2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Seven İnsan Kıskanır mı? Yoksa Bir Efsane mi?
MAKALE #14761 © Yazan Uzm.Psk.Nilüfer YALINÇETİN | Yayın Mayıs 2015 | 4,346 Okuyucu
Kıskançlık yaşamda ve ilişkilerde kendini gösteren oldukça yaygın bir durumdur. Bugüne kadarki çift ve bireysel psikoterapi deneyimlerimde gördüm ki, kıskançlık konusu hem kişisel hem ilişkisel konularda tekrar tekrar gündeme gelmekte. Danışanlar, bazen kıskançlık hissetmekten şikayetçi olurlar iken, bazen kıskanç bir partnerle nasıl ilişki sürdürüleceği çıkmazıyla terapi odasına gelmektedirler.

Seven insan kıskanır...
Kıskançlığın gerçek aşkın göstergesi olduğu yönünde bir inanç vardır. Ancak kıskançlık ilişkilerde temel bir sorundur da. Araştırmalar 3 çiftten birinde kıskançlığın ilişkilerinde ciddi bir sorun yarattığını göstermektedir.

Peki kıskançlığı ortaya çıkaran ne olabilir? Aslında kıskançlık bir çok özellikle ilişkili olabilmektedir:

Düşük benlik saygısı
Kaygılı ve duygusal olarak değişken duygulara yatkınlık
Güvensizlik ve hükmetme
Eşe bağımlılık
İlişkide yetersizlik hissi: eşi için yeterince iyi olmadığını hissetmek
Kaygılı bağlanma tarzı: eşin kendini terk edeceği yada yeterince sevmeyeceğine dair korkular.

Yani; kıskanç olan eşin kıskançlığı güvensizliği ile ilişkilidir; aşkı ile değil.

Partnerim yersiz kıskançlık yapıyor, ne yapmalıyım?
Partnerinizin kıskançlığının sizinle ilgili olmadığının farkına varın. Bu onunla ilgili. Ancak ilişkilerde genellikle kıskanılan partnerler kıskanç olan eşlere kendilerini açıklamak mecburiyetinde hisseder. Oysa ki kendini anlatmaya çalışmak, masum olduğunu göstermeye çalışmak yardımcı olacak son şeydir. Çünkü partnerinizin kıskançlığı kendi terk edilme korkularına bağlıdır ve güvensizlik inancından gelmektedir.

Partnerinize açıklama yapıp masum olduğunuzu göstermeye çalışmak yerine neden kıskanç olduğunu, içinde kıskançlık hissetmesine nelerin neden olduğunu sorgulayın.

Eğer eşiniz kendiyle ilgili birşeyleri sorgulamak istemiyor ve hala sizi suçlayıp sorgulayarak kontrol etmeye çalışıyorsa ona “ size güvenmediğinde ve sorguladığında incindiğinizi ifade edin. Ancak yinede devam ediyorsa ilişkiyi gözden geçirmeniz gerektiğini belirtin ve destek alın. Çünkü sürekli suçlamalara maruz kalarak kontrol edilmek sizi de etkilemeye başlayacaktır.

Partnerimi çok kıskanıyorum ve bununla başa çıkamıyorum, ne yapmalıyım?

Yanlış anlamalara sebep olacak ve sizin şüpheciliğinizi tetikleyecek durumlardan uzak durun. Örneğin özellikle sosyal medyada kıskanç partnerlerin eşlerinin hesaplarını daha fazla incelemeye meyilli oldukları gözlenmektedir ve böyle durumlarda şüpheci partner verileri yanlı değerlendirerek daha fazla şüphelenilecek kanıtlar bulmakta, ve bu durum kuşkuculuk ve artan izleme dürtüsü ile kıskançlık kısır döngüsünün yaratmaktadır.

İlişkiniz ve kendinizle ilgili güven hissini geliştirmeniz önemlidir.
Eşinizle iletişim kurun. Eğer kıskançlık hissediyorsanız bunu eşinizle konuşun. Ancak önemli olan nokta eşinize, öfkeli, alaycı yada suçlamalarınızı savunarak bu yaşadıklarınızı ifade etmemeniz. Açık ve suçlayıcı olmadan ifade etmeniz önemlidir. Böylece eşinizin de, kıskanç tavırlarınız nedeniyle kafasının karışmasını önlemiş olacaksınız.

Ancak unutmamak gerekir ki bazen kıskançlık haklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Eşinizin daha önceden bir ilişkisi olduğunu öğrendiyseniz yada güveninize ihanet ettiği durumlar yaşadıysanız bunlar önemli kanıtlardır ve böyle durumlarda ilişkinin tekrar sorgulanması tamam yada devam kararının alınması gereklidir. Ancak yaşadığınız kanıta dayalı bir kıskançlık değilse geçmişte eşinizle ilgili bu tür durumlar yaşamadıysanız, aşkınızı değil kendi güvensizliklerinizi sergilediğinizi unutmayın...

Uzm.Psk &Aile Dan. Nilüfer YALINÇETİN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Seven İnsan Kıskanır mı? Yoksa Bir Efsane mi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Nilüfer YALINÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Nilüfer YALINÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilüfer YALINÇETİN Fotoğraf
Uzm.Psk.Nilüfer YALINÇETİN
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi88 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nilüfer YALINÇETİN'in Yazıları
► Beyinle İlgili 10 Efsane Psk.Dnş.Ahmet Vezir TAYLAN
► Çocuklar Neden Kardeşlerini Kıskanır? Psk.Feden CANDEĞER PALA
► Ceza mı Yoksa Disiplin mi? Psk.Dnş.Gülşah ALCAN ÇAPRAZ
► Yoksa Tembellik Bir Hastalık mı? Psk.Dnş.Aslı KARTOL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Seven İnsan Kıskanır mı? Yoksa Bir Efsane mi?' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çikolatakolik miyim? Mayıs 2015
► Aşk Korkutur! Nisan 2015
► Mükemmelliyetçilik Kasım 2011
◊ Yarım Kalanlar Ocak 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:21
Top