2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aynaya Bakıp Bakıpta Kendini Tanımamak
MAKALE #14813 © Yazan Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ | Yayın Mayıs 2015 | 6,749 Okuyucu
Delfi'deki ünlü Apollon Tapınağı'nın kapısında Sokrates'in şu meşhur sözü yer alır: "İnsan; Kendini Tanı".
İnsan, ömrü boyunca kendini tanımaya, kendisiyle ilgili yeni keşifler yapmaya devam eder. Kendini tanıma yolculuğunda emek harcayanlar, çabalarının ürünlerini daha mutlu ve nitelikli ilişkiler kurarak alırlar. Nitelikli ve doyumlu insan ilişkileri kurabilmesi, insanın kendisini ve diğer insanları tanıması ile mümkündür.
Kendinizi bilmezseniz, başka neyi bilebilirsiniz?
Ne gezersin Şam, Buhara | Her ne ararsan Kendinde Ara!
Kendini Tanıma; Bir insanın fiziksel özelliklerini, duygularını, düşüncelerini, isteklerini, gereksinimlerini, güçlü ve zayıf yönlerini, amaç ve değerlerini, yetenek ve becerilerini tanıması / bilmesi anlamına gelir.
O zaman bir insan olarak bizler hayatta başarılı, mutlu ve doyumlu olmak istiyorsak, kendimizi tanımaya özen göstermeliyiz. Çünkü mutluluğun ve başarının sırrı kişinin kendisini tanımasından geçer.
Ayrıca insanın, insan olması; onun, beden ve aklının yanında kalbinin emrinde olup ruhunu dinlemesine bağlıdır. Yani insanın kendini ve çevresini daha iyi tanıyabilmesi için, her şeye ve herkese biraz da gönül gözüyle bakması ve onları kalbin kadirşinas kriterleriyle değerlendirmesi gerekir.
Bu ufka ulaşabilen insanlar, kendini her yönüyle tanıdığından içinde yaşadığı dünyayı da daha anlamlı ve ferah feza hale getirmeye çalışacaktır. Zengin bir kültürün diriltici engin dinamizmi, işte bu kendini bilen insanların nefesleriyle soluklanacak ve onların omuzlarında bayraklaşarak, istikbale taşınacaktır.
İnsanda kendini tanıma ve olabileceğinin en iyisi olma düşüncesi ise, ilkokul sürecinde başlar ve gelişir. Bu nedenle ilköğretim yılları, kişinin hayatında son derece önemli ve kritik bir dönemdir.
İşte bu anlamda okullarımızdaki Rehberlik Servisleri hayati öneme sahip bir fonksiyon taşımaktadır. Çünkü Rehberlik; eğitimde demokratik bir ortam içerisinde öğrencinin kendini tanımasına, fiziksel, zihinsel ve sosyal bütün kapasitelerini en üst düzeyde geliştirmesine yardımcı olmak için girişilen planlı ve profesyonel bir yardım etme sürecidir.
Rehberlik, bireyin problem çözme becerilerinin geliştirilmesine, kendini yönetme gücünü kazanmasına önem verir. Bireyin gizil güçlerini keşfetmesine, kendini ifade edebilmesine ve çevresiyle barışık olmasına yardımcı olmaya çalışır.
Rehberlik herkese açık olduğu gibi herkesin hayat boyu yararlanabileceği bir hizmet alanıdır. Rehberlik sadece sorunu olan bireyin probleminin çözümüne yardımcı olma, ona bir takım hizmetler sunmayla sınırlı değildir. Önleyici, yönlendirici, uyum sağlayıcı, geliştirici, bütünleştirici, aydınlatıcı fonksiyonlarıyla her bireye hitap etmektedir.
Rehberlikte danışan bireylerin özellikleri ne olursa olsun, kişiliklerine saygı esastır. Psikolojik danışma, profesyonel bir yardım ilişkisi ve sürecidir. Psikolojik danışman, kaygılandığınız konuya odaklanmanıza ve sorununuzu daha açık seçik anlamanıza yardım etmeye çalışır. Psikolojik danışman değerlerinize, amaçlarınıza, tercihlerinize ve yaşam tarzınıza saygı göstererek kendiniz için doğru olan seçimler ve değişiklikler yapmanız için sizinle birlikte çalışır.
Okullardaki Rehberlik Servislerinde öğrenciler, rehber öğretmeni ile yaptıkları görüşmelerde, kendilerini güvenli, samimi bir atmosfer içerisinde ifade ederler. Görüşmeler rehberliğin gizlilik ilkesi esas alınarak yapılır ve sorunlara birlikte çözüm yolları üretilmeye çalışılır.
Rehberlik Servisi, öğrencilerin kişilik, ilgi ve yeteneklerini tanımak için, onlara çeşitli test ve anketler uygular. Testlerden ve diğer kaynaklardan edinilen bilgilerle öğrencilerin sağlıklı gelişmeleri için onlara yardımcı olmaya çalışır. Amacı, öğrencilerin hayatta her yönden (akademik, sosyal, duygusal) sağlıklı, mutlu ve başarılı olmalarına destek olmaktır.
Öğrencilerin, çevresiyle sağlıklı ilişkiler kurarken karşılaşacakları sorunların giderilmesi için izleyecekleri çözüm yolları konusunda yardımcı olur. Öğrenciler küçük yaşlardan itibaren herhangi bir sorun karşısında rehber öğretmenin yardımcı olacağı bilincini kazanırlar. Bu bilinç öğrencilerin okul ortamında kendilerini güvende hissetmelerini sağlar. Huzur ve duygusal mutlulukta beraberinde başarıyı getirir.
Rehberlik Servisi, öğrenciyi yakından tanıyıp gözlemleme imkânına sahip öğretmenlerle bir bütünlük içerisinde çalışılır. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi, sorunların çözümünde aile - okul işbirliğinin yanında özellikle objektifliğe önem verir. Ana-baba-çocuk-öğretmen dörtlüsü arasında sağlıklı bir iletişim kurulmasında bir köprü vazifesi görür.
Gelişim ve uyum sorunları, motivasyon artırıcı faaliyetler, ders başarısı, meslek seçimi, iletişim becerileri, aile danışmanlığı psikolojik danışma ve rehberlik servisinin yapmakta olduğu çalışmalardandır. Aile danışmanlığındaki öncelikli amaç; anne ya da babanın kendini ve çocuğunu objektif bir gözle görebilmesini sağlayarak, kendine ve çocuğuna en uygun seçeneği uygulamasına yardımcı olmaktır.
Sevgi ve saygılarımla esen kalın
Fahreddin GÜRBÜZ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aynaya Bakıp Bakıpta Kendini Tanımamak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fahreddin GÜRBÜZ Fotoğraf
Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ
Gaziantep (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ'ün Yazıları
► Kendini Bilmek Psk.Emine ÖZDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Aynaya Bakıp Bakıpta Kendini Tanımamak' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Baba Nerdesin Mayıs 2015
► Test Çözme Teknikleri Haziran 2010
► Karne Heyecanı Ocak 2010
◊ Veli Bülteni Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:14
Top