durumu buna izin vermeyecek olabilir.

Diz kireşlenmesi olan hastalar, ameliyattan korunmak veya ameliyatı ertelemek için, mutlaka ideal kilolarını korumalı, ve merdiven inip çıkma, dizlerinin üstünde oturma, bağdaş kurma, çömelerek oturma, normal wc kullanma gibi aktiviteleri yapmamalıdır. Namaz kılanlar sandalyede oturarak kılmalı, klozet kullanmalıdır.

Ameliyattan önce ve sonra neler yapılmalıdır?

Diz ameliyatı yapılması planlanmış hasta, 15 günlük bir program ile ameliyata hazırlanmalıdır. Bu hazırlık aşamasında diz çevresi kas ve bağlar güçlendirilmeli, ameliyattan sonraki harekete dönüş süresi kısaltılmalıdır. Ameliyattan sonra iki saatte bir buz uygulaması ve ayak bileği pompalama hareketi yapılarak ödem oluşması önlenmelidir. Yara temizliğine dikkat edilmeli, enfeksiyondan korunmalıdır. Ameliyattan sonra evde yapılması gereken egzersizler mevcuttur, bu egzersizlerin uzman kişiler tarafından yapılması tedavi sürecini kısaltacak, yapılan ameliyatın kalitesini olumlu yönde etkileyecektir. Hasta yakınları yada hasta ameliyat daha yeni diyerekten bu egzersizleri yaptırmaya korkabilir, fakat en kısa sürede egzersize başlanmalıdır. Aksi halde dizde kontraktür meydana gelerek, hareketlerde kısıtlılık oluşmaktadır. Geç kalıp daha sonra ağrılı bir şekilde tedavi olmak yerine en geç 1 hafta içerisinde tedaviye başlanmalıdır.

TOTAL KALÇA PROTEZİ

Kalça ekleminin ilerleyen dejenerasyonuna koksartroz adı verilir. Koksartroz kalça ekleminde ağrı ve hareket kısıtlılığı ile karakterize dejeneratif bir hastalıktır. Hastalığın başlangıç evresinde uygulanacak fizik tedavi programları, egzersiz tedaviisi ve kilo kontrolü ile hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir, fakat ilerleyen yaşla birlikte şikayetler kişinin yürümesime engel olacak şekilde artabilir. Bu durumda Total Kalça Protezi adını verdiğimiz, hasarlı eklemin yapay bir eklem ile değiştirilmesi ameliyatı yapılabilir.

Kalça protezi iki farklı şekilde kemiğe tutturulur. İleri yaştaki, kemik kalitesi zayıf olan hastalara sement (çimento) ile dolgu yapılarak kaynama sağlanırken, daha genç ve kemik kalitesi iyi olan hastada sementsiz (çimentosuz) sabitleme yapılarak, kemiğin kendi kendine dolması beklenir.

Kalça protezi ameliyatı, çok gerekli olmadıkça 60 yaşından önce pek tavsiye edilmeyen bir ameliyattır. Çünkü kullanılan malzemenin ömrü en fazla 15-20 yıldır. Bu sebeple, eğer erken yaşta kalça ağrısı yaşıyorsanız, mutlaka bazı tavsiyelere uymak zorundasınız. Aksi takdirde ilerleyen yaşlarda daha büyük problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu tavsiyelerin başında kilo kontrolü gelmektedir. Fazla kilo eklemdeki dejenerasyonu artırdığı gibi, ameliyattan sonra da takılan protezin ömrünü azaltır. İkinci bir tavsiye de merdiven inip çıkma eyleminde kaçınmaktır. Kalça ve diz ağrısı olan hastalar bazen asansör yerine spor olsun diye merdiven kullanmayı tavsiye eder, fakat aksine merdiven hastalığımızın ilerlemesine neden olacaktır. Egzersizler, kalça eklemi üzerine fazla yük binmeden yapılabilecek egzersizlerden oluşmalıdır. Bunlara örnek olarak, bisiklet, mat egzersizleri ve yüzmeyi sayabiliriz.

Ameliyat öncesi ve sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

Ameliyat kararı verildikten sonra 15 günlük bir ameliyata hazrılık süreci uygulanmalıdır. Bu süreçte yapılacak egzersizler ile, ameliyat sonrası harekete daha erken sürede dönüş sağlanabilir. Kalça ve diz kasları güçlendirme egzersizleri çalışılmalıdır. Ameliyattan sonra buz uygulaması ve ayak bileği pompalama egzersizleri yapılarak ödem oluşması engellenmelidir. Yara yerlerinin temizliğine özen gösterilmeli, enfeksiyon oluşması engellenmelidir. Hastanın evde yapması gereken bazı egzersizler mevcuttur, fakat hastalar veya yakınları ameliyattan yeni çıkan hastaya bu egzersizleri yaptırmaya korktukları için, egzersizler ihmal edilmekte yada yeterli derecede yapılmamaktadır. Operasyondan sonra uygulanacak olan fizik tedavi programı, en az yapılan ameliyatın kalitesi kadar önemlidir. Çok başarılı şekilde yapılmış bir kalça veya diz protezi, zamanında ve iyi bir fizik tedavi programı uygulanmazsa başarısız bir operasyon tablosuna dönebilmektedir. Bu sebeple ameliyattan sonra en geç 1 hafta içerisinde tedaviye başlanmalıdır.

OMUZ PROTEZİ

Omuz eklemi kalça ve diz ekleminde olduğu kadar fazla yük taşımadığı için, kireçlenmesi daha az olan bir eklemdir. Omuz kireçlenmelerini genelde travmalar tetiklemektedir. Bunun dışında bazı travmalar sonrası tamiri olmayan omuz kırıklarında omuz protezi yapılmaktadır. Vücudumuzun en hareketli eklemi omuzdur, bu sebeple tedavi süreci en uzun ve zorlu geçen eklemimiz de omuz eklemidir. Ameliyattan sonra eski sağlığımıza kavuşabilmemeiz için, mutlaka bir fizyoterapist desteği alarak, egzersizlerin uzman kişiler tarafından yapılması sağlanmalıdır.

Genel olarak bütün eklem protezlerinde erken dönemde uygulanacak tedavi programını öncelikli amacı, eklem hareket açıklığını artırmak, kontraktürü önlemek ve kas gücünü artırarak günlük yaşamda bağımsızlığı sağlamaktır. Ameliyattan çıktığı andan itibaren tedavi programına başlanmalı, dikişler alınana kadar hafif egzersizlerle kontraktür gelişmesi engellenmelidir. Protez rehabilitasyonu ağrılı bir tedavidir, hastalar canlarının yanmasına katlanamayabilir, fakat bilinmelidir ki, eger yeterli tedavi uygulanmazsa ileride çözümü olmayan durumlara neden olabilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Eklem Protezleri ve Rehabilitasyonu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Mehmet ÇAKIR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Mehmet ÇAKIR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet ÇAKIR Fotoğraf
Fzt.Mehmet ÇAKIR
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Mehmet ÇAKIR'ın Makaleleri
► Silikon Göğüs Protezleri Op.Dr.Mahmut Serden DİNÇLER
► Osteoartrit (Eklem Kireçlenmesi) Fzt.Ali Serkan ÜNSAL
► Romatoid Artrit (Eklem Romatizması) Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► İnme (Felç) Rehabilitasyonu Fzt.Ahmet DOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Eklem Protezleri ve Rehabilitasyonu' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Karpal Tünel Sendromu Mart 2015
► Topuk Dikeni Mart 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:29
Top