2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Önümüzde ki Tehlike! Mevsim Geçişi
MAKALE #14769 © Yazan Dyt.Elif ÖZCAN | Yayın Mayıs 2015 | 2,715 Okuyucu
Mevsim geçişine hazır mıyııızzz?? Uykunun yetmeme hali, sürekli kas ağrısı, saç dökülmesinde artış, kronik yorgunluk, hafif depresyon, duygu durum bozuklukları vs. Tabii bunlar sadece, sizin başınıza gelmiyor, hepimizin ortak sıkıntıları. Ama bu sıkıntıları daha az hissetmek ve bu sıkıntıların üstesinden başarıyla gelmek, birazda bizim elimizde..
Öncelikle bağışıklık sistemini güçlendirmek anlık bir durum değildir. Yani vitamin hapı yutar yutmaz hemen daha enerjik olmaz insan, ama eyy psikoloji sen nelere kadirsin ki, kişi genelde vitamin hapı yutar yutmaz kendisini hemen iyi hisseder ki biz buna tıp dünyasında "placebo" (plasebo) etkisi diyoruz.. Asıl yöntem ise diyetisyeninizin ya da doktorunuzun önereceği vitamini; bağışıklık sistemini güçlendirmek için doğru kullanım gerekli, bu da vücudunuzun ihtiyacına göre haftalarca ya da aylarca düzenli kullandığınızda elde edebileceğiniz bir etkidir. O yüzden derim ki şubat ayından biraz çalışmalara yani doğru bir vitamin desteğine başlamalıyız.
Mevsim geçişlerinde ki en önemli vurgumuz bol sıvı tüketimi!! Bunu ister şişe takibi yaparak sulara boğun kendinizi, ister bitki çaylarından sağlayın yeter ki kaliteli sıvı alımınızı arttırın. Kaliteli sıvı alımı derken, sabahtan akşama kadar içtiğimiz siyah çaylar ve kahveleri saymıyoruz. Siyah çayın ve kahvenin maalesef bu anlamda bize hiç bir faydası yoktur. Hava soğuk, su içmek içimden gelmiyor diyenlere ise önerim, içtiğimiz suyu ılık- sıcak su haline getirmek olur.
Mevsim geçişini badiresiz atlatmak için yapılabilecek en etkili önlemlerden biride; düzenli egzersiz. Bu dönemde yaptığınız fiziksel aktivite arttırımı hem psikolojik hem de fiziksel direncinizi yükseltecektir. Gerek kendi temponuzda yürüyüş, gerekse havanın soğuk olduğu günler evde internet karşısında yapacağınız pilates, yoga, dans, tae bo vs. video takibi.. Nasıl isterseniz ama mutlaka sağlıklı bir vücut için ömür boyu aktivite, ömür boyu aktif yaşam diyorum..
Bu tehlikeli dönemde kendim için yapabileceğim bir diğer önlemde; yediğimiz yeşillik salata oranını arttırmak.. Sabah- öğle- akşam her öğünde soframda çeşit çeşit yeşillik istiyorum. Gün olur detaylı süper bir salata, gün olur vakit olmaz sadece tek çeşit bir tutam yeşillik, hepsi kabulüm.. Yeter ki yeşillikle gelecek olan posayla bağışıklığımı bir nebze arttırmak.. Ve tabii bu dönemde yaşanabilecek konstipasyonun- kabızlıkların da önüne geçebilmek..
Her zaman dediğim gibi bedenimiz ömrümüzün sonuna kadar kullanacağımız bir gemi. Bu geminin bakımını ne kadar düzenli yapar, ona ne kadar iyi bakarsam, bu gemi beni o kadar uzun mesafelerce su almadan, batmadan, yelkenini kırmadan götürür.. Güzel kaliteli, sapa sağlam bir ömür için bedenimize her zaman iyi bakmalı, onu iyi beslemeliyiz..
KUŞBURNU
Evet hepimiz karla kışla boğuşurken, bir kaç kez yakalandık üst solunum yolu enfeksiyonlarına, yalnız kabus henüz bitmedi. Üst solunum yolu enfeksiyonları, kış gider ayak mutlaka bir de bahar aylarında yakalar kişiyi, eğer kişi hazırlıksızsa!! Bağışıklığımızı en güzel ve en kolay destekleyecek, basit yöntemlerden biride kuşburnudur.
Kuşburnu yabani gül bitkisinin kırmızı kapsül şeklinde ki tohum torbasıdır. C vitamini, karoten, B grubu vitaminleri, takofenol ve K vitamini içerir. C vitamini açısından en zengin meyvelerdendir. Bu özellikleriyle kuşburnu;
Kan basıncını düzenler.
Romatizma ağrılarını hafifletir.
Kanserli hücre yayılmasını yavaşlatır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Soğuk algınlığı tedavisinde kullanılır.
Doğal bir antioksidandır.
Bu yüzden kış mevsiminde ve geçiş mevsimlerinde çok sevdiğimiz siyah çaya ara verip biraz da kuşburnu demlemeye ne dersiniz. Kuşburnunu sadece çay yaparak değil kurutup kesilerek, toz halinde, marmelat şeklinde de kullanmak mümkün.
İyi bir kuşburnu çayı demlemek için; yarım litre kaynar suyun içerisine 2 yemek kaşığı kuşburnu atıp 10 dakika demlendikten sonra içebilirsiniz. Ayrıca ıhlamurla ve narçiçeği çayıyla beraber demlemekte gayet lezzetli ve sağlıklıdır..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Önümüzde ki Tehlike! Mevsim Geçişi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Elif ÖZCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Elif ÖZCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Elif ÖZCAN Fotoğraf
Dyt.Elif ÖZCAN
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi31 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Elif ÖZCAN'ın Makaleleri
► Mevsim Değişikliklerinde Beslenme Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Önümüzde ki Tehlike! Mevsim Geçişi' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ramazanda Beslenme Haziran 2015
► Diyet Palavraları Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:23
Top